Pacienții cu fibrilație atrială își pot menține ritmul cardiac normal prin exerciții fizice

©

Autor:

Pacienții cu fibrilație atrială își pot menține ritmul cardiac normal prin exerciții fizice
Un program de exerciții fizice de șase luni ajută la menținerea ritmului cardiac normal și reduce severitatea simptomelor la pacienții cu fibrilație atrială, potrivit unor noi cercetări. „Studiul demonstrează că unii pacienți își pot controla aritmia prin activitate fizică, fără a fi nevoie de intervenții complexe”, a declarat autorul principal, dr. Adrian Elliott, de la Universitatea din Adelaide.
Studiul actual a evaluat impactul unui program de exerciții de șase luni care combină exercițiile aerobice supravegheate și de acasă asupra recurenței fibrilației atriale și a severității simptomelor, în timpul intervenției și după alte șase luni de urmărire. Studiul a inclus pacienți cu episoade scurte de fibrilație atrială (paroxistică) sau episoade mai lungi care necesită intervenție pentru restabilirea ritmului normal (fibrilație persistentă).

Studiul a alocat în mod aleatoriu 120 de pacienți cu fibrilație atrială simptomatică în doua grupuri distincte, dintre care unul supus unui program de exerciții fizice de efort și un altul cu o îngrijire obișnuită, pentru o perioadă de șase luni. Intervenția a inclus exerciții supravegheate și un plan săptămânal individualizat de urmat acasă. În cele șase luni, obiectivul a fost de a crește exercițiile aerobe până la 3,5 ore pe săptămână.

Ședințele supravegheate au fost de obicei de intensitate mai mare pentru a crește capacitatea cardiorespiratorie, în timp ce exercițiile la domiciliu au fost de obicei o activitate aerobă de intensitate moderată la alegerea pacientului (de exemplu, mersul pe jos, ciclismul în interior, înotul). Grupul obișnuit de îngrijire a primit sfaturi pentru exerciții fizice, dar nu a intervenit activ. Toți pacienții au primit îngrijiri medicale obișnuite de la cardiologul lor.

Vârsta medie a pacienților din studiu a fost de 65 de ani și 43% au fost femei. La 12 luni, rata de recurență a fibrilației a fost semnificativ mai mică în grupul de exerciții (60%) comparativ cu grupul de control (80%), cu un raport de pericol de 0,50. Pacienții din grupul de exerciții au avut, de asemenea, o reducere semnificativă a severității simptomelor la 12 luni, comparativ cu grupul de control.

Fibrilația atrială este o tulburare a ritmului cardiac care face inima să bată rapid și neregulat. Cele mai frecvente simptome sunt palpitațiile, respirația scurtă, senzația de amețeală și oboseala, care pot avea un impact dramatic asupra calității vieții. Pacienții prezintă riscuri semnificative de accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-08-2021 | creare: 27-08-2021 | Vizite: 1440
Bibliografie
Exercise maintains normal heart rhythm in patients with atrial fibrillation, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210823110330.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efecte protective ale anticoagulantelor împotriva demenței, la pacienții cu fibrilație atrială
  • Riscul administrării de digoxin depășește beneficiile la pacienții cu fibrilație atrială?
  • Aplicație pentru monitorizarea sănătății și depistarea fibrilației atriale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum