Studiu: 96% dintre copiii născuți înainte de a 24-a săptămâna de sarcină sunt diagnosticați cu o tulburare neuropsihiatrică sau somatică

©

Autor:

Studiu: 96% dintre copiii născuți înainte de a 24-a săptămâna de sarcină sunt diagnosticați cu o tulburare neuropsihiatrică sau somatică
Un studiu care a inclus copii născuți foarte prematur, după o sarcină care a durat mai puțin de 24 de săptămâni, a concluzionat că majoritatea (96%) au avut o problemă de sănătate la naștere, diagnosticele neuropsihiatrice și somatice fiind predominante. Studiul se bazează pe datele obținute din registrele naționale și revistele de specialitate din Suedia, din perioada 2007-2018. În total, studiul cuprinde aproape 400 de copii.
Printre copiii născuți înainte de a 24-a săptămână de sarcină, aproximativ 75% au avut deficiențe neuropsihiatrice, cum ar fi un anumit grad de ADHD, tulburare cu deficit de atenție sau autism (24%). De asemenea, aproape 90% au avut alte diagnostice medicale, cei mai mulți fiind diagnosticați cu astm (63%) sau restricții de creștere postnatală (39%). Totodată, aproximativ 17% au avut pareză cerebrală.

Studiul arată nevoia marcată de sprijin special pentru copiii născuți extrem de prematuri, nașterile foarte premature fiind asociate cu importante probleme de sănătate pe termen lung. „Conștientizarea generală în societate trebuie să crească, pentru a putea oferi resurse suficiente în timpul adolescenței și mai târziu în viață, pentru a gestiona morbiditatea, programele de urmărire a structurii și pentru a îmbunătății sprijinul acordat pentru dizabilități”, declară autorul studiului, profesorul Ann Hellström de la Academia Sahlgrenska.

Studiul actual oferă o imagine cuprinzătoare a prevalenței afecțiunilor neuropsihiatrice și somatice la sugarii născuți extrem de prematur, cât și a impactului substanțial pe care aceste afecțiuni le au asupra vieții copiilor, într-un singur set de date de cercetare la nivel național.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-02-2023 | creare: 25-03-2022 | Vizite: 282
Bibliografie
Wide-ranging problems in children born before 24 weeks gestațional, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220323101244.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O păturică specială pentru protejarea prematurilor împotriva bolilor pulmonare
  • Prematuritatea ar putea afecta procesul de mineralizare osoasă
  • Bebelușii prematuri alăptați la sân prezintă o dezvoltare neurocognitivă mai bună decât cei alăptați cu formulă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum