Chiar este colon iritabil?

22-09-2020
Qwertya
Nu este medic/terapeut
Qwertya
Bună dimineață sau bună ziua! Sunt fată, am 16 ani (peste câteva luni 17, mi-am pus un an de naștere mai mic pentru a putea vorbi despre problema pe care o am). De ceva timp, de prin clasa a 10-a am început să am simptome ca: dureri abdominale, balonare și flatulență. Nu le-am spus părinților, fiindcă nici nu prea am dat importanță. Dar apoi flatulența și balonarea au început să fie în fiecare zi. Pur și simplu nu puteam să merg la liceu fără să nu am gaze. Recunosc că până să ajung în clasa a 10-a mâncam destul de mult fast food, beam sucuri acidulate și nu prea consumam supe sau ciorbe. Când mă așezam pe scaun simțeam destul de multe gaze care erau "pe cale să iasă", dar rămâneau acolo, deși mergeam și la baie. Din cauza asta am început să cred că în jurul meu miroase urât și că ceilalți colegi consideră că nu mă spăl. Nu mi-a spus nimeni niciodată în față că miros urât sau alte chestii de acest gen, dar uneori simțeam și eu miros. Nu știu dacă este doar în mintea mea (fiindcă începusem să am depresie de la această problemă, iar anxietatea era mereu cu mine). Așa că, mirosul a început să fie o obsesie pentru mine. Chiar și după baie începeam să cred că miros urât. În cele din urmă, am fost la medicul de familie care mi-a recomandat niște medicamente (singurul pe care îl țin minte este triferment) și ceaiuri pentru digestie. Nu a funcționat nimic. După ce a venit carantina m-am simțit puțin mai bine, fiindcă nu mai trebuia să merg în locuri aglomerate.
În vara acestui an am fost la un medic gastroenterolog, unde mi-a făcut o ecografie. Mi-a spus că sunt foarte, dar foarte balonată și că am foarte mult gaz în colon. Mi-a dat diagnosticul de colon iritabil, deși citez:, , Ai doar 16 ani". Nu știu dacă ajută cu ceva, dar și mama și bunicul meu suferă de acest colon iritabil. Medicul mi-a dat meteospasmyl, dar mi-a recomandat să încerc din alimentație să ameliorez simptomele. Acum că a început școala sunt foarte stresată. Simptomele nu sunt ca în clasa a 10-a, dar tot am destul de multe gaze când stau jos (mai ales când mă trezesc dimineața) și mă simt balonată mereu. Sunt destul de des constipată. De când am fost la medic am început să mănânc mai des supe și să beau mai multă apă, dar tot nimic. Nu mănânc carne de vită, porc (mai mult de pui). Legumele care provoacă gaze nici nu le mâncam nici înainte. Înainte aveam o viață socială și puteam să ies cu prietenii, iar acum am devenit introvertită și îmi este frică să stau pe lângă oameni din cauza acestor gaze și a obsesiei că miros urât. Iar lucrul ăsta mă stresează. Nici la școala nu pot să mă concentrez și îmi este atât de ciudă că am ajuns să stau acasă destul de des, înainte nelipsind deloc. Ce regim aș putea să adopt? Nici nu știu ce să mai mănânc ca să mă simt mai bine. Cred că am unele intoleranțe ( la lactoză, cel mai probabil glucoză). Încă nu am aflat destul de bine. Consum destul de multă pâine albă din comerț, ar trebui să renunț la ea? Dacă da, ce fel de pâine ar trebui să mănânc? Ceva timp am luat un supliment alimentar, Carbodigest, care m-a ajutat destul de mult, dar acum parcă nu își mai face efectul. Acum iau meteospasmyl, dar tot nu prea văd o îmbunătățire. Nici fibrele nu prea îmi fac bine. Am uitat să menționez că simt des bolboroseli în stomac, mai ales dimineața. Ce aș putea lua pentru a scăpa măcar puțin de toate gazele acumulate? Îmi cer scuze că am scris atât de mult, dar simțeam nevoia să mă descarc. Părinții mei nu știu ce să mai zică, îmi tot spun să fiu calmă, că fiecare om are gaze( doar că la mine sunt aproape mereu) și că niciodată nu am mirosit urât. Doar că mi-aș dori foarte mult să pot sta într-un loc fără să am disconfort și să mă pot concentra la ore. Dacă ați ajuns până aici, vă mulțumesc foarte mult!
4 comentarii
1
22-09-2020, ora 15:28
ursulevski
Nu este medic/terapeut
ursulevski
(vb ca nespecialist). Si eu am perioade cand am gaze, destul de rare, cand fac combinatii gresite de mancaruri. Trebuie sa-ti imaginezi ce ar iesi la 37 grade sa tii cateva ore bune niste vegetale care fermenteaza, peste care sa adaugi zahar (dulciuri), sau bere/vin/sucuri dulci (care iti mai bage si ele aer in organism, valabil pt orice bautura acidulata). Normal ca fermenteaza si produce gaze.

Mirosul de gaze e specific "buteliei" lol, deci usor de diferentiat fata de cel de carne (produse animale) care n-au ce sa fermenteze, si miros a hoit imputit. Deci doar de la miros trebuie sa-ti dai seama ce provoaca gazele respective. Partea de la produse animale vine de la constipatie, si partea de la vegetale vine de la combinatii nesabuite.

Eu ti-as recomanda cum mananc eu (barbat atletic 186cm/80kg, 35ani), 3 mese pe zi, fara altele intre (eventual un fruct intre mese), ultima masa fiind maxim la ora 6-7 seara. Si la ore fixe, ca sa stie si stomacul ce-are de facut. (rar cand nu respect stilul asta, daca mananc intre mese > mi-e foame aiurea mere ("foame" de la stomac, nu foame adevarata), daca mananc seara > simt mancarea a doua zi dimineata in stomac (ceea ce-i oribil), si daca mai era mancarea si bushita/combinata prost, simt miscari bizare prin burta).

Referitor la paine eu as tine-o la minim (1-2 felii per masa). Eu mananc paine de casa (facuta la cuptor), in care pot pune si tarate.etc, dar are si ea bubele ei (drojdia poate nu fi amestecate bine, painea necoapta complet, etc) si mai rau face (drojdia si-ti fermenteaza vegetalele si-ti da gaze), si in general m-am constipat de nu m-am vazut cu painea + carne/sarmale/ciorba cu carne. Apa nu m-a ajutat la constipatie, ci fibrele / vegetalele. Rosii (facute salata eventual), varza, etc. Eu prefer mancare de linte, hrisca, naut, mazare, pastai, etc. (nu bea apa juma de ora dupa ce mananci vegetale deastea, nici inainte cu 15min de masa).

Personal eu dulcele (o inghetata/etc) il mananc cu vreo 20min inainte de masa, am si eu ciudateniile mele. Si anume ca nu consider spalatul pe dinti suficient in a stabili mediul bun pt bacteriile din gura, caci dulceata ramane in gura si printre dinti si pe cerul gurii si sub limba, si-n spatele ei, etc. Deci vreau sa-mi "clatesc" natural gura cu mancare (care nu-i dulce. mancare gatita). Asa nici nu pun zahar peste vegetale ca sa-mi dea gaz.
0
22-09-2020, ora 16:32
Qwertya
Nu este medic/terapeut
Qwertya
Am observat că problema mea se agravează și când mă gândesc la ea. Deși unele persoane spun că nu are treabă chestia asta cu psihicul, de fapt uneori chiar are. Acasă rar mă doare stomacul sau am gaze. Și există zile în care, în cazul în care ies cu vreo prietenă și nu mă mai gândesc la asta, mă simt chiar foarte bine. Dar din moment ce am anxietate, este cam greu să nu mă mai gândesc. Și pe lângă psihic, acum am conștientizat și eu ce importanță au alimentele pe care le consum. Acum mi se pare logic că am probleme de acest gen, dacă cu 2-3 ani în urmă mâncam de toate amestecate.
Acum încerc și eu să mănânc mai multe legume și fructe (pe lângă ciorbe și supe), dar nici ele uneori nu prea îmi fac bine. Încă nu am aflat care nu-mi priesc.
Acum mi-am luat și eu pâine din grâu și secară și aștept să văd dacă îmi face cât de cât bine. Aveți vreo idee dacă carnea de pui făcută la cuptor este bună? Sunt atât de multe site-uri care spun că este bună și altele care spun că nu este, de nici nu mai știu ce să cred. Și nici nu am vreun medic pe care să îl întreb.
Mulțumesc foarte mult pentru răspuns! O să încerc să urmez din sfaturile date. O zi frumoasă vă urez!
0
22-09-2020, ora 19:22
ursulevski
Nu este medic/terapeut
ursulevski
Parerea mea e ca nu conteaza ce tip de carne sau ce tip de paine mananci (cheltui bani degeava). Importanta e combinatia intre tipurile de alimente (sa nu mananci fructe (dulci) dupa ce ai mancat mazare de ex. Dar daca mananci doar produse animale la o masa, poti sa mananci fructe dulci peste ca n-are ce sa fermenteze. Berea iarasi iti face bors in burta pusa peste o ceapa cruda/alte vegetale care fermenteaza, Apa cand o bei, etc)

Referitor la emotii, si pe mine ma apuca scaunul daca am emotii. (doar scaun, nu si balonare, in cazul meu) Dar cand intri deja in actiunea de care ti-a fost frica se duc acele stari de scaun (caci mintea se preocupa de actiune si nu de imaginatii negative). De unde rezulta ca nu e asa grav cum credeai "de-acasa".
In general secretul e sa-i dai mintii "de lucru" actiuni concrete productive, si nu s-o lasi sa faca fantezii negative. Asta-i secretul pt cei care fac atacuri de panica, si asta-i si recomandarea psihologilor (cel putin a lui dr, Cristian Andrei, care-i pe Youtube si Facebook apropo), si cand ai o dragoste toxica de care vrei sa "uiti", solutia e sa-ti gasesti o alta preocupare de o intesitate (emotionala) suficienta. Orice vrei sa uiti, reusesti cand iti capteaza atentia altceva.(avusese o emisiune recenta despre topicul asta)
0
19-05-2021, ora 23:13
andreeagrib
Nu este medic/terapeut
andreeagrib
Incearca dieta Fodmap. E un inceput f bun. Si eu am inceput sa am probleme in timpul liceului (au treut 14 ani de atunci), am incercat tot felul de tratamente. Alimentatia e singura care tine sub control simptomele. Nu se vindeca aceasta boala, eu nu am reusit, dar se poate trai f bine cu ea prin alimentatie. Nu stiu ce au oamenii cu carnea! Cand eram vegetariana si vegana am fost extrem de bolnava, iar acum mananc f multa carne si ma simt extrem de bine. Fibrele. nu le suport, dieta mea este f saraca in fibre. Boala asta e extrem de nasoala pt caduce la depresie, dar exista solutii la aceasta problema. Daca ai nevoie de ajutor, ma poti contacta: andreeagribincea@yahoo.co.uk
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratament colon iritabil
  •