Sindrom premenstrual foarte urat

28-04-2024
Daniela-daniela
Nu este medic/terapeut
Daniela-daniela
Buna ziua, Danirla ma numesc, am 33 sni, un copilas de 6 ani.
Sunt mama singura, sufar de anxietate poate si depresie, am trait intr o relatie abuziva timp de 10 ani.
Sumt despartita de 2 ani.
Nu am partener.
Am observat dereglari hormonale urate deja de mult timo, 1an..
Eu sunt fosrte pozitiva de fel, energica, vesela, dar si foarte melancolica si negativista in unele perioade.
De la ovulatie spre inceperea menstruatiei sunt praf emotional.
La ovulatie sunt mai intrnsa, mai agresiva sa zic asa, binenteles libido crescut. Cu o saptamana sau chiar 10zile inainte de menstruatie am stari nervoase, desi pot fi foarte calma, tin in mine, ori sunt foarte menlacolica, plang din orice, ma cert cu oamenii din jur..oricat constientizez si ma abtin, tot ajung sa fac o gafa, sa vb urat sau s ama enervez aiurea.
Si toate aceste simptome difera, mereu ma iau prin surprindere, nu e la fel in fiecare luna.

Cel mai urat luna asta a fost somnolenta, de o saptsmana deja dorm, si nu mi a venit incs menstruatia. Uneori incepe cu pete si abia in 3 zile vine.
Cand vine, nu dorm deloc dar deloc 3 nopti cel putin. Iau si melatonina ca am insomnii si tot degeaba, nu pit dormi.

Deci calitatea vietii e afectata urat de aceste simptome.
Ce pot face?
Inteleg ca aici problema e lipsa partenerului de viata.ok.
Dar daca el nu e, ce se poate face ss fie mai suoortabile aceste simptome? Terapie hormonala?
Anticonceptionale sau ce se da in aceste cazuri?
Mi e si frica sa fac un tratament hormonal la cat sunt de sensibila si la cat de mult fluctueaza ciclul si simptomele..nu stiu daca ar ajuta mereu..eventual o luna ajuta, in cealalta ar face mai mukt rau.

Nu mai suport simptomele, somnolenta si nervii, plansul, starile negative.
Alea oricum le am dar lupt si le inving dar in momentele astea de fluctuatie hormonala, adica.. inainte de menstruatie..nu am nici o sansa sa ma echilibrez emotional, sunt ca o frunza in bataia vantului.

Iau htp5 doza foarte mica, cateodta, cand am probleme si nu le mai pot duce, cand vad ca devin pesimista, ma ajuta mt dar imi da o energie si o pozitivitate parca exsgerata, pe care nu stiu cum sa o manifest, par o maniaca si apoi.. uneori, dupa ele am impresia ca vine reversul medaliei, cad in melancolie.
Ciclul mestrual e la 26 zile..asa a fost in ultimele luni, imsa simptomele cu o saptsmana inainte..sunt criminale.. fiecare zi e o provocare.

Multumesc pt eventualele raspunsuri.
2 comentarii
0
29-04-2024, ora 07:32
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună Daniela,

Simptomele pe care le descrii, cum ar fi schimbările de dispoziție, insomniile, și fluctuațiile emoționale severe înainte de menstruație, ar putea fi indicative ale tulburării disforice premenstruale (TDPM). TDPM este o formă mai severă a sindromului premenstrual (SPM) și poate afecta profund calitatea vieții.

Pași recomandați:

1. Consult ginecologic: Este esențial să discuți cu un medic ginecolog despre simptomele pe care le experimentezi. Un medic îți poate oferi opțiuni de tratament personalizate, care ar putea include medicamente pentru stabilizarea nivelurilor hormonale, precum anticoncepționalele orale, care sunt adesea utilizate pentru a trata simptomele severe asociate cu SPM și TDPM.

2. Consult psihiatric sau psihologic: Având în vedere istoricul de anxietate și posibila depresie, ar fi benefic să consulți un psihiatru sau un psiholog. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC), de exemplu, a fost demonstrată a fi eficientă în gestionarea TDPM.

3. Modificări în stilul de viață: Implementarea unor schimbări în dieta și rutina zilnică poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Include în dietă mai multe fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe. Exercițiile fizice regulate, meditația și tehnici de relaxare pot, de asemenea, să contribuie la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit.

4. Monitorizare și auto-îngrijire: Păstrarea unui jurnal în care să notezi simptomele, dieta, exercițiile fizice și starea emoțională poate ajuta la identificarea modelului simptomelor și la ajustarea strategiilor de coping.

5. Suplimente și alternative naturale: Discută cu medicul despre utilizarea suplimentelor cum ar fi magneziu, vitamina B6 și uleiul de primulă, care uneori pot ajuta în ameliorarea simptomelor de SPM.

Considerații legate de tratament:

- Terapia hormonală ar trebui considerată cu prudență și discutată amănunțit cu medicul, deoarece efectele pot varia în funcție de persoană și pot avea contraindicații sau efecte secundare.
- Anticoncepționalele pot fi eficiente, dar este important să găsești tipul potrivit care să se alinieze cu nevoile tale specifice.
- 5-HTP și alte suplimente pot avea efecte variate și ar trebui utilizate sub supravegherea unui specialist, mai ales dacă experimentezi schimbări bruște de dispoziție.
0
01-05-2024, ora 21:03
Daniela-daniela
Nu este medic/terapeut
Daniela-daniela
Multumesc pt raspuns.
Anticonceptionalele sau..terapia hormonala as vrea sa fie ultima obtiune deoarece am peste 30 ani si mai si fumez,... si cunosc efectele adverse posibile.

Am inceput sa iau b complex, o sa tin o cura de 1 luna.
O sa iau si magneziu.

Cred ca terapia e cea mai indocata desi..adevarul e ca nu mi o permit..
O sa merg si la un consult ginrcologic.
Ultima data a fost totul ok, acum 1 sn si jumatate.

Multumesc inca o data.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre alcool și sindromul premenstrual
  • Tratamentul sindromului premenstrual
  • Diferența între sarcină și sindromul premenstrual
  • Tratament promițător pentru tulburarea disforică premenstruală (PMDD)
  • Simptomele premenstruale, o problemă de sănătate publică la nivel global
  • Potrivit datelor, 1,6% dintre fete și femei sunt fectate de tulburarea disforică premenstruală
  •