Sfaturi pentru persoanele cu rinită alergică

©

Autor:

Sfaturi pentru persoanele cu rinită alergică

Rinita alergică reprezintă o inflamație a mucoasei nazale apărute în urma răspunsului exagerat al sistemului imunitar la anumiți alergeni, precum praf, polen sau mucegai. Considerată cea mai frecventă formă de alergie, rinită alergică are o incidență estimată de peste 10% la nivel global. (1, 2, 5)

Rinita alergică cauzează de obicei simptome asemănătoare răcelii comune, care pot fi tratate cu ușurință și în mod eficient la domiciliu. În anumite situații însă, simptomele pot fi severe și pot perturba activitățile zilnice. În funcție de alergenul specific implicat, mici ajustări ale stilului de viață pot aduce îmbunătățiri importante ale simptomelor rinitei alergice. Vizita la medic, în vederea testării alergenilor implicați, este recomandată pentru o mai bună planificare ulterioară a măsurilor de prevenire a expunerii la alergeni. Înainte de vizita la medic, puteți încerca să ameliorați simptomele rinitei alergice printr-o serie de măsuri simple. (1, 2, 3)

Reduceți expunerea la alergenii pe care îi suspectați că vă declanșează rinita alergică

Dacă aveți deja un diagnostic de rinită alergică și cunoașteți care sunt alergenii care vă provoacă reacțiile alergice, încercați să evitați expunerea directă la acei alergeni. În situația în care nu cunoașteți alergenul care determină apariția simptomelor rinitei, ci doar suspectați unul, puteți încerca, de asemenea, să evitați expunerea directă la acel alergen și să notați care sunt îmbunătățirile apărute, dacă ele există. Deși poate fi dificil să evitați anumiți potențiali alergeni, uneori chiar și reducerea expunerii poate aduce benefici importante. (3, 4)

Sfaturi pentru a evita alergenii obișnuiți:

  • limitați activitatea în aer liber, în timpul sezonului polinic (perioada din an în care alergiile sunt mai frecvente - de regulă între aprilie și iulie);
  • mențineți ferestrele închise și utilizați aerul condiționat, în perioadele menționate;
  • utilizați un filtru de aer cu particule de înaltă eficiență pentru a filtra alergenii;
  • schimbați regulat filtrele de polen de pe mașină;
  • evitați plimbările în primele ore ale dimineții, când nivelul de polen este unul ridicat;
  • în perioadele din an în care nivelul de polen este ridicat, optați pentru ieșirile în aer liber în zilele ploioase și înnorate;
  • nu purtați hainele de afară în locuință și faceți duș la revenirea acasă;
  • utilizați un dezumidificator și remediați eventualele scurgeri din bucătărie, baie sau subsol (pentru a preveni creșterea mucegaiului);
  • păstrați animalele de companie în afara dormitorului și evitați contactul cu suprafețele care pot fi contaminate cu părul animalului (pentru a preveni alergia la părul de animale);
  • spălați regulat așternuturile de pat și utilizați perne sintetice și plapume acrilice (pentru a preveni alergia la alergeni). (3, 4, 5)


Folosiți antihistaminice și decongestionante

Eliberate fără prescripție medicală, antihistaminice fac parte dintr-o grup de medicamente folosite preponderent pentru ameliorarea simptomelor alergiilor, precum mâncărimea, strănutul și secrețiile nazale. Majoritatea persoanelor cu rinită alergică își pot îmbunătății condiția cu ajutorul antihistaminicelor. În mod ideal, antihistaminice se administrează în scop preventiv, la începutul lunii martie, înainte de apariția primelor simptome ale rinitei alergice. (3, 4)

Decongestionantele pot fi folosite pentru desfundarea nasului și pentru a reduce presiunea sinusală. În mod ideal, se recomandă utilizarea decongestionantelor pe o perioadă scurtă de timp, de trei până la maximum cinci zile, pentru a evita amplificarea ulterioară a simptomelor, odată cu oprirea tratamentului. (1, 4, 5)

Gestionați nivelul de stres

Un studiu publicat în Annals of Allergy, Asthma & Immunology arată că stresul poate agrava simptomele rinitei alergice și poate crește frecvența alergiilor. Din acest motiv, gestionarea nivelului de stres poate reprezenta o modalitate ideală de reducere a frecvenței și gravității rinitei. Pentru a reduce stresul, puteți încerca tehnici de relaxare, precum yoga sau respirația profundă sau puteți să vă adresați medicului. (4, 5)

Dacă măsurile sunt ineficiente și simptomele rinitei alergice nu pot fi controlate sau afectează calitatea vieții, este indicat să solicitați ajutorul medicului. Un specialist alergolog poate revizui diagnosticul și opțiunile de tratament și vă poate prescrie medicamente cu efecte mai puternice împotriva alergiei, precum corticosteroizi, o clasă de medicamente ce nu pot fi eliberate fără prescripție medicală. (4, 5)


Data actualizare: 20-08-2021 | creare: 20-08-2021 | Vizite: 1337
Bibliografie
(1) Allergic Rhinitis, https://www.healthline.com/health/allergic-rhinitis
(2) Allergic Rhinitis, https://www.nhs.uk/conditions/allergic-rhinitis
(3) Allergy Tips Seasonal Allergic Rhinitis and Conjunctivitis, https://yalehealth.yale.edu/more/allergy-tips
(4) Living Well With Allergies: Real-Life Tips From Our Social Community, https://www.everydayhealth.com/hs/respiratory-allergies/social-allergy-management-tips-pictures
(5) Self Care Of Allergic Rhinitis, https://selfcarejournal.com/article/self-care-of-allergic-rhinitis/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Produsele chimice din praful de acasă prezic apariția astmului și alergiilor la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum