Care este valoarea normala a glicemiei? Cat poti avea maximum ca sa nu fie diabet zaharat?

Buna ziua! Am varsta de 41 de ani si fac tratament psihiatric, ceea ce oboseste ficatul si pancreasul. Daca am valoarea glicemiei de 109 inseamna ca am risc de a face diabet?
Multumesc anticipat!
Multumesc anticipat!
5 comentarii

Glicemia masurata dimineata pe nemancate e de 109?

Da, am facut analiza din vena la laborator pe nemancate si nebaute!

Glicemia peste 120 mg/dl cam e diabet, si de la 100 sau 110 in sus e cred sindrom metabolic deci risc crescut de diabet! Poate fi facut si un test de toleranta la glucoza pt diagnostic si mai precis!

Buna ziua!
Valorile glicemiei plasmatice (a jeun, pe nemancate) intre 100-126 mg/dL sunt corespunzatoare unei conditii cunoscute simplu ca prediabet (glicemie bazala modificata). Aceasta conditie este asociata cu un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2, dar trebuie coroborata si cu alti parametri clinici si de laborator. Sunt necesare investigatii suplimentare (test de toleranta la glucoza, chiar si hemoglobina glicata) pentru a ajunge la o concluzie.
Ar fi indicat sa consultati un specialist din sfera nutritiei (dietetician, medic nutritionist) si sa stabiliti impreuna cum puteti sa va imbunatatiti starea de sanatate printr-o alimentatie echilibrata, care sa contribuie la mentinerea unui echilibru glicemic si astfel sa preveniti instalarea - probabila, desigur- a diabetului zaharat sau a altor afectiuni cronice asociate (cel putin dvs. sa va faceti partea, lasand genetica si ceea ce nu puteti modifica sa isi urmeze cursul).
Nu trebuie sa va alarmati excesiv!
Trebuie sa stiti doar ca solutii exista, solutii foarte bune, de bun simt:
- un stil de viata activ, reducerea sedentarismului, gestionarea stresului (meditatie, de exemplu), o igiena corecta a somnului,
- renuntarea la alcool si tutun, sau limitarea lor progresiva de preferat pana la abstinenta (pasi mici si siguri),
- alimentatia suficienta, evitarea alimentelor foarte calorice, bogate in zaharuri si exces de grasimi,
- consumul optim de legume, fructe, leguminoase,
- inlocuirea cerealierelor rafinate cu variantele integrale si consumul lor strategic, respectand portiile, pentru a - nu modifica in sens negativ glicemiile,
- un aport corespunzator de lactate, surse proteice de calitate: oua, peste in special, oleaginoase, carne slabă.
Aceste schimbari trebuie facute, preferabil, sub indrumarea unui specialist si trebuie consultat obligatoriu si medicul sau terapeutul care va monitorizeaza afectiunea psihiatrica pentru a nu dezechilibra cursul tratamentului si evolutia dvs.
Multa sanatate si succes va doresc!
Valorile glicemiei plasmatice (a jeun, pe nemancate) intre 100-126 mg/dL sunt corespunzatoare unei conditii cunoscute simplu ca prediabet (glicemie bazala modificata). Aceasta conditie este asociata cu un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2, dar trebuie coroborata si cu alti parametri clinici si de laborator. Sunt necesare investigatii suplimentare (test de toleranta la glucoza, chiar si hemoglobina glicata) pentru a ajunge la o concluzie.
Ar fi indicat sa consultati un specialist din sfera nutritiei (dietetician, medic nutritionist) si sa stabiliti impreuna cum puteti sa va imbunatatiti starea de sanatate printr-o alimentatie echilibrata, care sa contribuie la mentinerea unui echilibru glicemic si astfel sa preveniti instalarea - probabila, desigur- a diabetului zaharat sau a altor afectiuni cronice asociate (cel putin dvs. sa va faceti partea, lasand genetica si ceea ce nu puteti modifica sa isi urmeze cursul).
Nu trebuie sa va alarmati excesiv!
Trebuie sa stiti doar ca solutii exista, solutii foarte bune, de bun simt:
- un stil de viata activ, reducerea sedentarismului, gestionarea stresului (meditatie, de exemplu), o igiena corecta a somnului,
- renuntarea la alcool si tutun, sau limitarea lor progresiva de preferat pana la abstinenta (pasi mici si siguri),
- alimentatia suficienta, evitarea alimentelor foarte calorice, bogate in zaharuri si exces de grasimi,
- consumul optim de legume, fructe, leguminoase,
- inlocuirea cerealierelor rafinate cu variantele integrale si consumul lor strategic, respectand portiile, pentru a - nu modifica in sens negativ glicemiile,
- un aport corespunzator de lactate, surse proteice de calitate: oua, peste in special, oleaginoase, carne slabă.
Aceste schimbari trebuie facute, preferabil, sub indrumarea unui specialist si trebuie consultat obligatoriu si medicul sau terapeutul care va monitorizeaza afectiunea psihiatrica pentru a nu dezechilibra cursul tratamentului si evolutia dvs.
Multa sanatate si succes va doresc!
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 25Rezultate analize medicale: colesterol, glicemia, trigliceride
- 12analize cu semnul intrebarii... PDW, MPV si pH urina
- 3analizele la sange... glicemia crescuta si colesterolul scazut
- 3diabet, tigari, cafea... infectie masea
- 3INSULINA LANTUS
- 20interpretare analize-ajutor!
- 46glicemie normala, corpi cetonici pozitivi... Ajutati-ma!
- 5buletin de analize
- 3glicemia mare, hemoglobina gl. buna, sarcoidoza-diabet ?
- 2Glicemie
- 7Glicemie oscilanta? Uneori am ameteli ocazionale, transpiratii, tremuraturi, maini si picioare reci
- 6anxietatea, lesin, glicemie scazuta, teama
- 6Glicemie oscilanta...
- 1glicemie scazuta
- 1Test glicemie
- 2Suspect diabet!
- 1interpertarea analizelor si ce e de facut
- 2Glicemia 90
- 0Intrerupere tratament medicamentuos?
- 9Care este valoarea normala a glicemiei? 109 este mult?
Mai multe informații despre: glicemia
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: