Meta-analiză: Gena FTO nu reprezintă o „sentință” pentru obezitate

©

Autor:

Meta-analiză: Gena FTO nu reprezintă o „sentință” pentru obezitate
Persoanele care poartă una dintre variantele genice FTO (fat mass and obesity-associated), așa-numita „genă a obezității”, deși prezintă un risc genetic mai mare de a deveni supraponderale, acestea nu sunt sortite să devină sau să rămână astfel toată viața. Aceasta este concluzia unei meta-analize publicate în jurnalul științific BMJ.

Meta-analiza a inclus 8 studii și 10,000 de participanți care nu au prezentat diferențe semnificative statistic între răspunsurile la intervențiile ce au vizat pierderea în greuate(modificări dietetice, creșterea gradului de activitate fizică sau intervenții farmacologice) indiferent dacă erau purtători sau nu ai genei FTO cu risc pentru obezitate. Cu alte cuvinte, predispoziția genetică poate fi neutralizată prin astfel de metode, independent de tipul de intervenție, mărimea eșantionului, greutatea inițială, vârstă, etnie și gen.

Deși nu poate fi ignorată contribuția factorului genetic în ceea ce privește apariția obezității ca boală multi-cauzală, simpla asociere dintre mutația genei FTO și excesul ponderal nu poate explica caracterul epidemic al acestei afecțiuni.

Concluziile acestui studiu subliniază ideea conform căreia factorii ambientali și de stil de viață sunt dominanți în etiologia obezității, în detrimentul moștenirii genetice.

Mai multe informații despre dieta genetică și influența genelor asupra statusului ponderal și metabolic găsiți aici.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 27-02-2019 | creare: 21-09-2016 | Vizite: 2016
Bibliografie
FTO gene not an obesity life sentence: study, link: https://medicalxpress.com/news/2016-09-fto-gene-obesity-life-sentence.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  •