Flora intestinală - o posibilă cauză a psoriazisului

©

Autor:

Flora intestinală - o posibilă cauză a psoriazisului
Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică care afectează 2-4% din populația globală, caracterizată prin leziuni cutanate, plăci eritematoase și pruriginoase. Subtipurile includ psoriazis artropatic și vulgaris, care pot duce la inflamații în mai multe sisteme de organe și chiar la dizabilități severe sau deces. Etiologia este influențată de genetica individuală, fumat, obezitate, utilizarea medicamentelor și infecțiile anterioare. În prezent, nu există un tratament pentru psoriazis, iar terapia doar suprimă progresia bolii.
Cercetările au sugerat că metabolismul microbiomului intestinal afectează pielea și exercită efecte imunomodulatoare. Pierderea bacteriilor benefice și diversitatea microbiomului intestinal afectează pielea prin axa intestin-piele, care ar putea avea efecte cauzale asupra psoriazisului. Cu toate acestea, relația cauzală rămâne neclară.

În studiul prezent, cercetătorii au utilizat o abordare de randomizare mendeliană (MR) bidirecțională cu două eșantioane. Au folosit un set de date mare, multi-etnic din consorțiul MiBioGen și datele statistice sumare ale consorțiului FinnGen. Au inclus cazuri și controale pentru psoriazis artropatic, vulgaris și psoriazis, folosind polimorfisme de nucleotid singular (SNPs) ca variabile instrumentale genetice.

Rezultatele au relevat că 18, 35 și 61 de SNPs au fost asociate cauzal cu psoriazisul, psoriazisul vulgaris și psoriazisul artropatic. S-au observat asocieri specifice, cum ar fi o abundență genetică mai mare a Odoribactor care protejează împotriva psoriazisului, în timp ce Ruminiclostridium5 crește riscul. Suplimentarea cu probiotice sau transplantul de microbiotă fecală ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor.

Concluziile studiului au permis cercetătorilor să obțină efecte cauzale fiabile ale microbiotei intestinale asupra psoriazisului și subtipurilor sale. Acest lucru a oferit perspective noi și valoroase pentru prevenirea, gestionarea și tratarea psoriazisului folosind grupuri specifice de microbi (bacterii). Studiile bazate pe microbi ar putea oferi mai multe perspective asupra patogenezei psoriazisului, oferind strategii noi de ameliorare și terapie. Mai multă muncă este necesară pentru a descoperi mecanismele exacte care se leagă cauzal de microbiotă și psoriazis.

sursa: News Medical
foto: Flystock/Shutterstock.com

Data actualizare: 25-08-2023 | creare: 25-08-2023 | Vizite: 400
Bibliografie
The causal effect of gut microbiota on psoriasis, link: https://www.news-medical.net/news/20230822/The-causal-effect-of-gut-microbiota-on-psoriasis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Proteinele microflorei bacteriene de la nivelul pielii pot oferi protecție împotriva unor boli
  • Pierderea în greutate ar putea ameliora simptomele psoriazisului
  • FDA a aprobat un nou medicament împotriva psoriazisului
  •