33 de ani și 3 avorturi: 2 cu Medabon

08-09-2022
CAlexandraB
Nu este medic/terapeut
CAlexandraB
Bună tuturor,

Vreau să împărtășesc experiența mea cu voi, poate o să ajute pe cineva, cumva. Eu din forumul acesta mi-am luat și curaj și groază și ajutor.
O să trec repede prin primul avort: s-a întâmplat acum 15 ani (da aveam 18 ani și nu m-am protejat corespunzător) și a fost un chiuretaj cu anestezie generală. M-am refăcut repede și ușor atunci, dar cred că a contat și vârsta și faptul că sarcina era mică. Ce îmi amintesc este că după externare (în aceeași zi) am avut stări de greață și am vomitat, dar nu mult.
Al doilea avort a fost unul terapeutic (la recomandarea medicului, deoarece copilul ar fi avut dizabilități) și l-am făcut acum un an și 3 luni cu Medabon. Eram in 15-16 săptămâni când am făcut intervenția, internată la o clinică privată, sub supervizarea medicului. La scurt timp după ce mi-a fost introdusă vaginal doar una dintre cele 4 pastile, a început diareea, apoi dureri de contracții, apoi vomitat. Am vomitat până nu am mai avut nimic în stomac și când nu am mai avut nimic în stomac, am vomitat lichid verde de la fiere, care nu reușea să se refacă pe cât de des vomitam, așa că era din ce in ce mai gros și mai închis la culoare. Durerile de contracții erau serioase având în vedere cât de avansata era sarcina, dar erau secundare comparativ cu răul care îl simțeam de la vomitat și frigul care intrase în mine. Eram convinsă că în cel mai fericit caz o să mi se îmbolnăvească ficatul pe viață. După vreo 5-6 ore de stat în starea asta eram în perfuzii și am cerut și epidurala, deoarece asta grăbește expulzia - vroiam să se termine odată. Am vomitat și în timp ce mi se făcea epidurala și am tremurat de frig (deși trebuie sa stai nemișcat la epidurala). După epidurală expulzarea a venit destul de repede, dar nu a fost completa, așa că m-a anesteziat scurt medicul pentru un chiuretaj mai simplu pentru că aveam colul deja dilatat. Când m-am trezit din anestezie nu mai avem starea de rău. Medicul mi-a spus că nu a mai văzut reacții adverse chiar așa de servere. Am fost externată a doua zi și am continuat să sângerez încă vreo lună, în care am luat și Artrotec sau așa ceva. În timpul acesta am mers de 2-3 la control.
Al treilea avort cu Medabon se întâmplă acum, când scriu, pentru că sarcina s-a suprapus cu niste tratamente contraindicate și nu părea că se formase ok, iar după experiența de anul trecut nu mai sunt dispusă să risc și să mai aștept. Azi am 5 săptămâni și o zi. Ieri dimineață am luat prima pilulă în prezența medicului și acum 2 ore tocmai m-a ajutat partenerul să îmi administrez toate celelalte 4 pilule deodată, vaginal, acasă. Mi-a fost frică și groază, încă mai îmi este știind cum a fost anul trecut, dar până acum pare să fie mai puțin violent și răul și durerile, sigur că și sarcina e de 3 ori mai mică și nici nu a trecut chiar mult timp. Am încercat totuși să mă pregătesc cât mai bine, cred că ce ajută cel mai mult în momentul acesta e faptul că mi-am luat o pernă electrică și o țin pe burtă. Contează și faptul că am confortul de acasă. În rest, nu știu ce urmează, pot reveni cu detalii, dacă se dorește.
Nu e ușor avortul cu pastile nici fizic, nici psihic, înțeleg totuși că e varianta mai puțin intruzivă pentru uter. Nu îndrăznesc să recomand o metodă de avort in detrimentul alteia, dar cred că experiența asta arată că pentru același medicament, aceeași persoană poate avea simptome diferite, în momente diferite.
Vreau să spun și ce importantă mi se pare planificarea sarcinii într-un mod cât mai amănunțit: cu analize cât mai detaliate, cu protecție pe cât posibil împotriva virușilor, cu suplimente de acid folic luate cu luni bune înainte de a încerca să se rămână însărcinată. Lipsa unei astfel de planificări riguroase, a dus în cazul meu la alegerea deloc plăcută sau ușoară pentru ultimele două avorturi cu Medabon.
Pentru oricine citește aceste rânduri, indiferent dacă se regăsește sau nu, îți doresc să știi că nu ești singură prin ceea ce treci, și probabil de aceea ne adunăm pe acest forum, pentru că din păcate subiectele acestea nu sunt abordate deschis și cu naturalețe, planează stigma și tabuu-ul asupra lor.
Crede în decizia ta și cel mai important rămâne sfatul medicilor.
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Unele antibiotice ar putea fi asociate cu creșterea riscului de avort
  • Dureri de burtă după avort - ce e normal și ce nu
  •