Pareri, fara insulte va rog frumos.

22-09-2015
Gosu
Nu este medic/terapeut
Gosu
Salutare, sa ma prezint : ma numesc Leonard, am varsta de 18 ani prospesti inpliniti si fumez de aproximativ 8 ani pe putin, am copilarit intrun cartier mai rau famat unde 'daca fumai era-i cool' si acum tin minte cand am tras din acea tigara, mai exact un chistoc aprins de pe joc aruncat de o femeie, nu prea ma pot exprima ce am simntit atunci da cand am ajuns acasa am incercat sa fumez hartie din caietul de mate, infine... nu va cer ajutorul va implor sa imi spuneti cum as putea trece peste acel sevraj in cazul meu daca nu fumez de 24 de ore incepe sa imi bata venele in cap si sa fiu agitat foarte tare, daca as numara nu exita saptamna in care sa nu fi incercat de 2-3 ori sa nu mai pun tigara in gura, dar ce pot sa fac in liceul meu 60% din studenti/elevi fumeaza restu de 40% sun doar niste copii de la tara (navestiti) care nu prea au cum sa isi cumpere cate 2-4 tigari, totit prieteni mei fumeaza, nu imi vine nici unu-l in gand care sa nu fi pus macar o data o tigara in gura, eu locuesc doar eu cu mama care si ea fumatoare de 20 de ani+ si ma accepta ba chiar imi lsa cate 2-3 tigari inainte sa mearga la munca, tatal meu la fel dar el e plecat in strainatate si poate chiar are nevoie de o tigara, dar eu ? credeti-ma nu am nevoie niciodata nu am avut nevoie nu am probleme, nu sunt o persoana negativista ba chiar din potriva sunt mereu pozitiv ba chiar am zambit de cateva ori in yimp ce scriam acest subiect, am si sunat la 'Telefonul verde ' sau cum i se zice, oricum mi-a rapuns o doamna, i-am povestit mai pe scurt ce vam zis si voua mai sus, dar parea ca nu avea chef de mine o inteleg si eu daca as fi auzit un pustan de 17 ani ca fumeaza de 7-8 ani de zile si debea are 18 ani, mi-a spus sa fac in asa fel incat sa fac ca fumatul sa devina o lene adica cand imi vine sa fumez sa ma duc nu stiu unde asa in cat sa imi vina lene sa ma duc la tigara, eu voi incerca din nou sa nu mai pun tigara in gura incepand de vineri sa vina si weekend-u sa imi fie mai usor, ce vreau eu acum de la voi sunt doar niste sfaturi si cateva parereri de 'viata mea de fumator' am citit si am vazut destule sfaturi povesti intamplari aproape imposbile de la fumat dar nimic nu am simntit nimic nici macar un implus in degete, daca ajuta la ceva o fost o data prin 2014 cand la fel o venit weekend si 2 zile ( duminica si sambata) nu am fumat deloc nici nu am vrut sa las de fumat pur si simplu nu am simntit nevoie si eu deobicei fumez si fara sa simnt nevoie dar imd cum o venit luni o inceput sevraju in forta am fumat 2 tigari una dupa alta.
Scuzeti greselile gramaticale, in orice caz orice parere sfat atentionare in general mi-ar putea fi enorm de folosi in 'noua mea incercare de-a ma lasa de acest drog'
Multumesc tuturor care au ajuns pana aici !
2 comentarii
0
23-09-2015, ora 12:39
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
In primul rand Leonard, ai nevoie de motivatia de a te lasa de fumat. Cand vrei cu adevarat, gasesti solutiile potrivite. Tu, prin modul de exprimare si prin intrebarile pe care le-ai pus aici, in acest moment nu te afli in faza de constientizare a problemei si nici nu ai motivatie pentru schimbare. Cauti solutia la ceilalti, dar ea e doar la tine si nu e nici pe departe una "miracol" - reiese ca asta cauti, mai ales din nevoia ta de "pareri", ori daca vorbim despre o dependenta, acolo nu mai e loc de pareri, ci e nevoie de interventie. Vorbesti de o dependenta de fumat, insa nu ai spus ce anume fumezi, pt ca, din cele descrise de tine, mie imi apare intrebarea daca nu cumva e vorba de mai multe substante decat nicotina din tigarile clasice?
Tu cauti sa vorbesti cu cineva, sa fii ascultat, iar daca te asteptai sa primesti asta la Telverde, imi pare rau pentru tine ca ti s-au infirmat asteptarile si iti recomand sa mergi la psihoterapeut. Acolo (la psihoterapeut) poti sa vorbesti atat cat si ceea ce simti nevoia sa vorbesti, sa afli cum poti sa scapi de acea dependenta. Insa inainte de orice, pune-ti pe hartie avantajele si dezavantajele fumatului pentru TINE (nu din punctul altcuiva de vedere, cum ar fi "sa te lasi pt ca nu e sanatos"!), iar dupa ce analizezi ce castigi si ce pierzi fumand, abia atunci ia o hotarire in privinta psihoterapiei - daca vei observa ca mai mult pierzi decat sa castigi. Altfel, vei merge acolo asa cum multi clienti de-ai nostri o fac, ei vin cumva "in vizita", sau sub forma "merg sa incerc si psihoterapia, sa vad daca merge asta" si nu vei obtine nimic. Psihoterapeutul si nimeni altcineva nu va putea sa te faca sa renunti la fumat, daca tu nu-ti doresti decat la nivel superficial (adica doar declari, dar nu actionezi, sau renunti usor, pt ca orice schimbare presupune sa pierzi beneficiile secundare care vin la pachet cu acel comportament dorit a fi schimbat si astfel, cand dai de greu, renunti). Si odata ce vei fi motivat cu adevarat spre a renunta la consum, asteapta-te la un drum de cursa lunga, pt ca nu se bate din palme si gata, nu mai fumezi. Unii pot sa renunte rapid, insa ei chiar isi doresc, au anumite lucruri care ii motiveaza la asta - gaseste si tu acel ceva pt care ai renunta la fumat.
Sanatate!
0
25-03-2016, ora 09:52
Lindner Ewald-Christian
Nu este medic/terapeut
Lindner Ewald-Christian
Fumatul este un viciu cu efecte foarte dăunătoare asupra organismului şi tocmai de aceea trebuie renunțat la acesta cu orice preț până nu este prea târziu.
Tu ai fost determinat să fumezi din cauza anturajului reprezentat de acei copii "cool".
La mine în liceu am întâlnit aceeaşi problemă cu fumatul, adică majoritatea elevilor fumează ca să pară mai "cool".Totuşi eu am fost puternic de caracter şi m-am opus "tentației bolnăvicioase" inspirate de "şmecheri".
Eu îți recomand să mergi urgent la un medic pneumolog care să-ți evalueze starea de sănătate şi să-ți facă recomandări pentru combaterea viciului tău.
Îți urez multă sănătate şi mult succes în lupta contra fumatului !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Renuntarea la fumat
  • Avantajele renunțării la fumat
  • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
  • Țigara electronică – o soluție pentru a renunța la fumat?
  • 1 din 10 supraviețuitori ai cancerului continuă să fumeze după diagnostic
  • O strategie mai bună pentru campaniile antifumat
  • Fumătorii care consumă prea mult sodiu au risc mai mare de artrită reumatoidă
  • Mă voi îngrășa dacă mă las de fumat?
  • Fumătorii sunt de trei ori mai predispuși la durerile cronice
  •