Stilul de viață sănătos, asociat cu o diminuare a riscului de AVC la persoanele cu risc genetic

©

Autor:

Stilul de viață sănătos, asociat cu o diminuare a riscului de AVC la persoanele cu risc genetic
Persoanele cu un risc genetic ridicat de accident vascular cerebral (AVC) își pot reduce acest risc prin abordarea unui stil de viață sănătos, constată un studiu publicat în jurnalul Asociației Americane a Inimii. Conform concluziilor studiului, riscul poate fi redus semnificativ, cu până la 43%.
Studiul a inclus peste 11.000 de adulți cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani care nu au avut anterior un accident vascular cerebral. Persoanele incluse în studiu au fost urmărite pentru o perioadă medie de 28 de ani.

Persoanele din studiu care prezentau cel mai mare risc genetic de accident vascular cerebral și scoruri slabe în privința sănătății cardiovasculare au avut o probabilitate cu 25% mai mare de a suferi cel puțin un accident vascular cerebral de-a lungul vieții. În cazul celor cu un stil de viață sănătos, care presupune evitarea sau renunțarea la fumat, consumul unor alimente sănătoase, activitatea fizică regulată, gestionarea tensiunii arteriale și a greutății corporale, controlul colesterolului și menținerea unui nivelul sănătos de zahăr în sânge, riscul de accident vascular a scăzut cu până la 45%. Persoanele cu un stil de viață sănătos care au suferit totuși un AVC, au întârziat evenimentul cu aproape șase ani.

„Studiul confirmă faptul că riscul genetic de AVC poate fi redus prin modificarea factorilor de risc ce țin de stilul de viata. Pe baza concluziilor actuale, vom putea folosi informațiile genetice, care arată cine prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral, pentru a încuraja acești pacienți să adopte un stil de viață cardiovascular sănătos”, declară autorul principal al studiului, Myriam Fornage, profesor de medicină moleculară și genetică umană la Institutul de Medicină Moleculară de la UTHealth Houston.

Principala limitare a studiului este reprezentată de faptul că scorul de risc poligenic nu a fost validat pe scară largă, astfel că nu poate fi considerat utilizabil clinic, în special din cauza diferențelor ce pot exista în anumite populații etnice și care nu au fost probate separat.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-07-2022 | creare: 28-07-2022 | Vizite: 268
Bibliografie
A healthy lifestyle can offset a high genetic risk for stroke, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220720080124.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre puiul de somn frecvent și hipertensiunea arterială
  • Smartphone-urile, folosite pentru identificarea unui factor de risc frecvent pentru AVC
  • Somnul de calitate scade riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral
  •