Riscul de evenimente cardiovasculare majore este semnificativ mai mare în rândul bărbaților cu parodontită și disfuncție erectilă

©

Autor:

Riscul de evenimente cardiovasculare majore este semnificativ mai mare în rândul bărbaților cu parodontită și disfuncție erectilă
Bărbații cu parodontită care sunt diagnosticați, de asemenea, cu disfuncție erectilă, prezintă riscuri crescute de a suferi un eveniment cardiovascular advers major, arată un studiu al cercetătorilor spanioli.
Studiul, condus de o echipă de cercetători de la Universitatea din Granada, constată că patologiile cardiace, precum infarctul cerebral, infarctul miocardic non-fatal, insuficiența cardiacă sau sindromul coronarian acut, printre altele, apar în general la un interval de patru ani de la primirea diagnosticului de disfuncție erectilă.

Rezultatele studiului, descrise de autori ca fiind de o importanță deosebită, ar putea ajuta la reducerea incidenței evenimentelor cardiovasculare majore și implicit la reducerea mortalității din această cauză. În prezent, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel global, iar bărbații de vârstă mijlocie, predispuși să dezvolte parodontită și disfuncție sexuală, sunt cei mai expuși. Datorită designului său longitudinal, studiul oferă cel mai mare volum de dovezi științifice dintre studiile de acest gen până în prezent.

Deși cercetătorii nu și-au propus să identifice legătură dintre disfuncția erectilă, parodontită și evenimentele cardiovasculare majore, autorii o atribuie unui proces aterosclerotic accelerat, declanșat de parodontită, care se desfășoară la început în vasele mici ale corpului cavernos al penisului, iar, mai târziu, în restul arteriolelor altor organe vitale. În consecință, în cazul bărbaților care suferă parodontită, apariția disfuncției erectile ar putea fi un semn de avertizare asupra unor afecțiuni și evenimente de natură cardiovasculară care au potențialul de a fi mai severe în viitor. Studii anterioare au confirmat faptul că bărbații cu parodontită prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta disfuncție erectilă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-03-2022 | creare: 24-03-2022 | Vizite: 401
Bibliografie
Men with periodontitis and erectile dysfunction more likely to suffer major adverse cardiovascular event, link: https://www.news-medical.net/news/20220322/Men-with-periodontitis-and-erectile-dysfunction-more-likely-to-suffer-major-adverse-cardiovascular-event.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Migrenele pot constitui un factor de risc pentru accident vascular cerebral și infarct miocardic la femei
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum