Un catabolit flavonoid al florei intestinale ameliorează steatoza hepatică la șoareci

Flavonoidele au efecte antiobezogene, chimioprotectoare și antioxidante. Absorbția lor intestinală este însă limitată, deoarece flavonoidele din dietă sunt înalt glicozilate. Ele devin ulterior substraturi pentru microorganismele din colon.
O analiză comparativă metabolomică a fost realizată la șoarecii care au primit pudră de soc (compus flavonoid FC1), pudră de coacăz negru (FC2) sau pudră cu extract de aronia (FC3), la care s-a adăugat o dietă bogată în grăsimi.
Șoarecii suplimentați cu FC1 au fost protejați de obezitatea indusă de dieta bogată în grăsimi, analiza prin secvențiere demonstrând o mai mare diversitate a comunităților microbiene de la nivelul cecului față de grupurile de microorganisme de la șoarecii de control. Nivelul de acid 4-hidroxifenilacetic (4-HPAA) a fost semnificativ crescut în plasma șoarecilor FC1, iar concentrația acestuia s-a corelat negativ cu nivelul de insulină și țesut adipos.
Cercetătorii au implantat șoarecilor cu dieta bogată în grăsimi comprimate cu eliberare prelungită a 4-HPAA. După 25 de zile s-a evaluat utilizarea substratului energetic și metabolismul global prin expunerea celor 2 grupuri de șoareci la 4°C, 23°C și 30°C. Astfel, șoarecii tratați cu 4-HPAA au folosit mai mulți carbohidrați ca sursă de energie în timpul expunerii la 4°C.
De asemenea, 4-HPAA s-a acumulat în ficat, iar după 6 săptămâni de expunere la acest compus s-a ameliorat semnificativ steatoza hepatică. Mecanismele moleculare influențate au fost reglarea metabolismului acizilor grași și reducerea producției factorului de necroză tumorală (TNF).
Au fost identificate mai multe microorganisme comensale ce pot cataboliza flavonoidele din dietă, însă cel mai studiat microorganism comensal a fost Flavonifractor plautii, folosit pentru a coloniza șoareci fără microbiom cărora li s-a administrat ulterior un flavonoid numit kaemferol. Nivelul de 4-HPAA în cec și în plasmă a fost mai mare la aceste animale față de șoarecii de control.
Rezultatele studiilor in vitro, in silico și in vivo arată astfel că prin catabolizarea unor flavonoide cu ajutorul florei intestinale se obțin compuși capabili să amelioreze steatoza hepatică, precum 4-HPAA.
sursa: News Medical
foto: SvetaZi / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un remediu natural asiatic, eficient în reducerea simptomelor colitei
- Tratamentele cu antibiotice cresc foarte mult riscul de boală inflamatorie intestinală (boală Crohn și Colită ulcerativă)
- Oamenii de știință creează probiotice pentru a preveni infecția intestinului gros
- Bacteriile patogene pot profita de modificările apărute la nivelul unei gene, pentru a declanșa boala Crohn
- Steatoza hepatica, diagnostic pus cu 3 ani in urma
- Steatoza Hepatica si...?
- Interpretare ecografie ficat
- BRGE; ulcer; herniehiatala; steatoza hepatica; transaminaze mari
- Steatoza hepatica la 20 de ani!!!
- Sifor contra steatoza hepatica
- Hepatita B
- Steatoza hepatica
- Steanoza hepatica
- Am gastrita, colon iritabil si steatoza la ficat, si de 8 ani au aparut gastrita si ci!