O dietă pe termen lung bogată în grăsimi mărește talia și micșorează creierul, conform unui studiu

Un studiu internațional condus de cercetătorii de la UniSA stabilește o corelație între șoabolanii de laborator hrăniți cu o dietă cu grăsimi în exces timp de 30 de săptămâni și dezvoltarea diabetului și deteriorarea ulterioară a funcțiilor cognitive. Modificările de la nivelul creierului au condus la încetinirea metabolismului, crescând riscul pentru boli metabolice. Obezitatea crește riscul cu 55% de a dezvolta depresie, iar diabetul dublează acest risc.
Studiul aduce dovezi cu privire la legăturile dintre obezitatea cronică, diabet și boala Alzheimer, cu estimarea că va atinge 100 de milioane de cazuri până în 2050.
Obezitatea și diabetul pot afecta sistemul nervos central, cu exacerbarea tulburărilor psihiatrice și a declinulului intelectual.
În cadrul studiului, o parte din șobolanii implicați în studiu au fost hrăniți cu diete standard, iar alții cu diete bogate în grăsimi, timp de 30 de săptămâni.
Oamenii de știință au măsurat aportul de alimente, greutatea corporală și glicemia la diferite intervale, dar și funcțiile cognitive.
Animalele de experiență care au urmat o dietă bogată în grăsimi s-au îngrășat semnificativ, au dezvoltat rezistență periferică la insulină specifică diabetului zaharat de tip 2 și au început să se comporte anormal, prin comparație cu cei care au fost hrăniți cu o dietă normală.
Șobolanii cu boală Alzheimer modificați genetic au prezentat totodată o deteriorare semnificativă a intelectului și modificări imagistice cerebrale evidente în timp ce au fost hrăniți cu exces de grăsimi.
sursa: Science Daily
foto: University of South Australia
Data actualizare: 12-07-2022 | creare: 12-07-2022 | Vizite: 565
Bibliografie
Long term high-fat diet expands waistline and shrinks brain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220707224038.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Ce părere au consumatorii despre alimentele cu spirulină și fructe de açaí? (studiu)
- Adoptarea unei diete mediteraneene în timpul sarcinii poate preveni obezitatea infantilă
- Dieta Atlantică din Sudul Europei (SEAD) reduce riscul de depresie
- Ce au descoperit cercetătorii când au comparat etichetele alimentelor din 17 țări
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Boala Whipple
- Grăsimile alimentare: pe care să le alegem?
- Sfaturi pentru alegerea tipurilor de grasime
- Grăsimile, uleiurile și dulciurile în alimentația copiilor
- Uleiuri vegetale
- Grăsimi bune versus grăsimi rele
- Necesarul de grăsimi la persoanele cu activitate fizică
- Semnele care arată că mănânci prea multe grăsimi
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum