cum s-o ajut sa se schimbe, sa vada lucrurile altfel, sa fie mai calma?

24-09-2008
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
E vorba de data asta de sora mea. E foarte nervoasa. Foarte!
Se enerveaza foarte usor, tipa la familie, la colegii de serviciu, ridica tonul, e mai "acra" ca apoi sa-i para rau. Nu da semne de depresie sau anxietate foarte pronuntate si nu este concluzia mea, ci a dr. psihiatru la care am mers impreuna. Si totusi, este exagerat de nervoasa si tipa, apoi ii pare rau!
Spune ca nu se poate controla.
Noi, familia, ne-am obisnuit cu ea, si cam stim cum s-o luam, dar a inceput sa aibe probleme la serviciu.
Acolo, din cate spune ea, e clasata ca o persoana foarte dificila, acra.
Nu exceleaza in job, in schimb este foarte serioasa.
Isi face treaba bine, insa se enerveaza si nu ezita sa le spuna unora in fata fix ce o doare in momentul respectiv legat de acea persoana. Asa isi face multi dusmani, nu toata lumea accepta sa li se spuna verde in fata..
Ea gandeste asa: eu imi fac treaba atatea ore, cum indrazneste X sa nu munceasca (si asta pe buna dreptate, X fiind ruda apropiata cu sefu ei) si se duce si se ia efectiv de persoana in cauza.
Ieri s-a certat cu o colega de-a ei pentru ca respectiva trebuia sa faca un lucru si s-a tot "fofilat"
Intrebarea este, cum s-o ajut sa se schimbe, sa vada lucrurile altfel, sa fie mai calma?
Nervii astia nu o sa-i dauneze pe termen lung?
va multumesc
3 comentarii
0
28-09-2008, ora 00:00
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Salut! Imi plac foarte mult persoanele ca sora ta, ma refer la cele foarte sincere (care spun verde in fata) si exigente ca ea, nu si nervoase excesiv. Cred ca sora ta sufera de ceea ce se cheama Neurastenie.

Neurastenia sau boala epuizarii si a suprasolicitarii, este foarte frecventa si in in trecut, cea mai dispretuita si cea mai mascata de alte etichete (pentru concedii si pensionari). A fost descrisa in 1869 de psihiatrul american Beard; nu exista ca notiune in DSM IV, dar descrierea ei se apropie de forma depresiva. Principalele simptome sunt: slabiciune iritabila, sau cum se spune popular "incep sa-l lase nervii"; stare de nervozitate aparuta din senin si incontrolabila de multe ori cu motiv. Persoana neurastenica devine un adevarat "pachet de nervi". La cea mai mica incitatie lumea devine greu de suportat, te enerveaza ceea ce pana acum nu te-a enervat (lenea, tramvaiele de pe strada, batutul covoarelor, sunetul provocat de aspirator, usile trantite etc.) La toate aceste mici provocari explodeaza si iti spune verde in fata ridicand tonul. Emotiile se produc cu mare usurinta, este de ajuns o privire, un cuvant ca sa se dezlantuie emotiile. Subiectul constata ca nu isi mai poate controla emotiile ca pana acum, deci se enerveaza mai usor, dar poate sai si rada sau sa planga usor si ambele sunt deplasate cantitativ...


Cu siguranta nervii o sa ai dauneze pe termen lung daca nu se adreseaza unui medic psihiatru!!!

Numai Bine si Imi cer scuze daca m-am bagat unde nu imi fierbe oala, dar de vreme ce am cunostinte medicale de psihiatrie solide nu vad de ce nu as putea sa imi ajut semenii chiar daca nu sunt psihiatru cu diploma!!!
0
17-11-2008, ora 11:33
anielaminu
Identitate neconfirmată
anielaminu
Buna prozac,
sora ta manifesta aceste caracteristici doar in ultima vreme sau sunt trasaturi stabile ale personalitatii sale? Recunoaste ca modurile ei de reactie nu sunt totdeauna cele mai potrivite dpdv social iar asta in timp poate duce la deteriorarea relatiilor ei cu ceilalti?
O puteti ajuta sa inteleaga ca are un comportament care e destul de dificil de tolerat de ceilalti si ca asta are anumite consecinte pe care va trebui sa invete sa si le asume. E dificil sa isi controleze poate emotiile si atunci poate avea nevoie de ajutor ca intai sa si le identifice, apoi sa le inteleaga, sa rationeze asupra emotiilor sale si apoi va reusi treptat sa invete sa si le si gestioneze. Daca va avea rezultate pozitive in ce priveste emotiile ei, va reusi sa faca asta si in ce priveste emotiile celor din jur iar aceasta o va ajuta sa se adapteze mai usor si mai bine situatiilor sociale. Va reusi in timp sa se stapaneasca mai bine. Un psihoterapeut ar putea lucra cu ea pt ca ea sa invete autocontrolul, sa se cunoasca pe sine si astfel sa reactioneze mai adaptat. Mult succes.
Psih.Aniela MINU
0
23-11-2008, ora 23:28
olimpia71
Nu este medic/terapeut
olimpia71
Lasa nervii la o parte ca stricalasanatate/sau/Haide-ti nervilor la cur ca la cap ati stat destul.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul