Studiu: din ce în ce mai multe femei refuză reconstrucția mamară după mastectomie

©

Autor:

Studiu: din ce în ce mai multe femei refuză reconstrucția mamară după mastectomie
Numărul femeilor care preferă ca după mastectomie să nu fie realizată reconstrucția mamară este în creștere, însă o parte dintre acestea nu se simt susținute de medici, conform unui studiu realizat de către cercetătorii de la UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center.
Scopul studiului a fost de a investiga factorii motivaționali care au contribuit la refuzul reconstrucției sânului post mastectomie și de a evalua dacă medicii chirurgi au oferit informații adecvate și și-au susținut pacientele în această decizie.

931 de femei care au avut mastectomie unilaterală sau bilaterală, fără a fi urmate de operații de reconstrucție a sânului au fost incluse în studiu. Motivația refuzului reconstrucției mamare a fost reprezentată de: dorința de a avea o recuperare mai rapidă după mastectomie, evitarea utilizării unui corp străin pentru reconstrucția sânului sau părerea că această operație nu este importantă pentru imaginea corpului. 75% dintre acestea s-au declarat mulțumite de rezultatul operației, iar în cazul a 22% dintre paciente medicii chirurgi nu le-au susținut decizia. 27% dintre participantele la studiu nu au fost mulțumite cu aspectul obținut după mastectomie, în lipsa reconstrucției mamare.

Aceste rezultate sunt în contradicție cu descoperirile studiilor anterioare, care au identificat o scădere a calității vieții pacientelor care nu au urmat o operație de reconstrucție a sânului. Cercetătorii de la UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center au realizat un chestionar unic pentru a evalua nivelul de satisfacție al pacientelor care nu au dorit reconstrucția mamară post mastectomie și care sunt factorii care se asociază. Studiile anterioare au utilizat un chestionar care era în favoarea reconstrucției sânului prin modul în care era conceput și, de aceea, rezultatele obținute predominau în această direcție. Cu ajutorul noului chestionar, au fost identificate și aspecte care nu au putut fi evaluate prin studiile precedente.

Dr. Deanna Attai, autor al studiului, consideră că un motiv pentru care chirurgii evită să recomande pacientelor mastectomia fără reconstrucție mamară este lipsa de încredere că pot obține un rezultat acceptabil din punct de vedere cosmetic pentru pacientele care preferă un piept plat. Aceasta speră că rezultatele studiului vor determina atât medicii, cât și pacientele să conștientizeze că refuzul reconstrucției mamare este o opțiune post mastectomie, iar dacă o pacientă ia această decizie, ar trebui să caute un chirurg care să o susțină.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-01-2021 | creare: 08-01-2021 | Vizite: 697
Bibliografie
More women embracing 'going flat' after mastectomy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210104143419.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum