Sfat sincer pentru slăbit

11-04-2017
Robert.ro
Nu este medic/terapeut
Robert.ro
Bună ziua,

Am 28 ani, 1, 65 m înălțime și cântăresc 90 de kg.Până acum nu m-a interesat greutatea în mod personal, am pus-o in câțiva ani, dar constat că nu arăt bine deloc așa, supraponderal.Având în vedere mulțimea sfaturilor de slăbit de pe internet sau din reviste, doresc să cer sfatul unor medici pricepuți în domeniu despre cum, unde și când să încep o cură de slăbire. Care ar fi modul cel mai eficient, care va da rezultate?Ce ar trebui să mănânc, ce nu ar trebui să mănânc? Ce ar trebui să iau, dacă există pe piață ceva eficient?Sunt voitor să fac sacrificii pentru a ajunge la o greutate normală.
Mulțumesc anticipat pentru orice sfat sincer primit.
2 comentarii
1
13-04-2017, ora 09:40
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Potrivit indicelui de masa corporala (33.1) va incadrati la gradul I de obezitate. Cea mai eficienta metoda pentru reglarea greutatii este identificarea si corectarea obiceiurilor care au dus de la bun inceput la cresterea in greutate, care pot fi: lipsa activitatii fizice, consumul de alimente bogate in zaharuri si grasimi (tip fast-food, dulciurile concentrate din comert, consumul crescut de carbohidrati rafinati din paine, paste, orez etc., lipsa unui aport optim de legume si fructe s.a.). Nu exista o cura de slabire anume. Obiectivul terapiei nutritionale este dobandirea unei greutati normale prin reducerea masei grase, conservarea si/sau cresterea masei musculare, respectiv stabilizarea greutatii tinta.

Cel mai bine luati legatura cu un specialist pentru o evaluare antropometrica adecvata, a comportamentului alimentar, care sa ajunga sa va cunoasca si sa va individualizeze planul alimentar astfel incat sa nu fie doar un „sacrifiu”- acesta nu poate fi decat pentru o scurta durata de timp. Ci sa va ajute sa faceti cele mai bune alegeri alimentare pentru sanatatea dvs.

Dieta nu se rezuma doar la mancare (alimente permise/interzise), ci vorbim de stil de viata care integreaza si alimentatia. Inca nu s-au evidentiat suplimente care sa ofere rezultate dovedite in ceea ce priveste normalizarea greutatii (dupa cum am mentionat mai sus, conteaza ce anume se pierde prin slabire-apa, tesut gras sau din pacate masa musculara si nu cifra de pe cantar).
Iar medicamentele disponibile in terapia obezitatii sunt prescrise doar de medic si necesita o evaluare amanuntita inainte. Solutii minune pentru slabit exista oriunde in media, insa aveti nevoie de o solutie pentru „problema” dvs. unica, o solutie personalizata!

Multa sanatate si succes in alegerile pe care urmeaza sa le faceti!
0
20-04-2017, ora 14:07
Dietetician Calutu Mirela
Nutritie si dietetica, Craiova
Dietetician Calutu Mirela
Buna ziua
Asa cum probabil ca stiti deja, din datele furnizate de dumneavoastra se poate afla cu usurinta – Indicele de Masa Corporala (IMC) care are valoarea de 33, 06 - ceea ce va incadreaza in categoria persoanelor cu obezitate gradul I. Asta inseamna ca lucurile nu stau foarte bine, dar nu stau nici chiar foarte rau! Faptul ca, asa cum spuneti – sunteti doritor de a face “sacrificii”, eu cred ca este cel mai important lucru acum, putand fi promotor in ceea ce va urma.
Pentru valorile date de dumneavoastra de inaltime/varsta/sex, greutatea ideala ar fi de aproximativ 59 kg ( putand fi cuprinsa intre 54 si 69 kg). Bineinteles ca toate aceste cifre sunt interpretate ( si interpretabile!) stabilite prin formule de calcul si tabele care se folosesc in practicarea dieteticii si nutritiei.
Ce este de facut? Bineinteles ca trebuie sa ajungeti sa consultati un specialist.
Ce presupune? Un consult de specialitate incepe intotdeauna cu evaluarea starii de sanatate : se cer cateva constant biologice uzuale, plus altele care sa vizeze functia tiroidiana, date fiziologice dar si heredocolaterale. Consultul de specialitate – care are in vedere statusul nutritional are in vedere toate aceste aspect, plus cateva masuratori (in afara de inaltime, greuatate, cateva pliuri, etc.).
Abia dupa completarea tuturor acestor date (toate sunt inscrise in fisa de evaluare nutritionala!) se trece la un alt subcapitol important: chestionarul nutritional si jurnalul alimentar. Astea au rolul de a contura toate celelalte aspecte si, in functie de specificul dumneavoastra, deja se poate schita un tip de regim care sa va ajute in ceea ce va doriti.
De aici incolo, incepe alta discutie. Sunt foarte multe tipuri de regimuri alimentare iar in ultima vreme se pare ca toata lumea se pricepe la a recomanda astfel de regimuri, care mai de care mai nebunesti si care nu se bazeaza pe vreun principiu nutritional real. De aceea trebuie sa va atentionez sa fiti foarte “exigent” atunci cand va alegeti un specialist pentru ca relatia cu acesta este si trebuie sa fie de lunga durata, iar “comunicarea” cu specialistul este piatra unghiulara in reusita dumneavoastra. De aici deriva personalizarea acestui regim si adaptarea lui permanenta la starea fiziologica a organismului, starea de sanatate, dar mai ales la profilul psihologic al persoanei in cauza.
Inca o atentionare: niciun specialist nu o sa incerce sa va “vanda” vreun produs! Nu exista astfel de interese in dietetica! Daca va propune cineva asa ceva, va indepartati de scopul pentru care v-ati dus la cabinetul sau si nu cred ca sunteti pe drumul cel mai potrivit.

Va doresc sanatate si success in acest demers!
Va asteptam aici cu vesti!
…dar si cu alte intrebari! :)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.