Studiu: apneea în somn ar putea cauza pierderi de memorie

©

Autor:

Studiu: apneea în somn ar putea cauza pierderi de memorie
Caracterizat prin pauze respiratorii apărute în timpul somnului, sindromul de apnee obstructivă în somn este o afecțiune extrem de frecventă la nivel global, specialiștii estimând o prevalență în creștere în ultimii ani. Conform estimărilor, mai bine de 900 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de apnee în somn, bărbații fiind mai predispuși să se confrunte cu această tulburare.
Apneea în somn afectează nu doar somnul, ci și sănătatea mintală, riscul de a suferi de depresie fiind unul semnificativ mai mare la persoanele care nu reușesc să se odihnească suficient. De asemenea, conform unui studiu publicat recent în Jurnalul Societății Internaționale de Neuropsihologie, apneea obstructivă de somn afectează memoria.

Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia au examinat modul în care memoria autobiografică poate fi afectată de apneea în somn, constatând faptul că persoanele care sufereau de această afecțiune și care nu primeau un tratament au avut probleme serioase în a-și aminti detalii specifice din viața lor. În cadrul studiului au fost examinți un număr de 44 de subiecți care sufereau de apnee în somn, rezultatele fiind unele concludente: amintirile persoanelor cu apnee obstructivă erau mult mai generalizate, comparativ cu cele ale subiecților din grupul de control. În cadrul aceluiași studiu au fost examinate și memoria semantică (amintirea faptelor sau a conceptelor) precum și cea episodică (amintirea evenimentelor autobiografice, precum prima zi de școală sau ce am făcut în ziua trecută), ajungându-se la concluzia că memoria episodică a fost păstrată la majoritatea subiecților, în timp ce memoria semantică nu a fost la fel de bine consolidată.

Studiul confirmă potențialul dăunător al apneei obstructive de somn în privința dezvoltării unei afecțiuni de ordin psihic, fiind bine-cunoscută legătura dintre depresie și memorie. Persoanele care nu reușesc să își amintească evenimente din viața lor pot să devină depresive. Următorul obiectiv al cercetătorilor este acela de a determina dacă tratamentul apneei de somn va ajuta la contracararea problemelor de memorie sau la restabilirea amintirilor pierdute.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-04-2019 | creare: 10-04-2019 | Vizite: 958
Bibliografie
Sleep apnea creates gaps in life memories, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190131101103.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sforăitul și apneea în somn, corelate cu un declin cognitiv prematur
  • Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului
  • Stimulatorul lingual care ajută persoanele cu apnee nocturnă să respire normal
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum