Riscul de demență, redus cu 23% în rândul celor care urmează dieta tradițională de tip mediteraneean
Autor: Teodorescu Mihai

Studiul, publicat în jurnalul BMC Medicine, a implicat peste 60.000 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, recrutați din Biobank, o bancă de date care cuprinde informații de sănătate de la peste jumătate de milion de persoane din Marea Britanie. Participanții la studiul actual au fost supuși unor teste cognitive și de imagistică cerebrală, iar alimentația lor a fost evaluată folosind un chestionar alimentar, care măsura cât de mult se conformau unei diete mediteraneene.
Rezultatele au arătat că cei care au avut o alimentație mai apropiată de cea specific mediteraneeană, caracterizează preponderent prin consumul ridicat de fructe, legume, nuci, semințe, ulei de măsline și pește, aveau un risc mai mic de a dezvolta demență. Potrivit autorilor, studiul subliniază importanța unei alimentații sănătoase pentru prevenirea pe termen lung a afecțiunilor neurodegenerative.
Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că studiul actual nu demonstrează o relație cauzală directă între dieta mediteraneeană și reducerea riscului de demență, ci doar o asociere. Chiar și în aceste condiții, concluziile studiului se aliniază cu alte lucrări anterioare, care au arătat că un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și activitate fizică regulată, poate reduce riscul de boli cronice, inclusiv de demența.
sursa: News Medical
foto: Marian Weyo / Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O nouă terapie crește șansele de supraviețuire la pacienții cu tumori cerebrale
- O metodă de învățare automată ajută la identificarea mutațiilor tumorilor cerebrale
- Adaptarea la schimbările sezoniere: comportamentul uman, modificat în urma unor schimbări în funcționarea creierului
- Un studiu al Universității Oxford analizează eficacitatea unor tratamente farmacologice pentru insomnie
- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Cauzele principale ale bolii Alzheimer (cunoscuta ca si Diabetul de tip III)