O singură conversație de calitate cu un prieten poate crește starea de bine zilnică

©

Autor:

O singură conversație de calitate cu un prieten poate crește starea de bine zilnică
Un studiu din 2023 publicat în revista Communication Research, realizat la Universitatea din Kansas arată că o singură conversație de calitate cu un prieten poate crește starea de bine zilnică și poate reduce nivelul de stres până la sfârșitul zilei.
Studiul se bazează pe teoria CBB a relațiilor (Communicate Bond Belong) a lui Hall și a fost realizat cu participarea a 900 de studenți de la cinci campusuri universitare, înainte, în timpul și după blocările cauzate de pandemie.

Participanții au fost direcționați să se angajeze într-una din șapte forme de comunicare de calitate:
1) aflarea de noutăți,
2) conversație cu sens,
3) glume,
4) arătarea de grijă,
5) ascultare,
6) aprecierea celorlalți și a părerilor lor,
7) complimente sincere.

Studiul a arătat că nu contează ce fel de conversație de calitate a avut cineva, ci doar faptul că a contactat cu intenție un prieten într-un mod de acest fel. Mai mult, cu cât a avut mai multe conversații de calitate, cu atât persoana respectivă s-a simțit mai bine la sfârșitul zilei.

Rezultatele studiului sugerează că oricine poate îmbunătăți starea de bine prin comunicare, iar doar o singură conversație de calitate este suficientă. De asemenea, studiul arată că comunicarea de calitate față-în-față este mai strâns legată de starea de bine decât contactul prin intermediul social sau media. Teoria CBB susține că oamenii folosesc conversațiile cu prietenii pentru a-și îndeplini nevoia de a aparține și, în acest mod, pentru a gestiona stresul. Concluzia studiului este că petrecerea timpului pentru conversații de calitate ne îmbunătățește viața.

Data actualizare: 09-02-2023 | creare: 09-02-2023 | Vizite: 315
Bibliografie
Quality Conversation Can Increase Daily Well-Being.
Communication Research, 2023;
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/00936502221139363
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Predarea în universități a unui modul menit să sporească bunăstarea studenților are efecte benefice asupra sănătății mintale a acestora
  • Bunăstarea mentală, o particularitate a vârstei a treia
  • Analiza impactului venitului și a vârstei asupra stării de bine: studiu bazat pe datele colectate de la peste două milioane de persoane
  •