Suplimentele de vitamina D - sunt mai puțin eficiente la persoanele obeze (continuare a studiului VITAL)

©

Autor:

Suplimentele de vitamina D - sunt mai puțin eficiente la persoanele obeze (continuare a studiului VITAL)

Studiul realizat de cercetătorii de la Spitalul Brigham and Women's a descoperit noi dovezi că vitamina D poate fi metabolizată diferit la persoanele cu un indice de masă corporală crescut (IMC).
Studiul, publicat în JAMA Network Open, este o analiză a datelor din studiul VITAL, un mare studiu clinic național condus de cercetătorii de la Brigham care a investigat dacă administrarea de vitamina D sau suplimente de omega-3 marine ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer, boli cardiace sau accidente vasculare cerebrale.

Analiza datelor originale din VITAL a constatat că suplimentarea cu vitamina D s-a corelat cu efecte pozitive asupra mai multor rezultate de sănătate, dar numai la persoanele cu un IMC sub 25, a declarat primul autor Deirdre K. Tobias, epidemiolog asociat în Divizia de Medicină Preventivă a lui Brigham.
Pare să se întâmple ceva diferit cu metabolismul vitaminei D la greutăți corporale mai mari și acest studiu poate ajuta la explicarea rezultatelor diminuate ale suplimentării pentru persoanele cu un IMC crescut.


Vitamina D este un nutrient esențial implicat în multe procese biologice, în special în ajutarea organismului să absoarbă minerale, cum ar fi calciul și magneziul. În timp ce o parte din vitamina D de care avem nevoie este produsă în organism din lumina soarelui, deficiențele de vitamina D sunt adesea tratate prin suplimentare.

Dovezile din studiile de laborator, cercetările epidemiologice și cele clinice au sugerat, de asemenea, că vitamina D poate juca un rol în apariția și evoluția cancerului și a bolilor cardiovasculare, și acesta a fost motivul pentru studiul VITAL original.

Studiul VITAL a fost un studiu randomizat, dublu orb, controlat cu placebo, în care au participat 25.871 de participanți din SUA, care includeau bărbați peste 50 de ani și femei peste 55 de ani. Toți participanții nu aveau cancer și boli cardiace la momentul înscrierii.

În timp ce studiul a concluzionat că suplimentarea cu vitamina D nu a prezentat beneficii semnificative pentru prevenirea cancerului, a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral în grupul general, a existat o corelație statistică între IMC și incidența cancerului, mortalitatea cancerului și incidența bolilor autoimune. Alte studii sugerează rezultate similare pentru diabetul de tip 2. Noul studiu a avut ca scop investigarea acestei corelații.

Cercetătorii au analizat datele a 16.515 participanți din studiul original care au furnizat probe de sânge la bază (înainte de randomizare la vitamina D), precum și 2.742 cu o probă de sânge de urmărire luată după doi ani.
Cercetătorii au măsurat nivelurile de vitamina D totală și liberă, precum și multe alte biomarkeri noi pentru vitamina D, cum ar fi metaboliții săi, calciul și hormonul paratiroidian, care ajută organismul să utilizeze vitamina D.


Cele mai multe studii de acest fel se concentrează pe nivelul de vitamina D din sânge. Faptul că am putut privi acest profil extins de metaboliți ai vitaminei D și biomarkeri noi ne-a oferit perspective unice asupra disponibilității și activității vitaminei D și dacă metabolismul vitaminei D ar putea fi perturbat la unii oameni, dar nu la alții”, a declarat Dr. JoAnn E. Manson, autor senior, șef al Diviziei de Medicină Preventivă de la Brigham și investigator principal al studiului VITAL.

Cercetătorii au constatat că suplimentarea cu vitamina D a crescut cea mai mare parte a biomarkerilor asociați cu metabolismul vitaminei D la oameni, indiferent de greutatea lor. Totuși, aceste creșteri au fost semnificativ mai mici la persoanele cu IMC crescut.

"Am observat diferențe semnificative după doi ani, indicând un răspuns diminuat la suplimentarea cu vitamina D asociat cu un IMC mai mare", a declarat Tobias. "Acest lucru poate avea implicații clinice și poate explica unele dintre diferențele observate în eficacitatea suplimentării cu vitamina D în funcție de statusul obezității."

Acest studiu aruncă o lumină asupra motivului pentru care observăm reduceri de 30-40% în mortalitatea prin cancer, boli autoimune și alte rezultate cu suplimentarea cu vitamina D în rândul celor cu IMC mai mici, dar beneficii minime în rândul celor cu IMC mai mari, sugerând că metabolismul vitaminei D poate fi afectat în funcție de greutatea corporală.

Este necesară o cercetare suplimentară pentru a înțelege mai bine aceste diferențe și pentru a dezvolta metode adecvate de tratament pentru persoanele cu un IMC crescut. În acest moment, este important să se urmeze recomandările privind suplimentarea cu vitamina D și să se monitorizeze nivelurile acesteia în sânge pentru a se asigura că se mențin în limitele normale.

Data actualizare: 18-01-2023 | creare: 18-01-2023 | Vizite: 258
Bibliografie
Brigham and Women's Hospital
Tobias, D.K., et al. (2023) Association of Body Weight With Response to Vitamin D Supplementation and Metabolism.
Journal of the American Medical Association.
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2800490
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
  • Deficiența de vitamina D în sarcină poate crește riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum