O doză unică de azitromicină scădea riscul de sepsis și de deces în timpul nașterii

©

Autor:

O doză unică de azitromicină scădea riscul de sepsis și de deces în timpul nașterii
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Virginia arată că o doză unică de azitromicină administrată mamelor în timpul nașterii poate scădea riscul de sepsis și de deces din cauză infecțioasă în timpul nașterilor naturale. Conform oamenilor de știință, anterior s-a demonstrat faptul că acest antibiotic are capacitatea de a reduce mortalitatea femeilor care nasc prin cezariană, însă noua descoperire indică posibilitatea de a utiliza această atitudine terapeutică și în cazul nașterilor naturale, în condițiile în care infecțiile sunt responsabile de aproximativ 10% din decesele materne asociate nașterii.
William A. Petri Jr., doctor și cercetător la universitatea americană, afirmă că administrarea dozei unice de azitromicină a determinat o înjumătățire a cazurilor de sepsis și deces în rândul femeilor aflate în travaliu, sugerând că simplitatea acestei intervenții permite scăderea mortalității de această cauză la nivel global.

Eșantionul de studiu a fost compus din 29.000 de femei din țări cu venituri mici și medii care s-au oferit voluntare pentru a lua parte la studiul randomizat, la jumătate dintre acestea fiindu-le administrată o doză de azitromicină, în timp ce a doua jumătate a reprezentat grupul de control, ce a primit placebo.

Rezultatele analizei statistice au arătat că, din cele 14.637 de femei ce au făcut parte din grupul de control, 2,4% au dezvoltat sepsis sau au decedat în decursul a șase săptămâni de la naștere, comparativ cu un procent de 1,6% aferent grupului căruia i-a fost administrat antibioticul, însumând 14.526 de persoane.

Cu toate acestea, de menționat este și faptul că același beneficiu nu a fost identificat și asupra bebelușilor. În ciuda acestui faptul, specialiștii subliniază beneficiile pe care administrarea dozei de azitromicină le are asupra mamelor deoarece aceasta poate reprezenta un instrument important prin care femeile pot naște în siguranță pe cale naturală, adăugându-se și faptul că nu există efecte secundare asociate acestei proceduri.

sursa: News Medical
foto: William A. Petri Jr., MD, PhD, face parte din Divizia de Boli Infecțioase și Sănătate Internațională a Școlii de Medicină. UVA Health

Data actualizare: 18-03-2023 | creare: 18-03-2023 | Vizite: 426
Bibliografie
Single dose of the antibiotic azithromycin decreases sepsis and death risk during childbirth, link: https://www.news-medical.net/news/20230209/Single-dose-of-the-antibiotic-azithromycin-decreases-sepsis-and-death-risk-during-childbirth.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nasterea postmatura
  • Mecanismul de nastere in prezentatia craniana
  • Epiziotomia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum