cancer la san diagnosticat in iulie

229 comentarii 1 2 ..... 7 8
0
11-03-2014, ora 18:29
madalinaflo
Nu este medic/terapeut
madalinaflo
dupa cele scrise mai sus adaug ca mamei ia aparut de doua saptamani un nodul pe pleoapa superioara, are max 0, 5cm si ste tare, de culoarea pielii.in ziua in care a aparut a simtit mancarime in zona ochiului.intrebare..poate fi o recidiva a cancerului de san sau nu exista legatura?va rog..astept un raspuns.vom merge si la medic cat mai rapid.eu azi am aflat abia.
mentionez ca nu este dureros
0
11-03-2014, ora 18:51
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
MADALINA la mine cel putin anumite efecte secundare de la chimio au tinut pana alaltaieri si pe 15 incep o noua luna de tratament adica anumite efecte tin mai mult sau mai putin dupa tratament in functie de tratament, pacient.
Tiam trimis ghidul pacientului pe timpul chimioterapiei ??????// in el se scrie ce trebuie sa stii la ce sa fii atent pe timpul tratamentului, ce trebuie sa intrebi la medic ce efecte are chimio si multe alte lucruri interesante ( este scris de un grup de medici din cluj).
0
11-03-2014, ora 19:46
madalinaflo
Nu este medic/terapeut
madalinaflo
Nu inca nu mi/ati trimis ghidul.acum ma ingrijoreaza formatiunea aceea de la ochi.
0
11-03-2014, ora 19:50
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
DA clik pe numele meu si imi trimiti un mesaj pe privat cu o adresa de mail si iti trimit tot ce am despre cancer si naturiste care sa le folosesti pe timpul tratamentului dar sa ceri acordul medicului curant EU ASA FAC.
0
11-03-2014, ora 20:07
madalinaflo
Nu este medic/terapeut
madalinaflo
am dat pm, multumec frumos
0
12-03-2014, ora 09:22
madalinaflo
Nu este medic/terapeut
madalinaflo
exista riscul ca nodului de pe pleaoapa superioara sa aibe legatura cu cancerul?
0
09-06-2014, ora 11:17
dia18
Nu este medic/terapeut
dia18
Buna ziua. In cazul in care la ex histo estrogeni=30%, progesteron 0%, un medic oncolog a recomandat Tamoxifen, alt medic Arimidex. (si injectia Zoladex). Cazul e cel prezentat -in sept se termina anul de Herceptin si trebuie inceput acest tratament -Zoladex si Tamoxifen SAU Zoladex si Arimidex.
Ati putea sa mi spuneti, care e alegerea corecta? Pentru ca, in final, sora mea va alege cu ce oncolog va merge mai departe-pt monitorizare.
Va multumesc
0
09-06-2014, ora 15:55
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
DIA eu ca pacient te sfatuiesc sa alegi doctorul care crezi tu ca sa comportat omeneste cu voi, ca ii pasa de voi, ca incearca sa va ajute atat cat ii permite cunostintele, eu mergeam in 2009 la un medic la fundeni care nu imi dadea nici o hartie pt comisie, totul era bine nu se uita pe analize numic ma intreba cum imi este, asa ca din 2010 nu ma mai fost la el.
Acum depinde si din ce oras esti aici in Bucuresti ai de unde alege dar in tara nu prea.
0
10-06-2014, ora 10:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
dia18, sunt prea putine informatii; revino cu detaliile cazului si tratamentul aplicat pana acum, in ordine cronologica + ce varsta are, ce alte boli ? este la menopauza si daca da de cand ?
