Stresul poate crește rapid vârsta biologică, dar efectele sunt tranzitorii

©

Autor:

Stresul poate crește rapid vârsta biologică, dar efectele sunt tranzitorii
Un studiu publicat recent în revista Cell Metabolism aduce noi descoperiri în ceea ce privește legătura dintre stres și îmbătrânirea biologică. Cercetătorii au descoperit că atât la oameni, cât și la șoareci, vârsta biologică suferă o creștere rapidă ca răspuns la diverse forme de stres, dar această creștere este tranzitorie și se inversează după recuperare.
Pentru a realiza studiul, cercetătorii au folosit puterea ceasurilor de metilare a ADN-ului, care au fost dezvoltate pe baza observației că nivelurile de metilare ale diferitelor locuri din genom se modifică pe parcursul vârstei cronologice. Astfel, cercetătorii au măsurat schimbările vârstei biologice la oameni și șoareci ca răspuns la diferiți stimuli stresanți.

Într-un set de experimente, cercetătorii au atașat chirurgical perechi de șoareci care aveau 3 luni și 20 de luni într-o procedură cunoscută sub numele de parabioză heterocronică. Rezultatele acestor experimente au arătat că vârsta biologică poate crește pe perioade de timp relativ scurte ca răspuns la stres, însă creșterea este tranzitorie și are tendința de a reveni la valoarea de bază după recuperarea de la stres.

Pe lângă analiza vârstei biologice, cercetătorii au analizat și schimbările care apar la nivelul transcriptomului (totalitatea tuturor mesagerilor ARN produse într-o celulă, țesut sau organism într-un moment dat) și metabolomului. Rezultatele au arătat că vârsta biologică a șoarecilor tineri a fost crescută prin parabioză heterocronică, dar a fost restaurată după detașarea chirurgicală. Descoperirile sugerează că există modalități de a inversa efectele negative ale stresului asupra îmbătrânirii biologice.

sursa: Science Daily
foto: Cell Metabolism

Data actualizare: 25-04-2023 | creare: 25-04-2023 | Vizite: 206
Bibliografie
Biological age is increased by stress and restored upon recovery, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230421112648.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Studiu: persoanele care se simt mai tinere decât vârsta biologică trăiesc mai mult
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  •