Somnul copiilor cu ADHD, mai scurt și mai slab calitativ

©

Autor:

Somnul copiilor cu ADHD, mai scurt și mai slab calitativ
Un nou studiu din Danemarca sugerează că micuții cu ADHD prezintă dificultăți de adormire și de asemenea au un somn slab calitativ față de alți copii de vârsta lor.

Studii anterioare au arătat că aproximativ 70% dintre părinții care au copii cu ADHD afirmă că aceștia petrec mult mai mult timp să îi culce pe micuți. Deși până în prezent niciun studiu nu a determinat legătura dintre calitatea somnului și boala ADHD la copii, studiul danez sugerează că cei cu ADHD au un somn cu o calitate mai mică decât alți copii sănătoși.

Copiii cu ADHD adorm mai greu și nu au un somn liniștit, petrecând o perioadă mai scurtă în somnul non-REM (adânc). În comparație cu copiii din grupul de control, cei cu ADHD dorm cu 45 de minute mai puțin. În cele mai multe dintre cazuri, acești copii prezintă, pe lângă ADHD, și alte boli psihiatrice, care cresc riscul tulburărilor de somn. Totuși, chiar și la copiii care au doar ADHD se observă perturbări ale calității somnului.

Studiind aspectele legate de somn și pe parcursul zilei, cercetătorii au observat că cei cu ADHD adorm ziua mult mai repede decât restul copiilor, ceea ce poate fi surprinzător dat fiind faptul că ADHD este asociat cu hiperactivitate. Totuși, hiperactivitatea poate fi un comportament compensator pentru somnul superficial.

În studiul danez, copiilor li s-au atașat electrozi pentru realizarea de polisomnografii. Față de alte studii, unde aceștia trebuiau să petreacă noaptea în laboratorul de somn, copiii au dormit acasă la ei. În timpul studiului, niciun copil nu a luat medicamente pentru tulburările de somn.

Studiul a fost publicat în Journal of Sleep Research.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 23-05-2016 | creare: 23-05-2016 | Vizite: 3021
Bibliografie
Children with ADHD sleep both poorly and less, link: https://medicalxpress.com/news/2016-05-children-adhd-poorly.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vitamine și minerale pentru îmbunătățirea atenției și concentrării la copii
  • Despre ADHD (Deficit de atentie, hiperactivitate)
  • Poziții de somn în sarcină
  •