0
10-06-2014, ora 11:35
dia18
Nu este medic/terapeut
dia18
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o parere. Am 'rasfoit' site ul si am vazut ca va exprimati foarte clar punctul de vedere medical. E cazul al surorii mele, unii medici au zis ca e de bine, ca se poate face bine, altii au zis ca nu prea e de bine. ma gandeam ca inca o parere ne ajuta. Asadar, anul trecut in luna iulie a fost diagnosticata cu un cancer - T3N1M0, STADIUL iiiA, Estrogen-in aproximativ 10% din celulele tumorale se observa cu o intensitate de 1-2+ pozitivitate nucleara, Scor Allred 2+2=4, progsteron negativ, Scor Allred 0, Cerb2:in aprox 100% din cel tumorale se observa pozitivitate nucleara pronuntata + pozitiv, Ki67 in aprox 90% din cel tumorale se obs pozitivitate nucleara pronuntata sugerand puternica activitate de proliferare. Topoizomeraza-in aprox 60 %ae cel nucleare se obs pozitivitate nucleara; biopsie nucleu san, partea dreapta, adenocarcinom invaziv ductal, NOS Gradul III (3+3+2=8), B5b, Diagnostic: ICD10:C5090 Tumora maligna a sanului nespecificata, Morfologie 81403, Adenocarcinom. iar pt ganglion-diagnostic C77.9 TTumora maligna a ganglionlui limfatic, morfologie 80006, neoplazie metastatica.
Incepand din iulie a urmat 4 sedinte chimio cu epirub si cyclofos, apoi inca 4 cu paclitaxel si herceptin, iar la examenul histo de la operatie avem urmatoarele date:mastectomie dupa tratament neoadj cu indepartare ganglionilor axilari:carcinom invaziv rezidual si in situ de 40 mm, ypT2, ypN1, yG2. Gradient regresiv dupa Denkert, Gradul regresiei tumorale TRG1 (se poate vedea scleroza, inflamatie resorptiva, semn citopatic, in schimb se poate identifica tesut tumoral rezidual semnificativ, dupa Conferinta de Consens de la Kecskemet TR2c(este raspuns terapeutic, dar tumora invaziva mai mult de 50 %, NR3 (cu semnele regresiei metastazei.; expresia receptorilor de estrogen am obs in 30%din celulele cu intensitate 2+(scor Allred Quick 2+2, nu e expresie de receptori de progesteron langa contro intern(scor Allred Quick=0), Expresia HER2 am observat o cu intensitatea 2 + sub forma de expresie membranara completa, expresia topoizomerazei se poate vedea in 5 % din celulele tumorale, Ki 67 in 30% din cel tumorale.
Tratamentul cu Herceptin il face in continuare. La 6 sapt dupa operatie a facut si 25 sed radioterapie(50 Gy).
In general, s a simtit bine pe perioada de tratament, recuperarea a fost ok, insa as vrea sa stiu cum pare situatia, din punctul d-voastra de vedere. De ceva vreme, de fapt, dupa radio o cam dor oasele, incheieturile, are o arsura pe stern, numai uneori. A facut o scintigrafie ososasa in iulie, anul trecut, inainte de chimio si parea ca totul e ok, apoi a mai facut un rmn si are o formatiune pe ficat, cu aspect de hemagiom. (formatiunea are aceleasi dimensiuni ca inainte de inceperea chimio)
Pe perioada de chimio a avut menstruatie la 25-28 zile, doar pe timpul primelor 4 sedinte s a oprit., apoi a revenit la 26-28 zile.
Insa i s a spus ca ar trebui sa faca o injectie Zoladex pt urm 2 ani si sa ia Tamoxife. Dar un alt oncolog a stabilit ca Arimidex ar fi mai potrivit in acest caz.(si zoladex pt 2 ani). Iar, al treilea a spus ca ar lasa organsimul sa se descurce singur...deocamdata...
Are 37 de ani si un baietel de 5 ani.
Se impune acest tratament hormonal in acest caz?
Va multumesc pt timpul acordat.
O zi frumoasa!
0
10-06-2014, ora 13:20
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Fara nicio urma de echivoc, DA, este indicat tratamentul hormonal ! Totusi optiunile aici sunt intr-adevar multiple, unele mai validate decat altele (validate inseamna care au mai multe studii in spate care sustin valoarea tratamentului respectiv). Ca atare ma vad nevoit sa reiau ce scrie in ghidul ESMO de tratament al cancerului de san, specific aici, la un cancer localizat, care a fost tratat cu de toate si operat cu succes, dar care ramane totusi cu un risc mare de recidiva, la o tanara de 37 de ani, mentsruata normal(adaptez si traduc):
- tamoxifen singur (deci fara alte medicamente) pentru 5-10 ani este TRATAMENT STANDARD (SoC = standard of care, dupa cum scrie colo); asta inseamna fara zoladex, fara operatia sau iradierea ovarelor; daca pacienta intra la menopauza pe durata primilor 5 ani de tamoxifen, atunci se poate schimba tratamentul in letrozol (poate fi benefic);
- valoarea adaugarii de "supresie ovariana", adica zoladex, scoaterea sau iradierea ovarelor, nu este bine definita; adicatelea nu se stie, poate fi utila, dar in niciun caz nu e standard, asa cum e la prima liniuta.

Ca atare, daca nu are o contraindicatie clara la tamoxifen (de exemplu o alergie serioasa), cam asta ramane STANDARDUL de tratament... se vor gasi doctori care vor spune "daa, dar ar trebui scoase si ovarele, sau macar suprimate cu tratament, caci ele hranesc celulele tumorale" etc etc etc, totusi nu stiu. Nimeni nu poate spune clar ce e bine de facut din acest punct, in schimb ghidul (care reprezinta rezultatul batailor si certurilor pe toate dovezile disponibile in ziua de azi ale celor mai luminate si pricepute minti din domeniu), spune ce am zis mai sus. Pentru acest motiv eu m-as rezuma la fix atat: tamoxifen 20mg zilnic pentru 5 ani, cu reevaluare acolo, primul an fiind concomitent cu herceptin (in cazul vostru), si atat! mi-as schimba planul doar in cazul in care ar aparea probleme pe parcurs, caci evident ca ar trebui sa ne intalnim periodic pentru reevaluari.

In rest, avand in vedere varsta tanara, as lua in discutie un consult ONCOGENETIC. v-a vorbit cineva de asa ceva ? asta mi se pare echivalent ca importanta, pentru familie, ca si grija pentru tratamentul ei.
0
10-06-2014, ora 21:52
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Doamna dia 18 eu sunt pacient nu doctor dar va recomand sa cititi in engleza sau sa puneti pe cineva sa va traduca pe www.breastcancer.org/treatment/hormonal in dreapta paginii, primul articol sub reclame, cu titlul: "Aromasin plus supresie ovariana reduce riscul mai bine decat tamoxifen plus supresie ovariana la femeile in premenopauza" publicat pe 6 iunie 2014. Arimidexul fiind varianta mai ieftina a Aromasinului. Este rezultatul unui studiu efectuat pe aproape 5000 de paciente. In el gasiti specificat si ca mai este un studiu in curs, ale carui rezultate vor apare mai tarziu in 2014, daca este sau nu benefica supresia ovariana, in cazul nostru Zoladexul, care se practica acum dar asupra careia unii doctori au capatat in timp suspiciuni privind beneficiile. Poate de exemplu sa inceapa tratamentul cu injectia Zoladex si pe parcurs, in functie si de rezultatele studiului, sa renunte la injectia respectiva daca cumva se dovedeste ca in cazul ei particular nu este benefica. Rezultatele studiilor sunt statistice si atunci reprezinta media/directia si nu cazurile particulare. E ca in bancul cu: statistic 2 oameni mananca in medie 2 pui pe luna dar asta poate sa insemne si ca un om mananca 2 pui si altul nici unul pe langa ca fiecare om mananca cate unul. Rezultatele statistice ale studiilor se aplica in practica cam asa: un doctor mediocru aplica media la toti pacietii indiferent de particularitatile lor, un doctor mediu aplica media plus cateva particularitati mai generice si un doctor foarte bun citeste si intelege fiecare studiu important cap coada si aplica rezultatele lui in functie de particularitatile fiecarui pacient atat cat se si poate. Si cei mai buni in plus observa rezultatele in timp a ceea ce aplica si pe baza lor incearca sa imbunatateasca pentru fiecare pacient tratamentul pe care il aplica. Din pacate asta necesita foarte mult timp si daruire. Pentru ca in spatele concluziilor generice, pe care le mai citim si unii dintre noi pacientii, exista mii de pagini ale studiului in sine pe care daca le aprofundezi gasesti tocmai cazurile particulare in sine si evolutia lor. Si pe care doctorii care se deranjeaza sa le aprofundeze le inteleg mult mai bine ca de asta au pregatire de doctori. Asa ca va sfatuiesc sa va faceti o programare la privat in Bucuresti la dr Blidaru sau ca sa va coste mai putin la dr Jinga, sau la cine stiti dumneavoastra ca mai sunt cativa, si sa va duceti pregatite cu tot ceea ce aveti si sa intrebati acolo cat mai punctual pentru ca sunt foarte ocupati. O singura consultatie pentru o a doua opinie cred ca e suficienta. Daca faceti asa incercati sa nu spuneti doctorului curant ce ati facut, ca unii din orgoliu nu suporta acest tip de abordare, dar atunci cand alegeti tratamentul spuneti cu diplomatie care anume tratament doriti sa urmati. Va recomand sa cititi si pe www.breastcancer.org/research-news/20101211-5. Ca sa nu gresiti cand scrieti adresele selectati, dati copy, apoi paste si enter. II doresc multa sanatate sorei dumneavoastra.
0
10-06-2014, ora 22:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Dr. Blidaru nu este oncolog, totusi, iar linkul pus in postarea de mai sus este referitor la o situatie care nu se aplica in cazul prezentat de dia18.
0
11-06-2014, ora 17:12
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Verificarea ca este medic primar si in oncologie medicala se poate face si aici: www.csid.ro/health/sanatate/prof-dr-alexandru-blidaru-omul-care-salveaza-viata-femeilor-cu-cancer-de-san-11735187/. Este oncologul meu, ca eu la dansul am fisa, asa ca stiu mai bine.
0
11-06-2014, ora 20:05
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Doamna dia18 completare. Pentru sfaturi practice privind stilul de viata puteti sa cititi, eventual sa luati si legatura virtual cu doamna care are pagina, cancerlasan.wordpress.com/ pentru ca si dansa a avut un diagnostic asemanator in urma cu peste 5 ani. Mai exact la 45 de ani HER2 pozitiv, fara receptori estrogen 10% ca in cazul sorei dumneavoastra, dar avand si mama diagnosticata tot cu cancer la san. Si tot asa se intreba si dansa acum peste 5 ani cand trebuia sa hotarasca ce sa faca in continuare pentru ca oncologul local i-a recomandat atunci sa ia si Tamoxifen, l-a intrebat si pe dr Blidaru la care facuse mastectomia care i-a zis sa nu mai ia nimic, nu stiu ce i-a zis dr Jinga care este oncologul dansei, dar oricum nu a luat si este bine acum. Ba chiar la 1 an dupa mastectomia de la un san i-au aparut noduli si la celalalt san si spre norocul dansei au fost benigni. Si profesorul care a operat-o si a doua oara a refuzat sa-i taie tot sanul cum ceruse dansa de frica, i-a facut doar sector ca asa se recomanda, si