Screeningul PSA (pentru cancerul de prostată) unic la bărbații fără simptome nu salvează vieți

©

Autor:

Screeningul PSA (pentru cancerul de prostată) unic la bărbații fără simptome nu salvează vieți
În urma unui studiu de amploare, cu durata de 10 ani, s-a constatat că o testare unică a valorii PSA (antigenul specific prostatic) pentru cancerul de prostată, în absența simptomelor, nu salvează vieți. Rezultatele au fost publicate în Journal of the American Medical Association (JAMA).

Studiul numit CAP Trial a cuprins aproape 600 de cabinete de medicină de familie din Marea Britanie și a inclus mai mult de 400.000 de bărbați între 50 și 69 de ani. Cercetătorii de la universitățile din Bristol și Oxford au comparat 189.386 de bărbați care au fost invitați pentru o testare a PSA cu 219.439 de bărbați care nu au fost chemați pentru screening.

La evaluarea de la 10 ani, s-au înregistrat 8.045 de cazuri (4,3%) de cancer de prostată la grupul care a trecut prin screening și 7.853 de cazuri (3,6%) în grupul de control. Mai mult decât atât, în ambele grupuri s-a regăsit același procent de decese cauzate de cancer de prostată: 0,29%.

Rezultatele studiului evidențiază defectele unei singure testări PSA ca metodă de screening pentru cancerul de prostată și totodată atrage atenția asupra necesității unor metode mai eficiente de diagnostic a tipurilor de cancer care necesită tratament. „Testarea PSA poate duce la anxietăți și tratamente inutile la bărbați care au forme de boală ce nu ridică probleme, însă nu depistează cancerele de prostată periculoase”, declară Prof. Richard Martin de la University of Bristol, principalul autor al studiului. „Testarea PSA este o unealtă de diagnostic brută, care ratează subtilitățile bolii și poate dăuna bărbaților”, a adăugat acesta.

Autorii nu recomandă testarea de rutină a valorii PSA la bărbații fără simptome, însă recomandă tuturor bărbaților să se informeze cu privire la riscurile cancerului de prostată, de la medicul de familie.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-11-2019 | creare: 09-03-2018 | Vizite: 2254
Bibliografie
One-off PSA screening for prostate cancer does not save lives, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180306141708.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică și cancerul de prostată
  • IMC-ul și circumferința abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum