Sportul de performanță crește riscul de osteoartrită

©

Autor:

Sportul de performanță crește riscul de osteoartrită
Sportivii de elită, participanți la nivel olimpic în sporturi precum atletism, schi sau canotaj, prezintă un risc mai mare de apariție a osteoartritei și a durerilor articulare mai târziu în viață, sugerează un studiu. Aproximativ unu din patru olimpici pensionari a raportat un diagnostic de osteoartrita, o afecțiune degenerativă care produce un important disconfort și care poate duce la pierderea capacității de realizare a sarcinilor zilnice.
Studiul, condus de Debbie Palmer, cercetător la Universitatea din Edinburgh, reprezintă cea mai elocventă dovadă a faptului că sportul de performanță la bătrânețe crește riscul de probleme osteoarticulare. Rezultatele au fost semnificativ mai proaste pentru vârstnicii pensionari care au suferit accidentări în urma practicării unui sport, care au prezentat o creștere a riscului de osteoartrită la genunchi și șold, comparativ cu populația generală. Descoperirile ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi abordări menite să prevină accidentările, pentru a oferi beneficii atât sportivilor tineri, cât și a celor aflați deja la vârsta pensionării.

Pentru studiu, cercetătorii au chestionat peste 3.300 de olimpici pensionari cu vârsta de aproximativ 45 de ani, cu privire la eventuale accidentări sau dureri articulare. De asemenea, participanții au fost întrebați dacă au avut un diagnostic de osteoartrită. Simultan, pentru comparație, peste 1.700 de persoane de vârstă apropiată din populația generală au răspuns acelorași chestionare.

Rezultatele au arătat că pensionarii olimpici au prezentat riscuri mai mari de accidentări, în special la nivelul genunchiului, umărului și al coloanei lombare. Aceleași locații au fost și cel mai frecvent afectate de osteoartrită. De asemenea, persoanele care practicau sporturi de performanță au avut un risc mai mare de a suferi de dureri la nivelul coloanei vertebrale superioare și inferioare după accidentare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-12-2022 | creare: 09-12-2022 | Vizite: 265
Bibliografie
Quarter of former Olympians suffer from osteoarthritis, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221123113333.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Osteoartrita ar putea fi prevenită prin dietă și sport
  • Cheia prevenției și tratamentului osteoartritei, în sfârșit descifrată
  • Nanotehnologie pentru detectarea biomarkerilor moleculari ai osteoartritei
  •