Potrivit cercetătorilor, osteoartrita ar putea fi tratată și chiar reversibilă

©

Autor:

Potrivit cercetătorilor, osteoartrita ar putea fi tratată și chiar reversibilă
Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide au făcut progrese semnificative în înțelegerea și tratamentul osteoartritei, o afecțiune degenerativă a articulațiilor, care este cea mai comună formă de artrită în Australia. Tratamentele actuale pentru osteoartrită se concentrează pe gestionarea simptomelor, fără a aborda cauza subiacentă a bolii. Cu toate acestea, studiul recent sugerează că osteoartrita ar putea fi tratabilă și chiar reversibilă.
Osteoartrita este caracterizată prin degradarea cartilajului și a altor țesuturi din articulații, afectând mobilitatea persoanelor și având un impact economic semnificativ asupra sistemului de sănătate australian. Factori precum îmbătrânirea, obezitatea, leziunile și istoricul familial contribuie la progresia acestei afecțiuni.

Descoperirea esențială a cercetătorilor a fost identificarea unei noi populații de celule stem, marcate de gena Gremlin 1, care sunt responsabile pentru progresia osteoartritei. Tratamentul cu factorul de creștere a fibroblastelor 18 (FGF18) a stimulat proliferarea celulelor Gremlin 1 în cartilajul articular la șoareci, ceea ce a dus la recuperarea semnificativă a grosimii cartilajului și la reducerea osteoartritei.

Această descoperire deschide noi oportunități pentru regenerarea cartilajului și ar putea avea relevanță pentru alte forme de leziuni ale cartilajului și boli, care sunt notoriu dificil de reparat și tratat. Aceasta pune la îndoială clasificarea osteoartritei ca o condiție de „uzură”.

Dr. Jia Ng de la Școala Medicală Adelaide, care a co-conduc studiul, sugerează că această nouă înțelegere ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente farmaceutice care să vizeze direct populația de celule stem responsabilă pentru dezvoltarea cartilajului articular și progresia osteoartritei, spre deosebire de abordările actuale care acționează ca un „plasture” pe simptome.

Deși descoperirile sunt limitate la modele animale, există similitudini genetice cu probele umane, iar studiile clinice pe oameni sunt în curs de desfășurare. Rezultatele unui studiu clinic de cinci ani folosind FGF18, cunoscut clinic sub numele de Sprifermin, au fost publicate în 2021, arătând beneficii clinice pe termen lung și fără probleme de siguranță.

Faza a 3-a a studiului Sprifermin este în desfășurare, iar cercetătorii anticipează că accesul public la acest tratament va fi posibil în curând.

sursa. News Medical
foto: University of Adelaide (Credit: Towfiqu Barbhuiya)

Data actualizare: 03-11-2023 | creare: 03-11-2023 | Vizite: 562
Bibliografie
Osteoarthritis may be treatable and reversible, new study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20231031/Osteoarthritis-may-be-treatable-and-reversible-new-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Scăderea în greutate poate încetini degenerarea articulației genunchiului - confirmat de studiu
  • Genunchi care „trosnesc” - un posibil semn de osteoartrită
  • Osteoartrita ar putea fi prevenită prin dietă și sport
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum