Mucus, nod, mancarime in gat, tuse seaca - simptome LPR (silent reflux)

Deci, simptome:
- mancarime in gat
- mucus in exces sau mucus intre nas si gat
- nod in gat
- senzatia de curatare, ca ceva e blocat in gat
- tuse seaca
- raguseala, uneori durere in timpul vorbitului
- dificultati de inghitire
- ragaieli excesive
- durere de piept, spate, nu prea mare, moderata si rara.
toate acestea pot fi semnele bolii LPR (Laryngopharyngeal, silent reflux), a nu se confunda cu refluxul gastroesofagian (GERD).
Asa am inteles eu cauzele: exista 2 sfinctere: inferior, care separa stomacul de esofag si superior, esofagul de gat. Acestea au rolul de a proteja esofagul si gatul de continutul stomacului (acid, gaze). In cazul LPR nici un sfincter nu mai functioneaza corect, gatul nu e protejat cand suntem in pozitie orizontala si fiind un tesut foarte sensibil, ajunge si-un strop de acid sa faca ravagii. In plus exista o enzima digestiva (pepsina, cu rol in descompunerea proteinei) care rezista mai multe zile in gat si se activeaza in contact cu alimentele acide si "roade" efectiv gatul.
Deoacamdata LPR nu se vindeca cu o pastila minune, dar exista metode de ameliorare/eliminare a simptomelor, insa necesita schimbarea stilului de viata! Inainte de-a lua antiacizi si inhibitoare, sa stiti ca nu sunt indicate pe termen lung (acidul e necesar pt digestie si pt eliminarea bacteriilor daunatoare).
Mai jos cateva recomandari gasite:
1. eliminati mesele copioase - mai multe mese reduse cantitativ; ultima masa cea mai usoara cu 1-2ore inainte de culcare; mestecati foarte bine, nu mancati in graba, e foarte important.
2. nu va intindeti dupa mese, ridicativa salteaua/patul in zona capului a.i. sa nu dormiti pe orizontala, lasati gravitatia sa mentina acidul in stomac. (3 perne sub cap nu prea ajuta, mai bine cateva paturi sub saltea). Am gasit pe site-urile din America perne speciale facute in unghi.
3. evitati alimentele acide, care activeaza pepsina din gat.
4. consumati alimente alcaline (atentie: nu alcalinizante!)
5. apa alcalina cate-o inghititura/gargara pentru clatire cand apar simptome deranjante (neutralizeaza pepsina din gat)
6. suntem diferiti, asa ca fiecare trebuie sa descopere si sa elimine complet alimentele declansatoare
7. enzyme digestive si probiotice pt reglarea digestiei.
8. suplimente care ajuta vindecarea mucoaselor.
9. fara cafea, ceaiuri (menta, verde, negru, fructe), ciocolata, alcohol, fumat, citrice, orice produs din rosii, ceapa, usturoi, piper.
10. eliminate STRESSUL, ANXIETATEA, sunt cele mai declansatoare. E greu, dar nu este alta cale, incercati sa gasiti cai de relaxare, sa fiti mai optimisti, macar mai putin ingrijorati.
Important e sa va ascultati corpul, sa eliminati orice presiune, deranj din stomac, intestine, intr-un fel sa usurati cat mai mult activitatea tractului digestiv, sa-l solicitati cat mai putin (asta nu inseamna ca trebuie sa va infometati!).
Sunt multe de zis si multe de facut, sunt lucruri care la anumite persoane au functionat la altele nu. Exista si un supliment care la unii pacienti a intarit sfincterul, la altii nu. Exista si grupuri pe facebook, unde oamenii isi impartasesc experientele, e bine totusi sa stii ca exista si altii care trec prin aceleasi lucruri si se ajuta reciproc. Ei inteleg cel mai bine prin ce trecem. Desigur a aparut si-un supliment minune, care ar rezolva problemele, are feedbackuri bune de la pacienti, dar e scump, disponibil doar in America, cine stie cat ar fi transportul...
Eu deocamdata am facut o cura de 2 luni de enzime si probiotice, imunostimulatoare, acel supliment pt intarire de 2 saptamani (cam 3 luni e indicat). Am 4 mese pe zi, incerc sa nu ma satur, sa fie cat mai usoare, de obicei legume fierte, supe, ciorbe, biscuiti fara zahar, alimente cu cat mai putini aditivi. Dorm cu salteaua ridicata, nu ma intind dupa masa, beau ceai de musetel, tei, galbenele intre mese, incet, am observat ca nu-mi face bine daca beau prea mult deodata sau daca beau la masa. Am eliminat complet rosiile, ceapa verde, fructele, lactatele, dulciurile cu zahar, painea alba, snacksuri, mezeluri. Am redus cafeaua, consum doar 1 dimineata, tigarile, mai beau un pahar de vin cu multa apa la sfarsit de saptamana. Simptomele mele s-au redus destul de mult, dar mai gresesc si revin.
Azi de exemplu simt doar o mica gadilitura la baza limbii, e cel mai suportabil simptom. Nodul in gat a aparut foarte rar in ultima vreme, ultima data cand am baut un chefir, l-am eliminat si de-atunci a trecut. Am invatat sa ma abtin sa elimin mucusul din gat, sa tusesc, ca sa nu am dureri de spate, oricum nu iese, mai bine beau o gura de ceai/apa sa se subtieze. Cand simt c-am mancat prea mult iau o guma de mestecat (maxim 15minute) sa-mi ajut digestia, eu am gasit doar un tip de guma fara zahar care nu ma deranjeaza (fresh mint), in sensul ca nu ma pisca. Apa alcalina intr-adevar ajuta foarte mult.
Imi cer scuze daca am deranjat pe cineva prin postul meu lung sau daca am scris vreo prostie, dar sper sa fi adus a raza de lumina celor care sunt disperati si nu mai stiu unde sa caute, ce analize sa faca. Poate se alatura si un medic sa ma corecteze sau altii cu sfaturi/intrebari...Cred ca niciunul din sfaturile de sus nu dauneaza sanatatii :)

din pacate nu sunt multi care o sa citeasca un mesaj asa lung cap, coada !
din pacate si mai putina lume moderna este dispusa sa renunte la obiceiuri si placeri. prefera sa ea antibiotice si antiiinflamatoare lunar..dar nu prea schimba stilul de viata..
PS. pot sa adaug doar faptul ca este foarte important sa se consume fructele si dulcele.. pana la cina
si cina sa fie fara otet, lamai, usturoi, rosii..s.a. alimente care produc reflux. IN cea mai mare parte a zilelor
la nevoie, sarbatori.. cand mai gresim se poate lua un antiacid la culcare, preventiv

------------*
sper sa nu fie sters.
(*modificat de admin)

Ma gandeam ca daca eu gaseam o asemenea postare acum aproape 10 luni de cand tot caut, la cat de disperata eram sigur il citeam pana la capat.
Va sunt foarte recunoscatoare pentru postarile dvs, ele m-au facut sa pornesc pe aceasta directie.
Am incercat sa scriu cat mai putin, dar sunt lucruri importante, am si uitat sa subliniez faptul ca bauturile carbogazoase trebuiesc excluse complet!
Din pacate articolul a fost sters...


Foarte interesanta postarea. Eu am citit-o in intregime deoarece am ajuns într-o stare de disperare maxima. As dori sa prezint situatia mea: de aproape 5 luni (din ianuarie cand eram in luna a opta de sarcina) a inceput sa-mi apara in gat mucus in exces. Oricat mi-as curata gatul expectorand, mucusul se reface la loc in cateva secunde. Este singurul simptom pe care-l am dintre toate cele prezentate de Emma1980. Am fost la 3 medici ORL si un alergolog, mi s-a spus initial ca am rinita de sarcina si ca trece dupa ce nasc (lucru care nu s-a intâmplat), apoi ca am rinita cronica, am urmat tratamente cu Nasonex, Xyzal, Dymista, nu mi-au ameliorat starea. Dymista mi l-am dat alergologul desi mi-am facut panel de alergeni și nu mi s-a gasit nicio alergie. Mi-am facut apoi exudat nazal si faringian si mi s-a gasit in nas Stafilococ auriu, in gura candida albicans. Am urmat tratament de 2 saptamani cu antibiotice Sumetrolim si antimicotice Flucoric. La 6 zile de la inceperea tratamentului, starea mea s-a ameliorat (eram si in a 12-a zi de Dymista). Tratamentul l-am terminat acum 3 saptamani si mi-a fost putin mai bine pana acum 2-3 zile cand a inceput sa-mi fie mai rau. Doresc sa mentionez ca in absolut fiecare dimineata gatul meu e plin de mucus si am nevoie de 1-2 ore sa mi-l curat. Dupa cum scriam mai sus, singurul simptom pe care-l am din cele descrise de Emma este mucusul excesiv din gat. Este posibil sa am LPR? Este posibil ca cele 2 sfinctere sa fi fost "zdrobite" in ultimele luni de sarcina cand copilasul a crescut foarte mult? Nu stiu dacă e important, dar as vrea sa mentionez ca pozitia copilului a fost atipica: a stat cu capul in sus pe partea dreapta.
Stiu că mesajul meu e foarte lung, dar am vrut sa-mi descriu situatia cat mai amanuntit pt a primi un sfat cat mai corect.
Va rog sa ma ajutati. Starea mea e din ce in ce mai proasta. Imi e din ce in ce mai greu sa am grija de copilasul meu de 3 luni.
Va multumesc!

2 ati exclus alimentele producatoare de MUCUS ( lactatele, fainoasele. ciocolata, dulcele.s.a)??

Eu nu am absolut nicio problema la stomac, adica nu simt nicio jena, nicio durere, nici eructatii nu am decat foarte rar. Credeti ca e posibil sa am LPR? Credeti ca pozitia atipica a copilasului in uter putea sa determine relaxarea atat a sfincterului inferior cat si a celui superior sau e putin probabil?

2 tractul digestiv porneste de la varful limbii si se termina la intestinul gros.., cu acelas sistem nervos...si orice problema de la orice nivel..se reflecta si in gat, cavitate bucala

2. Ce-mi recomndati sa mai fac in afara de schimbarea totala a regimului alimentar? Sa fac investigatii la gastrologie? Sa mai fac si alte investigatii?
3. Am vazut foarte multe postari pe acest forum de la persoane care spun ca au aceasta problema cu mucusul in gat de ani de zile si nu scapa de ea. Lucrul asta ma sperie foarte tare. Eu imi doresc foarte mult sa ma vindec. Am un copilas de crescut si simt ca nu mai pot. Vreau sa scap de problema asta. Credeti ca ma pot vindeca?
Va multumesc din suflet, domnul doctor, pt răspunsurile dvs prompte. Niciunul din medicii la care am fost si la care am lasat foarte multi bani, nu și-a dat interesul ca dvs. Va mulțumesc mult sie sa va dea Dumnezeu multa sănătate!

Nu stiu daca te ajuta, dar vreau sa-ti scriu ca nici eu nu am simtit sa am vreo problema digestiva, doar cateodata dupa masa aveam "ghiortaituri" in stomac. Dupa ce-am luat probiotice si enzime, au trecut si acestea complet. Simptomele mele au debutat cu acea senzatie de "fir de par in gat" si apoi mucus. Restul au aparut mai tarziu, probabil pt ca luam tot felul de bomboane si nu prea am renuntat la toate alimentele interzise, in special la lactate si zahar si eram tare disperata. Exista doua grupuri LPR pe facebook, poti sa ceri sa te alaturi, pe mine m-au acceptat fara probleme si vezi daca gasesti persoane in aceeasi situatie. In timpul cautarilor mele, am gasit persoane care datorita sarcinii au hernie hiatala, si aceasta ar putea fi o cauza a refluxului (LPR-ul nu e o cauza, e un efect, pot fi mai multe cauze principale). Ar fi indicat sa faci cateva investigatii la Gastrologie. Din pacate, nici in America sau UK nu toti medicii sunt deschisi la acest subiect (dupa spusele celor din grup), unii pur si simplu nu accepta aceasta optiune, nu stiu cum e la noi. Pe mine m-au trimis acasa, pe altii ii trimit la psiholog... altii iau antibiotice...
Din cate am citit, acel mucus e un fel de mecanism de aparare al organismului, incearca sa vezi daca te-ajuta un pic sa bei si sa faci gargara cu apa alcalina.
Daca ai timp, e bine sa te informezi, in special articolele mai noi (2018, 2019) legate de LPR si acolo sunt multe comentarii de la oameni.
Sa nu te superi ca te-am tutuit, dar cred ca suntem cam de aceeasi varsta :) Sa ne tii la curent.

Vai, dar nu ma supar deloc. Ma bucur ca mi-ai scris. Nimeni nu intelege mai bine prin ce trecem decat noi. Cei dragi, oricat ar vrea, nu pot sa ne inteleaga pe deplin si nici sa ne acorde sprijinul de care avem nevoie.
Pentru mine, pe langa disconfortul urias fizic pe care-l am din cauza acestei probleme, este foarte foarte greu si psihic. Sunt in depresie, sunt disperata si foarte speriata si cel mai tare ma doare ca imi afecteaza capacitatea de a-mi ingriji copilasul. Nu inteleg de ce mi s-a intamplat asta? Oare vrea Dumnezeu sa-mi dea o lectie? Inainte eram o persoana foarte sănătoasă. Nu aveam nicio problema. Nu mai stiu cum sa gestionez aceasta situatie. Tu in cat timp ti-ai revenit? Mai ai simptome acum?

Ai incercat sa dormi in unghi? sa nu lasi acidul sa se urce in somn.
In cazul meu, cred ca e de vina aciditatea scazuta, mi-am facut testul de casa de mai multe ori si mi-a confirmat acest lucru, stiu nu e sigur dar e un punct de pornire, acum iau capsule de otet de mere, sa vad cum evolueaza. Am luat cateva zile otet de mere in apa, dar e acid si mi-e teama sa afecteze gatul.
Sa mergi la gastrologie, macar sa vezi daca nu-s ceva probleme, pt tine e mai greu sa iei suplimente, avand copilasul alaturi. Ai cumva limba albicioasa? Eu am avut-o la inceput, acum abia se mai vede. Ai obiceiul sa mananci inainte de culcare sau sa te intinzi dupa? Sau daca te apleci dupa mancare simti ca vine inapoi? Eu incerc sa nu ma mai aplec, ma las in genunchi.
Nu cred ca Dumnezeu vrea sa ne dea o lectie, ci mai mult ca ne trimite un semn de atentionare :)

Voi face cat de curand investigatii la gastrologie. Poate am facut si eu o hernie hiatala in urma sarcinii sau poate, din cauza faptului ca "mi-am cam batut joc" de corpul meu, mi s-au slabit cele 2 sfinctere ( nu stiu daca se poate asa ceva, daca e logic ce spun). Oricum, chiar daca sa presupunem ca nu am probleme pe partea aceasta de digestie, schimbarile alimentare tot sunt indicate. Si eu tot cam de o luna am inceput sa-mi schimb regimul, dar nu am reusit sa renunț la toate "plăcerile" mele : dulciurile sunt marea mea slăbiciune :)
Limba o am putin albicioasa, dar cred ca asa am avut-o intotdeauna. Oricum, acum o luna mi-am facut exudat faringian si mi s-a gasit Candida Albicans pt care am urmat tratament cu Flucoric 2 saptamani, dar n-am reusit sa ajung sa mi-l refac sa vad daca a disparut.
Nu mi-am ridicat inca patul sa dorm in unghi, inca dorm cu 3 perne, dar urmeaza cred ca azi sa mi-l ridic. Nu dorm decat dupa 3-4 ore de la ultima masa, nu ma intind dupa masa (de fapt, nu ma intind în pat decat noaptea cand dorm). Ma mai aplec dupa ce mananc, dar nu simt niciun disconfort. "Ragaieli" am foarte rar, iar senzatia ca-mi vine mancarea inapoi si mai rar.
Crezi ca, in timp, dupa ce sistemul digestiv isi revine, dupa ce organismul se reface, pot sa dispara complet simptomele? Tu ai zile fara simptome atunci cand respecti strict regimul si restul regulilor? (cu tot cu cafeluta de dimineata la care inca nu ai renuntat :))

Domnule doctor Flueraru, v-as ruga frumos, daca ați putea sa ma ajutati si dvs cu o opinie ca din punctul de vedere al unui medic. Ce perspective de vindecare sunt? Ati avut cazuri de pacienti care s-au vindecat?

Sa stii ca la fel simt si eu :) Cand m-au primit in grupul de pe fb acum o saptamana, am fost in al 9-lea cer, vazand ca nu sunt singura, macar sa stiu ca exista o raza de speranta.
Si da, am avut multe zile in care abia am simtit ceva :)

1. jumate de lingurita de bicarbonat de sodiu in 100ml de apa, intr-un spray de nas, cand simti ca te deranjeaza, il poti folosi si in nas si in gat.
2. dimineata cum te trezesti bea un pahar de apa alcalina, nu prea repede, ci facand gargara.
3. evita mierea de albine, stiu ca se zice ca e buna pentru gat, dar cred ca e acida, pt mine e un "declansator", folosesc ulei de cocos.
si sa nu uiti sa bei cat mai multa apa :)

Ma simt mai bine, mai plina de speranta cand imi spui ca exista persoane care s-au vindecat, care se simt bine. Simt ca exista o raza de speranta si pt mine.


Cred c-ar fi bine sa ne impartasim experientele.
De exemplu, eu de 2 zile ma simt foarte bine, mucus in gat nu am deloc, doar un mic deranj. Mananc doar legume la tigaie cu putina sare si un pic de ulei de masline, cartofi fierti, carne doar piept de pui sau peste (ton in ulei de masline), paine neagra, secara, graham sau cu cereale, biscuiti, napolitane fara zahar, crackers fara sare, lapte de migdale, ovaz sau cocos cu cat mai putin zahar, masline negre (nu verzi!).
Din gama fructelor sunt permise doar banana coapta, pepene galben si avocado. Saptama aceasta incerc banana.
E bine atunci cand vrei sa mananci ceva sa te uiti pe net care e ph-ul efectiv, sa fie cat mai mare. Cand faci o greseala si simti ca te pisca sau te arde, bea repede apa alcalina.
Cateodata nu mai stiu ce sa cumpar, niciodata n-am stat atat la magazin sa-mi caut de mancare si nici nu le am cu gatitul...si mi-e tare dor de rosii, muraturi, fructe, ciocolata.De sucuri nu mi-e dor, ma bucur ca le-am scos complet.
Am sa mai scriu daca-mi mai aduc aminte ceva sau daca mai gasesc si alte recomandari utile. Sa scrii si tu cum te mai simti, daca te-au ajutat un pic sfaturile mele.


Gatul ma doare de cand ma stiu, am avut in copilărie probleme cu aslo, am facut moldamin etc.
Am fost la pneumologie si orl.
La pneumologie mi s-a spus ca am bronhiile incarcate si o pneumonie usoara, la orl faringita acuta si reflux acid faringolaringian(initial acum 3 luni alt medic m-a diagnosticat cu rinita hipertrofica si usoara deviatie de sept, cu recomandarea sa ma operez in următorii 15 ani, deci gatul ar fi problematic de la nas).Orl-istul actual a zis ca nici vorba de probleme la nas, septul aproape drept, cornetele ok..insa pe spatele amigdalelor pete galbene si in spatele nasului secretii aderente.Diferenta între cele 2 consulturi a facut-o ca la cel recent s-a folosit si camera video, deci tind sa cred ca diagnosticul este mai exact acum.
Citind despre acest tip de reflux si corelând cu stilul meu de viata si simptomele, sunt din ce in ce mai sigura ca asta am.
Fumam si beam cafea pe stomacul gol, îmi plac dulciurile..
Dr orl-ist a zis ca nu e cazul sa iau tratament extra cel dat de pneumolog, doar picături pentru nas(quizz eucalipt), dar sa schimb stilul de viata.
Intrebarile mele sunt:1. Inclusiv incarcarea bronhiilor are legătură directă cu acest reflux?
2.Recomandati si un control gastro?Medicul orlist a zis ca nu e cazul, momentan sa reduc prăjelile, sucuri acidulate, cu dulciurile mai usor, cafea mai putina si tutun deloc.
Cu regimul alimentar o rezolv, deja mi-am propus..cu tigarile e mai greu.
3.Continuarea fumatului ce agravare poate da?(vorbesc de o perioada scurta, nu pot psihologic chiar cu toate aceste schimbări majore simultan, fiind si intr-o perioada de debut agresiv al anxietatii).
4.Am inteles ca nu este la fel ca cel gastroesofagian, de curând ar fi ramuri diferite in medicina pentru tratarea lor.Pentru stomac nu pot sa iau nimic?Macar naturist?

- 6corp strain in gat
- 7dureri de stomac
- 10Tuse seaca, senzatie de nod in gat si secretii nazale
- 13am fost diagnosticata cu hernie hiatala
- 17Dilema, nod in gat permanent de 5-6 luni. Doresc o opinie
- 3Problema gat nedeterminata.
- 6de 2 saptamanii cam asa ma deranjeaza ceva in gat, in partea stanga mai exact
- 0nodul la gatulet va rog frumos sa-mi raspundeti..
- 4Am ceva in gat, fara sa ma doara sau sa ma derajeze cand mananc sau inghit
- 3Cerul gurii galben limba incarcata
- 2senzatie de gadilat in gat si tuse dupa raceala
- 0Candida în gât.
- 1Durere gat..ajutați-mă vă rog!
- 3Amigdala umflata si dureri gat/ureche
- 0Simptome persistente de cateva zile
- 8Tuse care nu se rupe asemenea unui nod in gat
- 0Senzatie de nod in gat
- 1Laringită, reflux gastro esofagian, sinuzita
- 1Rinita cronica?
Mai multe informații despre: Laringita de reflux Senzatia de nod in gat Refluxul digestiv problema in gat mancarime in gat