Lene sau depresie?

©

Autor:

Lene sau depresie?
Deși  cuvântul “lene” nu apare prea des în lucrările mai vechi de psihologie, în ultimul timp sunt voci care afirmă că lenea nu există, ci este de fapt un simptom al unor tulburări mintale cum ar fi depresia, ADHD, tulburarea de spectru autist, schizofrenia, tulburările de somn și tulburările legate de uzul de substanțe.

Conținutul articolului

1. Ce este lenea
2. Lene sau depresie?
3. Câteva soluții ca să scapi de lene
4. Concluzii
5. Citește pe aceeași temă


Ce este lenea

În limbaj comun, lenea este lipsa înclinației către activitate sau efort. Termenul “leneș” este folosit în sens peiorativ, iar în credința creștină lenea este considerată un păcat. Se mai folosesc și termenii de indolență sau letargie, acesta din urmă fiind folosită pentru lipsa de energie.

Din punct de vedere psihologic, lenea poate reflecta lipsa stimei de sine, lipsa aprecierii din partea celorlalți, lipsa încrederii în sine, o lipsă de interes sau de motivație precum și neîncrederea în propria eficiență.

Lenea se poate manifesta ca amânare sau ezitare. Lenea poate fi cauzată de un nivel scăzut de motivație, lipsa de concentrare, perfecționism. Lenea se poate manifesta ca o aversiune față de anumite activități sau chiar față de orice activitate, ca o dorință de a evita anumite experiențe, existând ideea preconcepută că acestea ar putea conduce la rezultate proaste.

Lene sau depresie?

Când ești într-o depresie, s-ar putea ca tu sau ceilalți să creadă că ești leneș. Dar nu de etichetări ai nevoie. Poate că în ultima vreme nu vrei să faci nimic. Poate doar vrei să zaci pe canapea și să îți petreci timpul pe rețelele de socializare. Ori poate te-ai trezit fără chef de muncă, simțindu-te stors de energie. Și atunci te întrebi: sunt leneș sau este o depresie? Oare ce se întâmplă cu mine?

Să știi că nu ești singurul care își pune această întrebare. Este normal să te întrebi de ce îți vine atât de greu să duci la bun sfârșit orice sarcină. Dar învățând care este diferența dintre lene și depresie te poate ajuta să primești ajutorul de care ai nevoie.

Atât depresia cât și lupta cu lenea proprie îți afectează nivelul energiei, motivația și productivitatea. Poate fi dificil să înțelegi care este cauza suferinței tale. De aceea, este bine să reflectezi care este starea ta normală și care sunt tiparele tale comportamentale ca să înțelegi unde apar diferențele. Pentru a te înțelege mai bine, pune-ți câteva întrebări:
  • Sunt mai obosit decât de obicei?
  • Am probleme să încep o activitate?
  • Evit unele sarcini pentru că îmi par prea complicate?
  • Mă simt depășit pentru că am prea multe de făcut deodată?
  • Mi-am pierdut interesul pentru unele activități, inclusiv pentru cele care îmi plăceau?
  • M-am mai simțit la fel, de lipsit de inspirație și de motivație în trecut? Dacă da, cum am făcut față atunci?
  • Pot să-mi îndeplinesc sarcinile cu voință și determinare?

Toți am trecut de-a lungul timpului prin perioade când ne-am simțit lipsiți de energie sau leneși. Cerințele zilnice, factorii de stres și responsabilitățile permanente ne pot afecta atât fizic cât și psihic. De aceea, timpul de odihnă este nu doar normal, ci și necesar. Totuși, atunci când momentele de lene devin mai frecvente, durează mai mult decât de obicei și îți afectează activitatea zilnică, poate fi un motiv de îngrijorare. Dar cum poți ști dacă ești leneș sau în depresie? Depresia este însoțită de tristețe. Vei observa că ți-e greu să te dai jos din pat dimineața, dar nu din cauză că ești relaxat și vrei să te mai bucuri de confort, ci pentru că te simți trist, abătut și lipsit de speranță. Depresia durează săptămâni sau luni de zile, indiferent cât de mult te odihnești.

Depresia și lenea au multe în comun, de aceea multe persoane sunt etichetate drept leneșe. Motivul pentru care depresia și lenea sunt confundate adeseori este că lenea este un simptom comun depresiei și altor tulburări psihice. Dar atât depresia cât și lenea afectează motivația, concentrarea, nivelul energiei și calitatea muncii.

Ca să ieși din depresie este nevoie de ajutorul unui specialist. Cu lenea poți lupta prin forțe proprii. Dar dacă nu reușești, tot un psihoterapeut te poate ajuta.

Câteva soluții ca să scapi de lene

Uneori este normal să te simți blocat, neinspirat sau plictisit de rutina zilnică. Se poate întâmpla oricui. Deși pare greu de crezut, adevărul este că sunt lucruri pe care le poți face ca să te automotivezi chiar și atunci când nu ai chef să faci nimic. Iată câteva idei:
  • Caută pe internet bloguri, articole, video-uri, podcasturi motivaționale sau ascultă muzică antrenantă.
  • Citește cărți motivaționale și de dezvoltare personală.
  • Fă ceva pentru tine cum ar fi să mergi la spa, la masaj sau la un salon de înfrumusețare.
  • Întâlnește-te cu cineva care știi că îți provoacă bună-dispoziție.
  • Gândește-te cum ai făcut în trecut ca să ieși din această stare.
  • Fă plimbări în natură.
  • Găsește-ți un hobby care să te activeze.
  • Fă mișcare – la sală sau pur și simplu fă treburi casnice care te solicită fizic.
  • Reorganizează-ți spațiul în care locuiești.
  • Recompensează-te când observi că faci progrese. Chiar și cele mai mici schimbări te pot ajuta să ai o nouă setare mentală mai bună, să-ți îmbunătățești dispoziția și să îți recapeți motivația.

Concluzii

Depresie sau lene – ambele sunt de înțeles. Cei considerați leneși nu trebuie judecați, ci ajutați. Niciuna dintre variante - depresia sau lenea -  nu este bună sau rea.  Sunt doar experiențe de viață.

Autor: Psihoterapeut Lavinia Stoian
Foto: Sursa freepick

Data actualizare: 30-05-2023 | creare: 30-05-2023 | Vizite: 287
Bibliografie
"Laziness: Fact or Fiction?". Retrieved 23 November 2016
Cranmer, Hal (April 5, 2002), In Defense of Laziness, Ludwig von Mises Institute
Karen A. Laidlaw; Ronald E. Seavoy (March 1979), "The "Ethic of Indolence": Another View", Journal of Southeast Asian Studies, 10 (1): 190–193, JSTOR2007
Elkan R. Gamzu; David R. Williams; Barry Schwartz; Robert L. Welker; Gary Hansen; Larry A. Engberg; David R. Thomas (Jul 27, 1973), "Pitfalls of Organismic Concepts: "Learned Laziness"?", Science, Science, New Series
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: