Tehnologia pentru sănătatea personală - din ce în ce mai inteligentă

©

Autor:

Tehnologia pentru sănătatea personală - din ce în ce mai inteligentă
Cu senzori care pot colecta date despre mişcările corpului, pulsul, tensiunea arterială şi alte variabile, dispozitivele de tipul Fitbit devin din ce în ce mai performante şi mai populare. Unele dintre aceste dispozitive vor ajuta la îmbunătățirea sistemului de sănătate, prezice Dr. Joseph Kvedar de la Partners HealthCare în Boston, fiind mai eficiente în anumite situaţii şi mai ieftine. Dar pentru a putea îndeplini acest lucru este necesar ca aceste dipozitive să devină din ce în ce mai performante şi mai exacte. Acurateţea datelor înregistrate a multor dispozitive rămâne discutabilă la ora actuală.

„În sensul practic al lucrurilor, implementarea acestora este încă destul de problematică”, declară Lukasz Piwek, om de ştiinţă la Universitatea Bath din Marea Britanie. „Acurateţea acestora devine din ce în ce mai bună. Poate că acum doi sau trei ani era mai degrabă o ipoteză. Algoritmul de funcţionare al acestor dispozitive devine din ce în ce mai bun la înregistrarea datelor complexe pe baza sunetului”, continuă acesta.

Un astfel de algoritm poate fi cel al patului inteligent lansat de Sleep Number. Acesta are în saltea un dispozitiv ce înregistrează bătăile inimii şi mişcările respiratorii şi le poate stoca şi interpreta, astfel încât dimineaţa formulează un rezultat al calităţii somnului din noaptea anterioară. Acest lucru poate fi util pentru a detecta probleme care pot genera un somn neodihnitor, precum o patologie respiratorie (cum este sindromul de apnee în somn) sau o patologie cardiacă (spre exemplu o aritmie). În prezent, se înregistrează aproximativ 4 milioane de date biometrice în fiecare seară de la sutele de mii de oameni care participă la acest program, date care sunt coletate şi interpretate cu rolul de a crea un sistem din ce în ce mai performant. Scopul final nu este cel de a putea pune un diagnostic direct, ci de a putea orienta cât mai bine individul către ce probleme ar putea să aibă pentru a contacta un medic.

Alte tipuri de electronice sunt axate pe măsurarea altor constante metrice, precum pulsul, greutatea sau tensiunea arterială. Acestea sunt mai utile pentru cei care au boli cronice precum demenţa sau diabetul zaharat. Un astfel de proiect a fost pornit de Spitalul General din Boston împreună cu un ONG (Parteners Helth Care), în care au monitorizat greutatea şi tensiunea arterială a pacienţilor cu insuficienţă cardiacă cu scopul de a detecta momentul în care aceşti parametrii se modificau, pentru a putea preveni din timp degradarea asociată bolii. Acest proiect a dus la o scădere a numărului de reinternări, la o scădere a costurilor şi a mortalităţii pentru acei pacienţi, cel puţin în primele câteva luni de utilizare.

Ideea înspre care se doreşte să se meargă cu aceste noi aparate este monitorizarea parametrilor esenţiali pentru a dezvolta un sistem de prevenţie şi de diagnosticare la timp, cât mai bun şi mai eficient, astfel încât evoluţia bolii să fie cât mai blândă. Din păcate, momentan, aderenţa la acest tip de monitorizare este scăzută, din cauza lipsei unui rezultat imediat vizibil. În egală măsură, foarte multe cadre medicale sunt sceptice în ceea ce priveşte acurateţea de măsurare a acestor aparate, în comparaţie cu investigaţiile şi măsurătorile clasice.

Sursa: NPR

Data actualizare: 13-05-2019 | creare: 26-03-2018 | Vizite: 798
Bibliografie
Like It Or Not, Personal Health Technology Is Getting Smarter, March 5, 2018, https://www.npr.org/sections/health-shots/2018/03/05/588914818/personal-tech-devices-are-still-learning-how-to-improve-health
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Woebot – o posibilă soluție digitală pentru îmbunătățirea sănătății mintale
  • Șosetele electronice pentru monitorizarea piciorului diabetic
  • Tehnologia nu ne face mai puțin inteligenți, spun experții
  •