Putem învăţa în somn?

©

Autor:

Putem învăţa în somn?
Mulţi dintre noi s-au gândit în pragul examenelor sau în alte situaţii de învăţare cât de uşor ne-ar fi dacă am putea învăţa în timp ce dormim. Se pare că această idee este tentantă şi pentru oamenii de ştiinţă, iar unii chiar au realizat experimente pentru a vedea în ce măsură este posibilă învăţarea în somn.

Un astfel de experiment a fost derulat de o echipă de cercetători francezi de la Universitatea Sorbonna şi Universitatea Paris Sciences et Lettres, care au ajuns la concluzia că învăţarea ar putea fi posibilă în anumite etape ale somnului.

Celor 23 de participanţi li s-a monitorizat activitatea cerebrală în timp ce dormeau şi li dădeau să asculte înregistrări ale unor tipare de sunete. La trezire, aceştia au fost testaţi  pentru a se vedea cât de bine îşi aminteau acele compoziţii ascultate.

S-a observat că participanţii îşi aminteau ceea ce au ascultat în faza de somn REM şi N2 (o etapă uşoară de somn non-REM), însă  ceea ce ascultaseră în etapa de somn N3 dispăruse din memorie.

Despre arhitectura somnului puteţi citi mai multe informaţii aici.

Mai multe studii sunt necesare pentru a confirma aceste rezultate, ţinând cont mai ales de mărimea redusă a eşantionului.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Communications.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 09-08-2017 | creare: 09-08-2017 | Vizite: 998
Bibliografie
Want to learn something? Sleep on it, but not too deeply: study, link: https://medicalxpress.com/news/2017-08-deeply.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •