Femeile care urcă mai multe trepte au un risc mai scăzut de dureri lombare

©

Autor:

Femeile care urcă mai multe trepte au un risc mai scăzut de dureri lombare
Cercetările au evidențiat beneficiile urcatului scărilor pentru sănătate, indicând o relație inversă cu boala arterială coronariană. Pe de altă parte, un studiu recent a evaluat relația dintre frecvența urcării scărilor și prevalența durerilor lombare în rândul terapeuților fizici ortopedici. Durerile lombare reprezintă o problemă răspândită, având în vedere că 8,2% dintre adulții la nivel global și 28% în Statele Unite sunt afectați pe o perioadă mai mare de trei luni.
Studiul recent publicat în revista PLoS ONE a utilizat un chestionar dezvoltat pe platforma Qualtrics și distribuit terapeuților fizici și membrilor Academiei de Terapie Fizică Ortopedică a Asociației Americane de Terapie Fizică (APTA AOPT). Chestionarul a fost inspirat de diverse surse, inclusiv Chestionarul Național de Interviu privind Sănătatea și Chestionarul Internațional de Activitate Fizică. Analiza statistică a fost efectuată folosind pachetul SPSS și a inclus diverse teste, cum ar fi testul Kolmogorov-Smirnov, testul t și testele ANOVA.

Din 15.203 de indivizi cărora li s-a trimis chestionarul prin e-mail, 8.941 au deschis e-mailul, iar 363 au început să completeze chestionarul. În cele din urmă, 248 de înregistrări finale au fost utilizate pentru analiză.

La analizarea datelor, nu au apărut diferențe semnificative în ceea ce privește genul, vârsta, greutatea, înălțimea, IMC-ul, anii în profesia de terapie fizică sau mediul de lucru între persoanele cu dureri lombare și cele fără. Cu toate acestea, s-a observat o diferență semnificativă în ceea ce privește frecvența urcării scărilor în rândul femeilor. Femeile fără dureri lombare au raportat o medie de 61,51 de etaje urcate săptămânal, în timp ce cele cu dureri lombare au raportat doar 35,61.

În plus, studiul a explorat și alte activități fizice, inclusiv antrenamentele de rezistență și modelele de somn și sănătate mintală, deoarece acestea sunt cunoscute ca având asocieri cu durerile lombare. Rezultatele nu au arătat diferențe semnificative între participanții cu dureri lombare și cei fără, în ceea ce privește nivelurile de anxietate, depresie sau calitatea somnului, cu excepția unei diferențe semnificative în calitatea somnului între femeile cu dureri lombare și cele fără.

Studiul sugerează că urcarea frecventă a scărilor ar putea scădea prevalența durerilor lombare, în special în rândul femeilor. Cu toate acestea, nu s-au găsit diferențe semnificative în ceea ce privește alte activități fizice sau modele de somn și sănătate mintală. Aceste descoperiri subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a dezvolta intervenții eficiente și cu costuri reduse în managementul durerilor lombare.

sursa: News Medical
foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Data actualizare: 10-10-2023 | creare: 10-10-2023 | Vizite: 262
Bibliografie
Stair climbing study unveils surprising link to back pain in females but not males, link: https://www.news-medical.net/news/20231010/Stair-climbing-study-unveils-surprising-link-to-back-pain-in-females-but-not-males.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Te doare spatele? Nu este din cauza vremii!
  • Tratamentul chiropractic pentru durerile lombare asociat cu ameliorări neînsemnate
  • Tratament mai puțin invaziv - eficient pentru durerile lombare
  •