a fost bine. In schimb dansa s-a documentat si a incercat sa tina un regim pe care de exemplu eu nu-l tin de loc ca am alt tip de caracteristici la diagnostic si nu il consider necesar pentru mine. Cunoscand acest caz particular si rezultatele lui v-am recomandat opinia acestor doctori sau a celui pe care il stiti dumneavoastra ca fiind mai bun. Motivul pentru care ati primit de la 4 medici 4 variante privind ce sa faceti in continuare este ca acest caz al sorei dumneavoastra nu se incadreaza in medie ca al meu de exemplu. Si atunci fiecare, in functie de ce stie si de experienta personala cu pacientii, v-a recomandat altceva. Articolele vi le-am recomandat si ca sa va faceti idee si asupra efectelor secundare a ceea ce luati sau nu. Si cel din 2010 ca sa va dati seama si ca tratamentele evolueaza pe masura ce apar si se folosesc noi medicamente si apar noi rezultate ale studiilor de amploare facute pe multi ani. Intrebarea in cazul sorei dumneavoastra este daca sau cu ce tip de tratament beneficiile asupra starii de sanatate sunt mai mari decat efectele negative si raspunsul, tinand cont ca 4 variante ati primit deja, nu este unul singur. Si asta pentru ca dansa are HER2 pozitiv si doar 10% estrogeni pozitiv. Adica la limita inferioara care in unele rezultate, ca nu le trec toti la fel, figureaza direct ca negativ. Dar tot studiile arata ca totusi terapia hormonala, adica una din cele 3 variante care vi s-au recomandat de catre medici, are totusi efect si in aceste cazuri aflate la limita inferioara(sursa breastcancer.org). Cu acele costuri, mai mari sau mai mici ca nu reactioneaza toata lumea la fel, ale efectelor secundare. Dar astea sunt generaliti care nu se aplica tuturor cazurilor particulare. Si atunci raspunsul cel mai bun il gasiti pe baza informatiilor in detaliu din analizele medicale ale cazului particular la medicul pe care il considerati dumneavoastra cel mai bun. Si hotarati in cunostinta de cauza. Inca o data sanatate sorei dumneavoastra va doresc.
0
11-06-2014, ora 20:55
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, e chirurg oncolog, nu este contractat de casa nationala ca specialist de oncologie medicala, nu este chimioterapeut, etc. asta daca vorbim de prof. dr. alexandru blidaru...
0
11-06-2014, ora 21:42
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Doamna dia18 mica rectificare. Ca nu cumva sa se inteleaga gresit precizez ca dr Jinga este oncologul din Bucuresti al doamnei respective, nu stiu daca la stat sau mai degraba banuiesc ca in regim privat, si nu oncologul local care-i recomandase Tamoxifenul, doamna fiind din alt oras.
0
15-06-2014, ora 14:59
dia18
Nu este medic/terapeut
dia18
Multumim pentru raspuns. Am ales si varianta de informatie de pe site pt ca in momentul in care te confrunti cu o asemenea situatie si daca mai ai norocul sa intalnesti si medici care iti spus-TREBUIE sa faci...sau sa urmezi un tratament...si atat...e destul de greu in a lua o hotarare. Insa, multumim lui Dumnezeu, ca la fiecare obstacol am avut puterea sa mergem mai departe si in final am ajuns si in preajma medicilor "de treaba", adica -mai comunicativi.
Va multumesc si d voastra, D-le doctor, dar si celorlate persoane, pentru timpul acordat.
Asadar, despre investigatiile oncogenetice nu stim mare lucru-mediatizarea ref la BRCA.stiu ca trebuie platite. Eu, in calitate de sora, ce ar trebui sa fac din acest punct de vedere? Sora mea are o fetita de 5 anisori, iar eu un baietel. Pentru copii, ce investigatii se pot face? Va multumesc.
