Frecvență crescută a depresiei și anxietății în rândul viitoarelor mame, cauzată de pandemia COVID-19
![Frecvență crescută a depresiei și anxietății în rândul viitoarelor mame, cauzată de pandemia COVID-19](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=41267.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Cercetătorii de la University of Essex au realizat un studiu care aduce în prim-plan un efect secundar al pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV 2, și anume creșterea incidenței depresiei și anxietății în cadrul femeilor însărcinate.
Studiul a evaluat un număr de 150 de femei însărcinate în perioada aprilie 2020 – ianuarie 2021, când încă programele de vaccinare nu erau demarate. Sănătatea mintală are de suferit în condiții de izolare socială, dovadă fiind ratele de depresie și anxietate raportate în cadrul acestei perioade de timp, spre deosebire de perioada pre-pandemică. Astfel, au fost înregistrate rate cu aproximativ 30% mai mari pentru depresie și respectiv cu 37% în cazul anxietății. O observație importantă realizată în cadrul studiului este aceea că simptomatologia depresivă afectează atașamentul mamă-copil, ceea ce confirmă ideea că această relație este influențată de starea de spirit a mamei din timpul sarcinii. Astfel, femeile cu simptome mai intense ale depresiei au relatat faptul că se simt mai puțin atașate de copilul lor. În plus, starea de sănătate mentală a mamei poate afecta și parcursul nașterii, precum și dezvoltarea ulterioară a copilului.
Pe de altă parte, studiul a revelat efectul benefic al sprijinului social oferit de familie, prieteni sau partener, care s-a corelat cu mai puține simptome de tip anxios/depresiv, fiind considerat un factor de protecție. Sprijinul viitoarelor mame este încurajat în timpul acestei perioade vulnerabile pentru ele și se dorește ca eforturile pentru susținerea acestora să fie sporite.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Fumatul înainte și după concepție, legat de o dezvoltare embrionară întârziată
- Suplimentele de multivitamine administrate preconcepțional pot influența pozitiv evoluția sarcinii
- Suplimentarea cu vitamina D în timpul sarcinii îmbunătățește densitatea minerală osoasă a copiilor până la vârsta de șapte ani
- Europa. Testele prenatale au redus la jumătate numărul copiilor născuți cu sindrom Down
- Se poate trata sau -ignora- starea de anxietate in periada de sarcina?
- Anxietate si atacuri de panica in sarcina
- Cred ca am depresie
- Depresie in sarcina
- Pacientele gravide care sufera de depresie. Cum nastem?
- Anxietate (diagnostic tratat psihiatric) in sarcina - cu ce se poate inlocui asentra
- Depresia si stare de nervozitate in sarcina
- Tratament depresie in sarcina