BRGE; ulcer; herniehiatala; steatoza hepatica; transaminaze mari

21-05-2009
amundi
Nu este medic/terapeut
amundi
Buna ziua!
In anul 2001 - am fost diagnosticat cu ulcer gastric prepiloric care sub tratament (Omez, Sucralfat, Klacid, Amoxicilina) s-a vindecat fara recidive.
2001 - 2004 endoscopii anuale ptr ulcerul gastric la ultima s-a descoperit reflux gastroesofagian; Antigen HHBs - negativ, Antigen HCV - negativ
2005 - analize: GGT 56 (max admisibil 45); TGO 34(max 35); TGP 58(max 40)
2006 - analize: GGT 113 (max 78); TGO 56(max50); TGP 190(max 72); Trigliceride 430(max 250)
2007 - diagnosticat dupa endoscopie si ecografie cu steatoza hepatica, hernie hiatala prin alunecare; analize: GGT 39(max 37), TGO 40(max 38), TGP 53(max 40)
2008 - diagnosticat dupa endoscopie cu esofagita de reflux gr 1; GGT 27(max 37), TGO 40(max 38), TGP 62(max 40); Antigen HHBs - negativ, Antigen HCV - negativ
2009 - GGT 54(max 70), TGO 35(max 35), TGP 68(max 45); Trigliceride 160(max 150);
Mentionez ca, din decembrie 2008 iau zilnic Nexium 40mg 1 pe zi, Motilium 10mg 2 pe zi; am luat de asemenea 8 saptamani DeNol 120mg 4 pe zi. Si in genere am inghitit in acesti ani sacose de medicamente ptr tratarea ulcerului, a refluxului gastroesofagian, a herniei hiatale etc, dar eu ma simt tot mai rau. Durerea retrosternala, arsura, spasmul, inconfortul, jena au devenit practic permanente scazand considerabil calitatea vietii. Am avut de-a lungul anilor si cateva gastrite pasagere.
De sapt viitoare medicul specialist gastroenterolog imi va schimba tratamentul ptr BRGE (pe 30 de zile), astfel: Controloc 40mg 1 pe zi, Ursofalk 250mg 3 pe zi, Ibutin 300mg 2 pe zi. Am citit insa in prospectul Ursofalkului ca acest medicament creste transaminazele.

As avea cateva intrebari:
1. Din ce cauza am de atatia ani TGP usor marit peste maxim si uneori Trigliceridele, TGO si GGT? Si de ce "trag la somn"? Trebuie sa dorm minimum 10h/zi pentru a ma putea reface. Si daca se poate face ceva sa scad aceste transaminaze.
2. Este indicat in cazul meu tratamentul cu UrsoFalk?
3. La aplecarea in fata durerea retrosternala se accentueaza, inseamna ca H hiatala s-a marit si trebuie operata?
4. Ce alte investigatii ar mai trebui sa fac in afara de eco abdominala si endoscopie? Am inteles ca Ph-metria ar da un raspuns privitor la continutul refluxului gastroesofagian(mai acid sau mai alcalin), de asemenea ar fi indicata manometria sau tranzitul baritat?
5. In cazul meu se exclude Achalazia? Caci uneori - mai ales pe stari de incordare, de anxietate, simt un spasm incontrolabil si o durere care urca pe esofag pana in ceafa sau in umeri si brate, spasm care dureaza f mult timp.
6. Ce as mai putea face astfel incat sa-mi imbunatatesc calitatea vietii, sa diminuez durerea retrosternala, senzatia de caldura, de spasm, de jena?
Mentionez ca nu fumez, nu beau alcool (1 sticla de vin pe an maxim), mananc totul fiert, de regim. Fara sare, grasimi, condimente, ciocolata, cafea, cacao. Fara carne (doar peste si rar pui). Singura problema ar fi ca am programul de munca neregulat.
Va multumesc anticipat pentru raspuns si ajutor.
6 comentarii
0
23-05-2009, ora 20:07
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
1) Datorita steatozei hepatice: pana in 2006 nu ai tinut regim, se vede ca nu te-ai ferit de mancaruri grele, grasimi [ lipidele sanguine si probele hepatice sunt, in 2006, destul de mari]. 2)Ursofalk se poate lua, sa stii ca e bun pentru situatia ta, dar conditia este ca periodic sa controlezi transaminazele. 3) De ce nu operezi hernia hiatala? Operatia nu este grea si multe din problemele tale vor disparea daca tratezi chirurgical hernia hiatala.In aceasta boala, cred ca stii, o mica portiune din stomac " aluneca" in torace; cand te apleci, acea portiune este strangulata, sugrumata si-ti accentueaza suferinta. 4) pH-metria intragastrica intr-adevar permite o cantificare a refluxului; manometria masoara presiunea pilorica; se mai poate face scintigrafie radioizotopica, tranzit baritat etc.. dar cea mai utilizata este endoscopia.Nu trebuie sa exagerezi cu investigatiile odata diagnosticul stabilit, trebuie sa contactezi un chirurg bun si sa rezolvi aceasta hernie care mereu iti va face probleme, putandu-se chiar complica. 5) Dupa parerea mea, nu ai acalazia cardiei; daca era asa, erai deja diagnosticat dupa atatea investigatii facute.Principalul simptom in acalazie este dificultatea de a inghiti.Simptomele tale sunt tot de la hernia hiatala. 6) pentru imbunatatirea calitatii vietii mergi, cu curaj, la operatie.Se vede dupa analize ca acum esti mai atent la ce mananci, sunt aproape normale.Numai bine!
0
24-05-2009, ora 15:24
amundi
Nu este medic/terapeut
amundi
Multumesc mult pentru raspuns. Dar sa stiti doamna doctor ca sunt un pacient rau si imi cer mii de scuze. Pentru ca v-am indus in eroare prin omisiune. In primul post aveam atatea in cap, si dorind sa-mi prezint cazul cat mai clar, am uitat sa specific urmatoarele:

- din 2007 mi s-au accentuat durerile si senzatia de disconfort in capul pieptului; dupa depsitarea H hiatale am facut si alte investigatii in mediastin si cavitatea toracica: EKG si consult cardiac - a iesit ok; RMN de coloana cervicala si toracica unde s-a descoperit ca am si o hernie de disc la C5-C6, dar medicul neurochirurg mi-a spus ca senzatiile descrise de mine nu sunt de la hernie; radiografie de plamani si toracica - ok; colac peste pupaza, la ultima endoscopie efectuata in 2008, medicul gastroenterolog mi-a spus ca n-a mai sesizat hernia hiatala! ci doar BGRE si esofagita de reflux gr 1! luand in cosiderare cele de mai sus, au ramas in picioare numai afectiuni ale tubului digestiv? si ma tem de achalazie, caci de vreo luna (motiv ptr care trebuie sa schimb tratamentul de la Nexium_Motilium la Controloc+Ursofalk+Ibutin) am si senzatia de disfagie(parca nu trec alimentele), pe langa senzatiile cronice de durere retrosternala, senzatie de caldura, de spasm - spasm care se urca din capul pieptului pe toata lungimea gatului; deci daca hernia hiatala "s-a retras" atunci de unde dzeu am toate aceste senzatii groaznice?
- nu mai fumez de 7 ani, n-am mancat in viata mea mancaruri grase(nu suport grasimea), grele, prajeli, n-am baut alcool decat ocazional iar de cativa ani nu mai beau absolut deloc; in 2004 cand mi s-au descoperit Trigliceridele 400(max 250) medicul internist care mi-a recomandat analizele respective mi-a zis ceva de genul ca e posibil sa nu pot metaboliza absolut deloc niciun fel de grasimi.
- recunosc ca am fost in ultimii cativa ani parainvestigat tocmai pentru ca mi-a scazut considerabil calitatea vietii in special in ultimii 2 ani(durere, spasm - in cardia?, val de caldura, disfagie, crampe stomac, dureri pe aplecare, pe miscare, singura pozitie in care ma mai relaxez cat de cat este cea culcat intins pe spate cu fata in sus; de asemenea mentionez ca sunt o persoana anxioasa, ma trezesc de multe ori cu acel spasm incontrolabil in capul pieptului care urca pe gat pana in gura cu senzatia de nod in gat; de asemenea in momentele de nervozitate simt ca nici nu mai pot vorbi si mi se pune din nou un nod in gat. am obosit, nu mai stiu ce am si de ce sa ma tratez ca sa-mi fie mai bine. am aflat ca la achalazie - sau spasm esofagian - este o combinatie de factori psihici(anxietate, nervi, neliniste) cu efecte functionale ale SEI. e posibil sa am asa ceva si in acest caz ce se mai poate face?
- o ultima intrebare: mi-ati spus mai sus ca manometria masoara "presiunea pilorica". inteleg de aici ca pe cea a SEI, a cardiei, nu o masoara?
Va multumesc pentru rabdare si intelegere.
0
24-05-2009, ora 20:51
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Ba cum sa nu, se poate face si manometrie esofagiana care masoara presiunea sfincterului esofagian inferior ; toate aceste procese fiziopatologice ce au loc in afectiunile eso-gastrice au multe elemente comune ;in BRGE este vorba de o incompetenta a SEI a carui cauza sunt leziuni ale zonei cardiale sau HH; evacuarea gastrica intarziata creste presiunea intragastrica, producandu-se si un reflux duodeno-gastric.Deci, intr-un fel, suntem la egalitate; si eu, tot gandind la BRGE si HH m-am largit putin spre REG derutandu-te un pic.Achalazia si spasmul esofagian nu sunt unul si acelasi lucru. SE este contractia prelungita, peste limitele normalitatii a SEI sau a intreg corpului esofagian [ demonstrat manometric] ; disfagia este moderata si agravata de alimentele reci, iar durerea se aseamana cu cea de origine cardiaca din angina pectorala si APARE IN POZITIE CULCATA, dupa mese.In achalazie, o boala rara, numita si cardiospasm [ nu spasm esofagian], SEI nu se relaxeaza decat partial, are un tonus ridicat si in repaos si in timpul deglutitiei.Etiologia nu e bine cunoscuta, se presupune existenta unui factor infectios/ toxic care ar distruge plexurile nervoase intramurale.In achalazie disfagia este si pentru solide si pentru lichide [ sau doar pentru lichide].Intr-adevar, in achalazie disfagia ESTE DEPENDENTA DE STARILE EMOTIONALE, stresante, e declansata de starile conflictuale.Examenul radiologic este principalul mijloc de diagnostic [ evidentiaza dilatarea esofagului].Diagnosticul diferential intre toate aceste afectiuni - HH, BRGE, SE, achalazia cardiei - se face cu acuratete numai intr-o clinica de gastroenterologie.Trebuie sa vezi cum vei raspunde la noua terapie.Daca tot te vei simti rau ma tem ca tot pe mana chirurgului vei ajunge, caci, in timp, aceasta patologie se poate agrava si chiar complica.Multa sanatate!
0
26-05-2009, ora 23:34
amundi
Nu este medic/terapeut
amundi
Multumesc pentru clarificari.

"Ursofalk se poate lua, sa stii ca e bun pentru situatia ta, dar conditia este ca periodic sa controlezi transaminazele"
Imi puteti spune ce inseamna periodic? Adica, sa zicem, dupa 1-2 luni de Ursofalk 3/zi e bine sa mai fac analizele ptr TGP TGO? si e bine sa iau in acest timp si silimarina si/sau Liv 52? (paranteza: am incercat dupa ce am fost diagnosticat cu steatoza hepatica sa iau si esentiale dar mi-a fost f rau in timpul tratamentului si de aceea am intrerupt tratamentul si mi-a fost mai bine dupa aceea.)

Multumesc inca o data.
0
27-05-2009, ora 19:18
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Medicul curant gastroenterolog va decide dozele de administrat, asocierile medicamentoase, durata terapiei si controlul periodic prin monitorizare ecografica si al transaminazelor.Toate aceste hepatoprotectoare [ Liv, Silimarina, Essentiale, Lagosa etc.] sunt foarte bune, dar le poti lua in afara terapiei cu Ursofalk.Ai deja destule medicamente de luat.Numai bine!
0
31-05-2009, ora 12:20
amundi
Nu este medic/terapeut
amundi
Multumesc! Ma intreb doar unde gasesc in Bucuresti o clinica competenta de gastro sau unde se poate face o pHmetrie/manometrie...
Totusi am mai gasit cateva intrebari :) in prospectul Controlocului scrie ca nu e bine sa iau mai mult de 4-8 sapt si in nici intr-un caz daca exista insuficienta hepatica. Faptul ca imi ies la analize de atatia ani transaminazele la maxim admisibil si chiar peste, inseamna ca am insuficienta hepatica? (TGP in jur de 60 la maxim admisibil 45 si TGO in jur de 40 la maxim admisibil 35). De asemenea, banuiesc ca nici Ursofalkul nu este indicat sa-l iau mai mult de 1 luna... dar, din cauza esofagitei de reflux, fara medicamente nu pot sta. Intrebarea este: exista si alte medicamente echivalente controlocului si ursofalkului? ma gandesc ca trebuie sa urmez un tratament(oricare ar fi medicamentele) toata viata de acum incolo, nu?
(oricum iau deja medicamente non stop de 7 luni)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.