0
16-06-2014, ora 21:48
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Doamna dia18 completare. Important. Doamna pe care v-am dat-o ca exemplu si ca eventuala sursa de informare privind stilul de viata nu a avut si nodul invadat ca sora dumneavoastra si nu cunosc in detaliu caracteristicile cancerului la dansa deci nu care cumva sa-i treaca cuiva prin cap sa faca ce a facut doamna doar pentru ca i se pare ca seamana, ci sa faca strict ceea ce ii recomanda doctorul cel mai bun la care ajunge cu toate analizele pe masa. Din pacate cei mai buni doctori sunt supraaglomerati si nu mai au timp sa si explice fiecarui pacient in parte in amanunt, dar unii dintre noi avem nevoie. La ei doar faci ce-ti recomanda pe baza reputatiei lor castigata in timp datorita rezultatelor. Informatiile le obtii ori autodidact ca mine ori la cei nesupraaglomerati. Pentru familia dumneavoastra in timp sursa breastcancer.org va fi mana cereasca privind informatiile valide. BRCA 1 si 2 mostenite genetic maresc doar cu 10% riscul de a face cancer de san respectiv col uterin. Restul de 90% nu fac chiar daca au genele respective modificate. Deci poate fi testul genetic facut daca aveti bani si pentru asta la un moment dat, ceea ce in general la nivelul de trai din Romania nu prea e cazul, dar nu stati in el neaparat. In schimb pe baza lui medicul va poate recomanda hormonoterapia preventiva daca e cazul. Mastectomia preventiva in Europa nu se practica si este inutila in 90% dintre cazuri. Ca si investigatii preventive un test papa-nicolau, o echografie transvaginala, un control ginecologic toate pe an, eventual si o echografie abdominala pe an daca va mai raman bani, sub 40 - 45 de ani o echografie la sani pe an, tot asa daca va raman bani si un RMN la sani, si incepeti cu 10 ani inaintea varstei la care a fost diagnosticata mama/sora, peste 45 o mamografie pe an. Important la echografii si mamografii sa le faceti la cel mai renumit medic local si instiintati de cazul sorei dumneavoastra ca sa fie mai atent. Daca la testul papa-nicolau nu aveti infectie cu HPV eu am facut si recomand oricui sub 45 de ani si vaccinul anti posibilei infectari cu HPV cerut gratuit prin medicul de familie. Pentru copii faceti inventarul de cazuri de cancer din partea ambilor soti si prezentati-va la oncologul local cu intrebari si raspunsuri ca mare scofala nu faceti. Nici doctorul nu-i mafalda. Trebuie doar sa fie mai atenti la stilul de viata si la sanatatea lor cand vor fi adulti. Atat. Nu-i si nu va stresati inutil ca numai bine nu faceti. Probabil baiatul risca un cancer de prostata, detectabil in analizele de sange si perfect tratabil, dupa 50 de ani si fata incepe cu echografiile la sani cu 10 ani mai devreme decat mama sa. Si toate femeile invata sa-si autopalpeze sanii. Atat. Ca si familii adoptati un stil de viata cat mai sanatos si mai putin stresant: dormit noaptea fara lumini, mancat cat mai sanatos, eventual tineti posturile religioase dar nu si copii cat timp sunt copii sau sora bolnava ci doar restul familiei. Ca rau nu fac celor care le tin. Numai de mine nu se lipeste nimic din punctul de vedere al stilului de viata sanatos. Sorei bolnave i-as recomanda un regim mai vegetarian pentru HER pozitiv dar nu total ci eventual adaptat cel religios mai putin postul negru ca e om bolnav. Oricum fara soia ca se pare ca creste estrogenul. Fara orez brun ca mai nou si asta face nu stiu ce asa ca sa se rezume la cel alb eventual bio. Dar nu cred ca e bine sa cada in extrema. Echilibrul e mai bun decat extremele. Setati-va profilul pe public ca sa se poata vedea toate postarile dumneavoastra pentru sfaturi mai bune. Sanatate sorei dumneavoastra va doresc.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
229 comentarii 1 2 ..... 7 8

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.