O proteină din laptele de vacă poate declanșa inflamația la persoanele cu scleroză multiplă alergice la cazeină

©

Autor:

O proteină din laptele de vacă poate declanșa inflamația la persoanele cu scleroză multiplă alergice la cazeină
Pacienții cu scleroză multiplă raportează adesea simptome mai severe ale bolii după consumul de produse lactate. În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au găsit o potențială cauză: o proteină din lapte similară cu cazeina. Potrivit studiului, proteina poate declanșa inflamația care vizează „stratul izolator” din jurul celulelor nervoase. Studiul a reușit să demonstreze această legătură la șoareci, dar a găsit și dovezi ale unui mecanism similar la om. Prin urmare, cercetătorii recomandă ca anumite grupuri de suferinzi să evite produsele lactate.
În scleroza multiplă, sistemul imunitar al organismului distruge teaca de mielină. Consecințele variază de la parestezii și probleme de vedere până la tulburări de mișcare. În cazuri extreme, pacienții ajung într-un scaun cu rotile. Învelișul izolator a fost, de asemenea, perforat masiv la șoareci, aparent declanșat de administrarea de cazeină. O astfel de reactivitate încrucișată poate apărea atunci când două molecule sunt foarte asemănătoare. Sistemul imunitar le confunda într-un fel unul cu altul.

„Am comparat cazeina cu diferite molecule care sunt importante pentru producția de mielină”, spune autorul Rittika Chunder. „În acest proces, am dat peste o proteină numită MAG. Seamănă semnificativ cu cazeina în unele privințe, atât de mult încât anticorpii la cazeină au fost, de asemenea, activi împotriva MAG la animalele de laborator”.

În cadrul studiului, cercetătorii au injectat șoareci cu diferite proteine ​​din laptele de vacă, pentru a afla dacă există un constituent la care au răspuns cu simptome de boală. Acest lucru i-a ajutat pe cercetători să identifice proteina MAG implicată direct în creșterea inflamației la șoarecii cu scleroză multiplă. Studiul a arătat ca că, la șoarecii tratați cu cazeină, propriile apărări ale corpului au fost, de asemenea, îndreptate împotriva MAG, destabilizand mielina.

Studiul a constatat că anumite celule albe din sângele persoanelor cu scleroză multiplă, responsabile pentru producerea de anticorpi, răspund deosebit de puternic la cazeină. Datorită reactivității încrucișate cu MAG, acestea dăunează și învelișului de mielină din jurul fibrelor nervoase. Cu toate acestea, acest lucru afectează numai pacienții cu SM care sunt alergici la cazeina din laptele de vacă.

sursa: News Medical
foto: La șoarecii sănătoși, mielina izolatoare (neagră) se potrivește perfect ca un strat compact în jurul fibrelor nervoase, axonilor. © Image: AG Prof. Kürten/University of Bonn

Data actualizare: 04-03-2022 | creare: 04-03-2022 | Vizite: 178
Bibliografie
Cow's milk protein can trigger inflammation in multiple sclerosis sufferers, link: https://www.news-medical.net/news/20220301/Cows-milk-protein-can-trigger-inflammation-in-multiple-sclerosis-sufferers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de echilibru ar putea ajuta persoanele cu scleroză multiplă
  • Dieta Wahls scade oboseala la pacienții cu scleroză multiplă
  • De ce pacienții cu scleroză multiplă dezvoltă dizabilități
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.