Manifestări în insuficiența cardiacă - semne și simptome ușor de identificat

©

Autor:

Manifestări în insuficiența cardiacă - semne și simptome ușor de identificat

Insuficiența cardiacă este o problemă majoră de sănătate, afectând aproximativ 5,7 milioane de americani. Anual, se înregistrează circa 550.000 de cazuri noi de insuficiență cardiacă. Boala este principala cauză de spitalizare la persoanele peste 65 de ani.

Insuficiența cardiacă rezultă dintr-o incapacitate a mușchiului cardiac de a pompa sânge la restul organelor. (1)

Printre cauzele ei se numără boala coronariană, hipertensiunea arterială, cardiomiopatiile, aritmiile, valvulopatiile și bolile cardiace congenitale. (2)

Manifestări în insuficiența cardiacă - semne și simptome ușor de identificat

Semnele și simptomele care apar în insuficiența cardiacă sunt:

1. Dispnee (lipsă de aer)

Cel mai frecvent, pacienții cu insuficiență cardiacă acuză dispnee la efort, dar aceasta poate apărea si în repaus sau în timpul somnului, pe măsura ce boala avansează. De asemenea, apare dispnee cu ortopnee, adică persoanele nu pot dormi pe spate (simt că se sufocă), necesitând plasarea mai multor perne sub cap pentru a se odihni. Motivul pentru care apare dispneea în insuficiența cardiacă este faptul că, dacă inima nu poate pompa sânge la capacitatate maximă, acesta se întoarce înapoi în plămâni. (3)

2. Edeme (umflarea țesuturilor)

Pacienții cu insuficiență cardiacă prezintă edeme la nivelul picioarelor, gleznelor, abdomenului și creștere ponderală importantă. Aceste edeme apar deoarece inima nu funcționează optim și sângele se adună în vene și țesuturi. O altă explicație se referă la suferința rinichilor, care nu mai primesc suficient sânge de la inimă. Cu timpul, ei devin incapabili să elimine sodiul și apa, astfel crescând retenția de fluide în țesuturi. (3)

3. Fatigabilitate (oboseală)

Persoanele acuză oboseală aproape tot timpul, precum și dificultate la exercitarea activităților zilnice (urcatul scărilor, mers sau cărat obiecte). Deoarece cordul nu pompează suficient sânge, apare o redistribuire a circulației sangvine la organele cele mai importante (cord, creier). Mușchii membrelor vor primi un aport scăzut de sânge, ajungând să obosească. (3)

4. Inapetență și greață

În insuficiența cardiacă apare senzație de plenitudine la nivelul stomacului, cu scăderea poftei de mâncare și greață. Tulburările digestive sunt prezente întrucât sistemul digestiv primește mai puțin sânge de la inimă. (3)

5. Confuzie și alterarea cogniției

Pacienții afirmă tulburări de memorie si dezorientare. Confuzia apare ca urmare a scăderii nivelelor de sodiu în sânge, problemă des întâlnită în insuficiența cardiacă. (3)

6. Tahicardie (creșterea pulsului)

Având în vedere că în insuficiența cardiacă scade funcția de pompă a inimii, aceasta încearcă sa compenseze prin creșterea frecvenței cardiace. Astfel, persoanele pot resimți palpitații la nivelul toracelui. (3)

7. Urinat noaptea

Noaptea, în decubit dorsal, rinichii primesc mai mult sânge, ceea ce determină creșterea volumului produs de urină. (1)

Printre strategiile terapeutice în insuficiența cardiacă se numără:

  • Modificarea stilului de viață, cu adoptarea unei diete sănătoase, sport si oprirea fumatului
  • Administrarea unui tratament medicamentos
  • Implantarea unui dispozitiv special care controlează ritmul cardiac
  • Intervenția chirurgicală (by-pass aorto-coronarian sau transplant cardiac) (2)

Data actualizare: 05-11-2021 | creare: 05-11-2021 | Vizite: 687
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Celulele mușchiului cardiac ar putea fi regenerate
  • Suplimentele din suc de sfeclă ar putea fi benefice pentru persoanele cu insuficiență cardiacă
  • Mersul pe jos regulat protejează femeile după menopauză împotriva insuficienței cardiace
  •