Exercițiile pentru musculatura picioarelor, esențiale pentru buna funcționare a sistemului nervos

©

Autor:

Exercițiile pentru musculatura picioarelor, esențiale pentru buna funcționare a sistemului nervos
Un studiu recent publicat în jurnalul Frontiers in Neuroscience oferă noi indicii cu privire la deteriorarea tot mai rapidă a stării de sănătate odată cu limitarea funcțiilor motorii, la pacienții cu boala neuronului mototr, scleroză multiplă, atrofie musculară spinală și alte afecțiuni neurologice.

Rezultatele studiului se aliniază observațiilor de la persoanele cu capacitate de redusă de a realiza exerciții cu propria greutate - cum sunt pacienții imobilizați la pat, chiar și astronauții în cadrul misiunilor prelungite în spațiu – la care s-a remarcat pe lângă reducerea masei musculo-scheletale, alterarea la nivelul biochimiei celulare a structurilor musculare și implicit a sistemului nervos de la acest nivel.

Experimentul a constat în limitarea activității fizice la șoricei (doar a membrelor dorsale) o perioadă de 28 de zile, timp în care aceștia nu au prezentat modificări în ceea ce privește alimentația și au fost feriți de factori stresori. La finalul perioadei de monitorizare cercetătorii au analizat aria cerebrală sub-ventriculară, care este resonsabilă la mamifere de menținerea integrității celulelor nervoase. Tot la acest nivel celulele stem neurale produc noi neuroni.

Limitarea activității fizice la animalele de experiență a fost asociată cu reducerea numărului de celule stem neurale cu 70% comparativ cu grupul de control care nu a fost restricționat din punct de vedere fizic.

Potrivit rezultatelor, utilizarea picioarelor, în mod particular în cadrul antrenamentelor cu propria greutate, este esențială pentru buna funcționare a sitemului nervos, în timp ce limitarea mobilității reduce capacitatea organismului de a produce celule nervoase noi, care să se maturizeze pentru a-și exercita funcțiile specifice – unele care stau la baza sistemelor de adaptare la stres și de gestionare a situațiilor imprevizibile, dificile și a provocărilor ce pot să apară în viață.

„Noi, oamenii, am fost construiți să fim mereu activi: să mergem, să alergăm, să ne aplecăm, să ne utilizăm musculatura membrelor inferioare pentru a ridica obiecte. Nu este o coincidență faptul că una dintre recomandările pentru susținerea stării de sănătate fizice și psihice deopotrivă este cea de a fi activi zilnic, cel puțin la o intensitate moderată.

Autorii studiului atrag atenția că activitatea neurologică nu este unidirecțională: creierul care comandă mușchilor să ridice, să meargă etc. Semnalele ce vin de la nivelul structurilor musculo-scheletale sunt și ele esențiale pentru sănătatea neuorologică.

„Restricționarea activității fizice este asociată cu reducerea cantității de oxigen în organism, ceea ce creează un mediu anaerob ce alterează metabolismele celulare.”

Concluziile studiului ar putea explica numeroase afecțiuni și condiții medicale, începând cu impactul sedentarismului și inactivității fizice asupra sănătății cardo-vasculare, până la boli neurologice incurabile precum atrofia musculară spinală, scleroza multiplă și boala neuronului motor.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 09-03-2019 | creare: 04-06-2018 | Vizite: 1302
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit un tipar al îmbătrânirii la nivelul creierului
  • Mersul cu viteză variabilă duce la arderea mai multor calorii
  • Studiu: Mersul pe jos poate reduce semnificativ riscul de mortalitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum