Semne că te intoxici cu suplimente

©

Autor:

Semne că te intoxici cu suplimente

Cu toții învățăm ce înseamnă prea multe sarmale sau prea multe halbe de bere. Din păcate, ne este dificil să înțelegem că excesul este posibil și în cazul vitaminelor și suplimentelor alimentare. Și în acest caz mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Prea multe vitamine pot cauza efecte secundare iar unele suplimente nu se iau deloc alături de medicamente pentru anumite afecțiuni cronice. (1)

Semne care indică intoxicarea cu vitamine hidrosolubile

Începem cu veștile bune. Se pare că anumite vitamine nu au efecte secundare. Acestea includ vitamina K, vitamina B1 (tiamină), vitamina B2 (riboflavin), vitamina B5 (acid pantotenic), vitamina B7 (biotină) și vitamina B12 (cobalamină). (2, 3, 4, 5, 6, 7)

Deși aceste vitamine nu cauzează intoxicare, unele pot interacționa cu anumite medicamente sau pot afecta anumite teste de sânge.

Mai jos sunt principalele semne ale intoxicării cu vitamine hidrosolubile:

 • Vitamina C – deși, în general, cu o toxicitate redusă, dozele prea mari de vitamina C pot cauza crampe abdominale, diaree, greață și vărsături. Pentru doze mai mari de 6 g pe zi pot apărea migrene (8, 9)
 • Vitamina B3 (niacina) – luată sub formă de acid nicotinic, poate duce la dureri abdominale, probleme de vedere, hipertensiune arterială și probleme ale ficatului (10, 11)
 • Vitamina B6 – consumul excesiv și pe termen lung poate cauza sensibilitate la lumină, greață, arsuri gastrice, leziuni ale pielii și simptome neurologice (12, 13)
 • Vitamina B9 (acid folic) – o cantitate prea mare de vitamina B9 sub formă de suplimente alimentare poate afecta concentrarea și sistemul imunitar. De asemenea, poate ascunde un deficit de vitamina B12 (14)


Este important de știut că astfel de efecte secundare apar la persoanele sănătoase mai ales atunci când sunt luate în doze ridicate. Persoanele cu boli cronice se pot confrunta și cu anumite complicații. De exemplu, deși vitamina C este relativ sigură în cazul persoanelor sănătoase poate cauza degradarea țesutului cardiac și anomalii cu potențial letal pentru cei care suferă de hematocromatoză. (15, 16, 17)

Semne care indică intoxicarea cu vitamine liposolubile

Vitaminele liposolubile se acumulează în corp și pot cauza anumite probleme de sănătate mai ales în cantități mari pe o perioadă mare de timp. Mai jos sunt principalele semne ale intoxicării cu vitamina liposolubile:

 • Vitamina A – deși intoxicarea poate apărea și ca urmare a consumului unei cantități mari de alimente bogate în această vitamină (morcov, cartofi dulci, varză kale, ficat de vită, ficat de miel, ulei de ficat de cod, macrou, somon) apare mai ales pe fondul suplimentării. Semnele intoxicării includ greață, presiunea intracraniană ridicată, comă și deces (18, 19)
 • Vitamina D – consumul excesiv se poate manifesta prin pierderea apetitului, pierderea în greutate, bătăi neregulate ale inimii. De asemenea, poate crește nivelul calciului din sânge iar acest lucru poate afecta organele (20)
 • Vitamina E – dozele prea mari pot crește riscul de cheaguri de sânge, hemoragie și atac vascular cerebral (21)


Vitamina K are un risc redus de toxicitate însă suplimentarea poate cauza interacțiuni cu medicamente precum antibioticele sau warfarina. (22, 23)

Prea multe vitamine pot cauza deces?

Este foarte rar decesul pe fondul administrării de suplimente alimentare. De exemplu, excesul de vitamina A, hipervitaminoza A, poate cauza deces la o doză de peste 200 mg. Similar, în cazul consumului excesiv peste 10 ori doza recomandată pe termen lung. (24)

De asemenea, luarea unei doze uriașe de vitamina D, peste 50.000 UI pe zi, poate, pe termen lung să crească semnificativ nivelul calciului din sânge iar acest lucru poate cauza decesul. (25)

Tot rar apar cazuri de deces și în cazul altor vitamine. De exemplu, peste 5 g de vitamina B3 pe termen lung poate duce la acidoză metabolică. Acest lucru poate cauza insuficiență hepatică iar această problemă de sănătate poate fi fatală. (26, 27)

Semne care indică intoxicarea cu minerale

Precum vitaminele, și mineralele reprezintă o componentă esențială a unei diete echilibrate. Unele minerale trebuie consumate în cantități mai mari iar altele în cantități mai mici. Excesul poate fi dăunător. Mai jos sunt principalele semne care indică intoxicarea cu minerale:

 • Sodiu – acest mineral ajută la reglarea volumului de sânge. Mai mult, acest mineral este implicat în contracțiile musculare și transmisia impulsurilor nervoase. Deși unele alimente conțin sodiu, cele mai mari cantități se iau din sare sau prin consumul de alimente procesate precum fast food, salam, sos de soia, conserve. Deoarece sodiul este prezent în atât de multe produse procesate se poate ajunge ușor la exces. Intoxicarea cu sodiu se poate manifesta prin hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă sau ciroză hepatică pentru cei cu boli ale rinichilor și retenție de apă, care vine cu propriile probleme (picioare umflate, balonare, dureri articulare, umflarea abdomenului sau a feței) (28, 29, 30)
 • Fier – ajută la transportul oxigenului la celule. Fierul este eliminat în cantități minime din organism. Cu excepția cazurilor unor hemoragii, fierul se acumulează în țesuturi. Prin suplimentare poate apărea greața, vărsăturile, diareea și chiar decesul (31, 32, 33)
 • Calciu – este necesar pentru dezvoltarea și menținerea sănătății dinților și oaselor. De asemenea, joacă un rol în contracțiile musculare, funcționarea sistemului nervos și comunicarea celulară. Totuși, prea mult calciu, mai ales sub formă de suplimente, poate duce la constipație, un risc mai mare de pietre la rinichi (34, 35)
 • Fluor – majoritatea acestui mineral se află în dinți și oase formând un complex stabil alături de calciu. Deși nu este esențial pentru viață, un nivel normal previne problemele dentare și întărește oasele. Fluorul se găsește în unele ape potabile și în produsele dentare (pastă de dinți, apă de gură etc). Intoxicarea cu fluor se manifestă prin dureri abdominale, diaree, vărsături, transpirație și exces de salivă. De asemenea, apar schimbări ale sănătății dinților, mici pete albe pe smalțul dentar, pătarea dinților și chiar fisuri dentare (36, 37, 38)
 • Mangan – acest mineral este implicat în mai multe reacții enzimatice. Intoxicarea apare prin consumul de apă care are un nivel prea mare de mangan sau prin suplimentare. Printre efectele intoxicării cu mangan se află simptome asemănătoare bolnavilor de Parkinson (tremurul mâinilor, înțepenire musculară, încetinirea mișcării, probleme de echilibru și coordonare). În plus, excesul de mangan la copii poate cauza întârzieri de dezvoltare (39, 40, 41)


Intoxicarea cu alte suplimente alimentare

Pe lângă vitamine și minerale în ultimii ani au început să fie tot mai căutate și alte suplimente alimentare precum acizii grași Omega 3, yohimbe sau altele. Deși nu s-a stabilit încă un prag sigur pentru astfel de suplimente, excesul poate cauza și în cazul lor intoxicare. Mai jos sunt principalele semne ale intoxicării cu alte suplimente alimentare:

 • Acizi grași Omega 3 – excesul de acizi grași Omega 3 poate crește nivelul glicemiei în cazul diabeticilor. De asemenea, intoxicarea cu acizi Omega 3 poate cauza sângerări ale nasului sau gingiilor. Pe de altă parte, în cazul persoanelor cu dializă poate scădea periculos tensiunea arterială. În cazul persoanelor sănătoase excesul poate cauza diaree, reflux gastric, insomnie, exacerbarea simptomelor asociate depresiei și anxietății (42)
 • Colagen – suplimentul de colagen poate declanșa alergii pe fondul substanțelor cu potențial alergen conținute (pește, scoici, ouă). Excesul poate cauza greață, balonare, dureri de cap și oboseală (43, 44)
 • Curcumă (turmeric) – studiile existente arată că poate fi benefică în inflamații, probleme metabolice, artrită și anxietate. Consumul excesiv poate cauza diaree și greață. De asemenea, pentru persoanele cu alergii consumul poate cauza dificultăți respiratorii și iritații ale pielii. Mai mult, curcuma este interzisă persoanelor care iau anticoagulante, medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene și antidepresive (45, 46)
 • Probiotice – contribuie la echilibrarea florei intestinale, reglarea diareei și ameliorarea unor alte probleme digestive. Consumul excesiv poate duce la intoxicare. Aceasta se manifestă prin balonare, flatulență, iritații stomacale, dureri de cap, un nivel ridicat al histaminelor. Persoanele cu afecțiuni imunitare ar trebui să discute cu medicul înainte de a lua un supliment de probiotice (47)
 • Scorțișoară – are un conținut ridicat de antioxidanți, rol antiinflamator și echilibrează glicemia. Pe de altă parte, consumul excesiv și pe termen lung poate afecta ficatul, cauza probleme respiratorii, un risc mai mare de cancer etc. De asemenea, poate interacționa cu medicamentele de inimă, pentru diabet sau afecțiuni hepatice (48, 49, 50)
 • Coenzima Q10 – susține sănătatea inimii și poate avea beneficii în fertilitate. Administrarea excesivă a suplimentului de coenzima Q10 poate cauza dureri de cap, insomnie, amețeală, oboseală, iritații ale pielii și iritabilitate (51, 52, 53)
 • Ulei de cocos – poate stimula arderea grăsimilor și reprezintă o bună sursă de energie. Consumat în exces poate cauza diaree, crampe abdominale și dureri stomacale. De asemenea, consumul regulat, sub formă lichidă sau de capsule, crește nivelul colesterolului „rău” (LDL) fiind neindicat dacă suferi de afecțiuni cardiovasculare (54, 55, 56)
 • Melatonină – este folosită cu succes ca adjuvant în probleme de somn. Cu toate acestea totuși excesul poate dăuna somnului. Dacă trebuie să iei melatonină pentru a putea dormi există riscul ca acest medicament să afecteze ritmul circadian. De asemenea, dozele prea mari pot duce la somnolență în timpul zilei și coșmaruri sau vise lucide. În cazul unor persoane poate apărea greața, amețeala, anxietatea, iritabilitatea, durerile articulare (57, 58)
 • Aminoacizi BCAA – sunt implicați în digestia alimentelor, pentru repararea unor țesuturi, pentru a produce hormonii și neurotransmițătorii și menținerea sănătății pielii, unghiilor și părului. Administrarea excesivă de aminoacizi BCAA duce la oboseală, probleme de coordonare, dureri stomacale, greață, balonare și diaree (59, 60)
 • Antioxidanți – suplimentele de acest fel conțin între 70 și 1. 600% din doza zilnică recomandată. Se crede că administrarea sa luptă împotriva radicalilor liberi. Totuși, dozele mari pot fi dăunătoare. Studiile existente arată o asociere între suplimentele de antioxidanți și un risc mai mare de cancer (61, 62)
 • Fibre – susțin digestia și ajută în pierderea în greutate. Administrarea conform indicațiilor de pe produs este sigură însă consumul excesiv poate fi dăunător. În exces poate cauza balonare, dureri abdominale, un nivel redus al glicemiei, diaree sau constipație, pierdere excesivă și nedorită în greutate. De asemenea, excesul de fibre poate afecta absorbția unor vitamine, minerale sau influențează efectele unor medicamente (63, 64)
 • Ghimbir – este folosit pentru a calma stările de greață și vărsăturile sau ca adjuvant pentru digestie. În exces, suplimentele de ghimbir pot cauza arsuri gastrice, disconfort abdominal și diaree. De asemenea, poate interacționa cu medicamentele anticoagulante, cele pentru diabet și pentru hipertensiune (65, 66, 67)


Înainte de a lua orice supliment alimentar este indicat să vorbești cu medicul de familie sau cu medicul specialist, dacă suferi de afecțiuni cronice. De asemenea, înainte de a lua suplimente, încearcă să iei nutrienții esențiali din alimente. Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă echilibrată; carnea, lactatele, peștele, grăsimile, fructele și legumele oferă substanțele nutritive de care are nevoie organismul. (68)


Data actualizare: 03-09-2023 | creare: 18-08-2022 | Vizite: 1042
Bibliografie
1. Too much of a good thing? Toxic effects of vitamin and mineral supplements, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC164945/
2. Vitamin B1 (Thiamine) , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482360/
3. Vitamin B2 (Riboflavin) , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525977/
4. Vitamin B5 (Pantothenic Acid) , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563233/
5. Biotin, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554493/
6. Vitamin B12, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-b12/
7. Vitamin K, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551578/
8. Vitamin C (Ascorbic Acid), link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/
9. What happens when you take too much vitamin C? , link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326249
10. Vitamin B3, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526107/
11. Nicotinic Acid Side Effects, link: https://www.drugs.com/sfx/nicotinic-acid-side-effects.html.
12. Vitamin B6, link: https://medlineplus.gov/ency/article/002402.htm
13. Vitamin B6, link: https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B6
14. Folate (Folic Acid) – Vitamin B9, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/folic-acid/.
15. Management of cardiac hemochromatosis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5949916/
16. High-dose vitamin C: a risk for persons with high iron stores?, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10218143/
17. High-dose Vitamin C: A Risk for Persons with High Iron Stores? , link: https://www.researchgate.net/publication/13080544_High-dose_Vitamin_C_A_Risk_for_Persons_with_High_Iron_Stores
18. 20 Foods That Are High in Vitamin A, link: https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-vitamin-a#TOC_TITLE_HDR_3
19. Vitamin A and your health, link: https://www.healthdirect.gov.au/vitamin-a-and-your-health
20. Vitamin D, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/vitamin-d
21. Vitamin E, link: https://medlineplus.gov/ency/article/002406.htm
22. A Systematic Review of the Acceptable Intake Level of Vitamin K among Warfarin Users, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26346860/
23. Interaction Between Dietary Vitamin K Intake and Anticoagulation by Vitamin K Antagonists: Is It Really True?: A Systematic Review, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26962786/
24. Hypercalcaemia Secondary to Hypervitaminosis A in a Patient with Chronic Renal Failure, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4655642/
25. Vitamin D Toxicity in Adults: A Case Series from an Area with Endemic Hypovitaminosis D, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3191699/
26. Beating the urine drug test – a case report on niacin toxicity, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5906759/
27. Antioxidant Vitamin Intake and Mortality, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4351350/
28. Salt Toxicity: A Systematic Review and Case Reports, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0099176720300544
29. A Systematic Review of Fatalities Related to Acute Ingestion of Salt. A Need for Warning Labels? , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537768/
30. Increased salt consumption induces body water conservation and decreases fluid intake, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409798/
31. Iron, link: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/
32. Iron Toxicity, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459224/
33. Fatal overdose of iron tablets in adults, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3841496/
34. The good, the bad, and the ugly of calcium supplementation: a review of calcium intake on human health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6276611/
35. Acute and subchronic oral toxicity assessment of calcium hydroxyapatite-alginate in animals, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/vjch.201960002
36. Toxicity of fluoride: critical evaluation of evidence for human developmental neurotoxicity in epidemiological studies, animal experiments and in vitro analyses, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7261729/
37. Fluoride: Its Metabolism, Toxicity, and Role in Dental Health, link: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2156587211428076
38. Developmental fluoride neurotoxicity: an updated review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6923889/
39. Manganese Toxicity, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560903/
40. Manganese Toxicity Upon Overexposure: a Decade in Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4545267/
41. Manganese exposure and neurotoxic effects in children, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28282629/
42. 8 Little-Known Side Effects of Too Much Fish Oil, link: https://www.healthline.com/nutrition/fish-oil-side-effects
43. Can You Take Too Much Collagen? , link: https://www.discovermagazine.com/lifestyle/can-you-take-too-much-collagen
44. A Chronic Oral Toxicity Study of Marine Collagen Peptides Preparation from Chum Salmon (Oncorhynchus keta) Skin Using Sprague-Dawley Rat, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3280540/
45. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
46. Contraindications for Turmeric, link: https://www.livestrong.com/article/121043-contraindications-turmeric/
47. Probiotics: Safety and Toxicity Considerations, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128021477000553
48. 10 Evidence-Based Health Benefits of Cinnamon, link: https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon
49. 6 Side Effects of Too Much Cinnamon, link: https://www.healthline.com/nutrition/side-effects-of-cinnamon
50. In vitro and in vivo safety studies of cinnamon extract (Cinnamomum cassia) on general and genetic toxicology, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29501463/
51. 9 Benefits of Coenzyme Q10 (CoQ10) , link: https://www.healthline.com/nutrition/coenzyme-q10
52. Coenzyme Q10 Side Effects, link: https://www.drugs.com/sfx/coenzyme-q10-side-effects.html
53. Safety assessment of coenzyme Q10 (CoQ10) , link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19096117/
54. 10 Evidence-Based Health Benefits of Coconut Oil, link: https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil
55. The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors, link: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.043052
56. Coconut oil: not quite poisonous, but best treated with caution, link: https://theconversation.com/coconut-oil-not-quite-poisonous-but-best-treated-with-caution-102130
57. The effectiveness of melatonin for promoting healthy sleep: a rapid evidence assessment of the literature, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273450/
58. Melatonin Overdose, link: https://www.healthline.com/health/melatonin-overdose.
59. Branched-Chain Amino Acids, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK209312/
60. Thirteen-week oral toxicity study of branched-chain amino acids in rats, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15204732/
61. Should You Take Antioxidant Supplements? , link: https://www.healthline.com/nutrition/antioxidant-supplements
62. Do antioxidants prevent colorectal cancer? A meta-analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24620628/
63. The Health Benefits of Fiber Supplements, link: https://www.verywellhealth.com/before-you-buy-fiber-supplements-1941633#toc-possible-side-effects
64. Can You Actually Ingest Too Much Fiber? , link: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/too-much-fiber
65. 11 Proven Health Benefits of Ginger, link: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger
66. Ginger: Supplement, Uses, Side Effects, Dosages, Interactions, Warnings, link: https://www.rxlist.com/consumer_ginger_african_ginger/drugs-condition.htm
67. Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/
68. Defining a Healthy Diet: Evidence for the Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071223/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Sunt eficiente suplimentele de vitamine și minerale pentru prevenția bolilor cardiovasculare?
 • Asocieri nerecomandate de medicamente, suplimente și alimente
 • Care e legătura între multivitamine și guma de mestecat?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum