Parintii nu sunt de acord cu relatia mea

03-01-2020
spitadelina
Nu este medic/terapeut
spitadelina
buna seara. am 20 de ani si sunt studenta. in clasa a 11-a am inceput sa vorbesc cu un baiat care a terminat clasa a 12-a si nu si-a dat bacalaureatul. in vara aceea el a plecat in Italia si noi am inceput sa vorbim in toamna. am vorbit cu el pana in luna iunie, cand impreuna cu mama mea, mi a facut o surpriza: s-a prezentat intr-o dimineata la poarta mea, fara ca eu macar sa stiu ca el e venit in tara. tin sa mentionez ca mama i-a scris lui sa imi faca aceasta surpriza. atunci ii era foarte drag si il tot chema pe la noi. intre timp noi nu ne-am mai inteles bine si am luat decizia sa ramanem prieteni.
cand am terminat clasa a 12-a nu am intrat nici la academia militara, nici la drept asa cum mi-as fi dorit. ci am intrat la facultatea de constructii. ai mei au fost foarte suparati si mi-au spus ca nu o sa fie niciodata mandri de mine, ca nu o sa vina cand o sa absolvesc facultatea si multe altele. in anul I de facultate am vorbit cu un baiat din facultate. dar pentru ca eu nu mai eram langa mama 24/24 ca in liceu, a inceput sa imi faca scandal in fiecare saptamana. greseala era si la mine ca le spuneam tot ce fac. prietenul meu mi a spus sa nu le mai spus tot ce fac ca drja sunt majora si nu e chiar ok lucrul asta. nu a fost singurul care mi-a spus asta. si prietenele mele mi-au spus. insa eu nu am putut face asta fiind obisnuita sa ii spun tot. la un moment dat a inceput sa nu il placa pe prietenul meu si sa ma puna sa ma despart de el. eu am continuat sa vorbesc cu el in ciuda faptului ca mereu comenta de el, fara sa il fi vazut/vorbit/cunoscut. dupa un an ne-am despartit pentru ca mama mea deja exagera foarte mult.
dupa acele exagerari ale ei am inceput sa tin legatura mai stransa cu baiatul cu care am vorbit in clasa a 11-a. si i-am spus si ei asta cu gandul ca o sa se bucure. de fapt nu a fost asa. l-a pus si pe tata sa imi scrie, adresandu-mi niste cuvinte foarte dure si urate. mi-a spus sa merg acasa si sa le duc lucrurile cumparate de ei. mi-au spus ca ii fac de rusine ca vorbesc cu cineva fara studii.
am venit acasa si le-am adus lucrurile. eu lucrasem asta vara si aveam stransi 2000€ pentru calatorii. in seara cand am ajuns mi-a luat telefonul si mi-au facut foarte mare scandal iar eu am vrut sa plec. insa a zis ca pana dimineata nu pot pleca nicaieri si ca el vrea sa ii platesc “uzura” laptopului, telefonului si aparatului foto. aceasta uzura a fost 1400€. i-am dat banii si am plecat inapoi la camin. intre timp m-am intors de sarbatori acasa si mi-au spus ca daca nu ma despart de prietenul meu nu ma mai primesc acasa, nu imi mai dau bani ( nu am mai primit bani de la ei din luna aprilie). acum sunt intr o dilema foarte mare.. sa ma despart sau nu de prietenul meu. daca ma despart de el mi-a spus mama ca o sa imi fie mai bine cu ei. insa eu tin foarte mult la el pentru ca m-a ajutat mereu cand am avut nevoie, cu ce am avut nevoie si tine si el foarte mult la mine.
mentionez ca nu fumez, nu beau, nu ma droghez, mereu am avut rezultate bune la invatatura in scoala, acum i-au bursa de merit.. insa parintii mei nu vad asta..
2 comentarii
0
04-01-2020, ora 13:49
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Ai descris aici niste dileme care au aparut din mai multe motive, unul din ele fiind intrarea ta in rolul de "copil adaptat" = supus. Confunzi cele 2 tipuri de relatii (parinti-copil si iubita-iubit) si pui in mod eronat semnul egal intre ele, ele nefiind deloc acelasi lucru. Exista mai multe feluri de iubire, dar si de relationare (si nu toate relatiile sunt de iubire si nici folositoare - unele sunt toxice de-a dreptul) si nu te ajuta sa te framanti atat, intrebandu-te pe cine sa multumesti. De fapt, aici e cheia: de ce oare cauti sa ii multumesti atat pe altii? Ce castigi tu din treaba asta? Tu pe unde esti in toata ecuatia asta? Care sunt dorintele si nevoile tale? Cand a contat pentru tine in viata asta, ce simti tu? Sunt multe intrebari pe care ti le poti pune, insa ar fi mai indicat sa ceri ajutorul unui psihoterapeut, care sa iti fie alaturi, sa gasesti acele resurse pe care sigur le ai in tine, dar pe care nu le folosesti in interesul personal, ci le epuizezi/irosesti pe ce si-ar dori altii de la tine.
0
16-01-2020, ora 13:40
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Imi pare rau pentru situatia prin care treci Adelina. Poate ca un pas important inainte pentru tine e sa inveti sa spui NU intr-o maniera eficace, de adult. Pentru asta poate ti-ar fi de folos psihoterapia

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata ta
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Impactul monitorizării parentale asupra comportamentelor și experiențelor adolescenților
  • O relație apropiată între copil și părinte este benefică pentru sănătatea mentală și relațiile sociale ale copilului la maturitate
  •