Ce fructe și legume ajuta la slăbit intens?

12-11-2020
Verno
Nu este medic/terapeut
Verno
Am auzit că sunt fructe și legume care accelerează scăderea în greutate.
3 comentarii
0
08-12-2020, ora 20:52
simonaslabeste-C1
Nu este medic/terapeut
simonaslabeste-C1
Nu sunt specialista in nutritie, dar stiu sigur ca tot ceea ce slabeste e deficitul caloric. Fie ca mananci ciocolata sau pizza de 800 kcal/zi, fie ca alegi fructele si legumele (tot de 800 kcal/zi) timp de 2 saptamani, pe cantar acelasi numar vei vedea. Asta ca exemplu. Eu imi doresc sa slabesc si sa imi schimb stilul alimentar, daca vrei sa imi vezi evolutia sau daca vrei sa scrii si tu experienta ta, vezi ca am deschis si eu un nou subiect intitulat "Diete si mentinere".
0
07-04-2021, ora 18:27
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua,

Singurul mod prin care am putea „accelera” procesul de scadere in greutate este conservarea/cresterea masei musculare care este activa din punct de vedere metabolic si ar putea influenta „arderile” organismului. Insa nu va imaginati ca accelerarea metabolismului este una inseamnata astfel incat sa duca la o scadere accelerata in greutate.

In schimb, fructele si legumele joaca un rol esential in procesul de optimizare agreutatii. Pe langa beneficiile demonstrate asupra organismului ale aportului zilnic de minimum 3-5 portii de legume si fructe, acestea influenteaza pozitiv procesul de slabire:
- consumate la fiecare masa, ele asigura un aportu optim de fibre si cresc volumul unei mese, astfel incat persoana sa ajunga la saturatie, fara a necesita un aport crescut de alimente cu densitate calorica mai mare ( de exemplu, poti manca 500 g de mancare dintre care 200 g legume fara amidon, 150 g carne, 150 g cartofi, comparativ cu 500 g dintre care 300 g cartofi si 200 g carne)
- fructele consumate intre mese pot ajuta la un mai bun control al apetitului, avand o densitate calorica mica raportata la cantitatea de aliment. Din nou, dau un exemplu: ce satura mai bine? Un mar de 250 g sau 30 g biscuiti, ambele optiuni avand cca. 130 calorii.

Desigur, acestea sunt explicatii simpliste privind consumul de zarzavaturi si fructe ar putea ajuta la scăderea in greutate, insa evidentiaza inca o data cat de important este sa le includem in dieta noastra zilnica, indiferent daca dorim sau nu sa modificam greutatea corporala.

Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
0
07-04-2021, ora 18:51
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
În ceea ce priveste afirmatiile din primul comentariu, deficitul caloric sta la baza scaderii in greutate insa afirmatia ca 800 kilocalorii din pizza= 800 kilocalorii din fructe si legume este total neadevarată din perspectiva nutritionala.

Conteaza mult cum obtinem acel deficit si cat de mic sa mare sa fie astfel incat sa se obtina obiectivele privind greutatea, fara a sacrifica sanatatea umana si fara a incuraja comportamente alimentare disfunctionale, de dieta.

Caloria este o unitate de masura a energiei eliberate de căldură, utilizată pentru a exprima consumurile şi nece­sităţile energetice ale organismului, cat şi valoarea energetică a alimentelor (cantitatea de energie pe care o dezvoltă în corpul uman alimentele în procesul anabolismului).

Numărul de calorii de care avem nevoie zilnic în alimentaţia noastră variază, desigur, în funcţie de sex, vârstă, înălţime, compozitia corporala/masa musculara, stilul de viaţă, activitate fizica, status fiziologic şi starea generală de sănătate.

Daca un aliment contine 100 kilocalorii, inseamna ca in urma metabolizarii complete aceasta cantitate de energie va fi degajata pentru ca organismul sa se foloseasca de ea. Corpul foloseste aceasta energie pentru activitati fizice sau pentru a mentine in functiune procesul metabolic (digestia, respiratia etc.).

Dar pe langa rolul de a furniza energie organismului (calorii), alimentele ne asigura glucidele, proteinele, grasimile, fibrele, vitaminele, mineralele si substante cu rol biologic activ precum antioxidantii, substante cu rol antiinflamator, antitumoral etc.

50 ml maioneza = 800 g de vegetale din punct de vedere caloric, dar din punct de vedere al profilului nutritional si al nevoilor organismului, sunt total diferite

Altfel spus, va incurajez sa alegeti cu grija strategiile pentru a optimiza greutatea. Sunt multe capcane ale dezinformarii si nutritia este mult simplificata, dar nu in sensul bun. Poti fi propriul nutritionist, insa pentru acest lucru trebuie sa te asiguri ca educatia nutritionala este una corecta, din surse dovedite stiintific.

De asemenea, rolul dieteticianului nu este cel de a da „diete de slabit” ci de a te monitoriza periodic, de a fi la dispoziția ta dacă ai orice fel de întrebare, nelămurirem dorință, inclusiv pentru a aduce astfel de clarifiari la obiect, de a construi o baza solida de informatii din sfera nutritiei, de a te motiva și de a te susține. Din experiență, aceste lucruri cantaresc enorm in cadrul unei interventii nutritionale pentru scaderea in greutate si mai ales, in procesul de mentinere.

Fiecare lucru are rolul lui si fiecare are un rol mai mic sau mai mare in cadrul unui mecasnism mai amplu. La fel este si deficitul caloric, una dintre rotite, alaturi de altele precum: educatia nutritionala, suportul psiho-emotional, recomandarile individualizate etc. in managementul ponderal.

Sper sa fie utila informatia, si sa aduca puțină claritate in ceea ce priveste procesul de scadere in greutate.

Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.