Plimbarea scurtă după masă are efect terapeutic în diabetul de tip 2
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul a implicat 41 de persoane cu dibet, cărora le-a fost indicat să meargă pe jos. Participanții au fost împărțiți în două grupe: o grupă a mers pe jos 30 de minute pe zi, în orice moment al zilei, iar cealală grupă a mers pe jos 10 minute după fiecare masă principală. Fiecare pacient a fost echipat cu aparate care le-a măsurat activitatea fizică și glicemia la fiecare cinci minute.
În urma studiului s-a observat că la pacienții care au mers după masă nivelul glicemiei postprandiale a scăzut în medie cu 12%, față de pacienții care au mers în orice alt moment al zilei. Gicemia postprandială este cu precădere vizată în diabetul de tip 2, având în vedere contribuția independentă a acesteia la controlul general al glicemiei și riscul cardiovascular.
Potrivit autorilor, activitatea fizică postprandială poate evita necesitatea creșterii dozei de insulină, aceasta putând fi asociată cu creșterea în greutate la un pacient care este posibil să fie deja supraponderal sau obez. Prin urmare, pacienții ar trebui să fie sfătuiți să meargă pe jos după masă, în mod special dacă masa respectivă a fost bogată în carbohidrați.
Rezultatele studiului cercetătorilor neozeelandezi a fost publicat în revista internațională Diabetologia. Un al doilea studiu (britanic) publicat în aceeași revistă concluzionează că un nivel mai crescut de activitate postprandială aduce un plus de beneficii în controlul glicemiei.
Sursa: MedicalXpress
Data actualizare: 18-10-2016 | creare: 18-10-2016 | Vizite: 2527
Bibliografie
Short walks after meals may prove important tool in managing diabetes, link: https://medicalxpress.com/news/2016-10-short-meals-important-tool-diabetes.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Avocado poate scădea riscul de diabet, însă doar la femei
- Noua Zeelandă are nevoie de noi regulamentări pentru a reduce conținutului de zahăr
- Carbohidrații și riscul de gută: ce tipuri sunt protectoare și ce tipuri trebuie evitate
- Obezitatea crește riscul de diabet de tip 2, indiferent de predispoziția genetică
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Scadere a tolerantei la glucoza drastica! Sfat va rog!
- Rog ajutor interpretare analize!
- Valori ale glicemiei si siderimiei la copii
- Aparat de glicemie
- Alimentatie potrivita pentru o persoana cu glicemie relativ mare
- Nelamurire referitoare la suplimente culturism (sunt diebatic)
- Hipoglicemie
- Diabet tip 2
- Glicemie măricică
- Leucocite crescute