Terapia alimentară are rezultate superioare medicației în gestionarea sindromului de intestin iritabil

©

Autor:

Terapia alimentară are rezultate superioare medicației în gestionarea sindromului de intestin iritabil
Un studiu recent efectuat la Universitatea din Gothenburg a evidențiat eficacitatea superioară a tratamentelor dietetice comparativ cu medicamentele în gestionarea simptomelor sindromului de intestin iritabil (SII). Publicat în The Lancet Gastroenterology & Hepatology, studiul a comparat trei abordări terapeutice în rândul pacienților adulți cu simptome moderate sau severe de IBS de la Spitalul Universitar Sahlgrenska.
Prima grupă a primit sfaturi dietetice tradiționale pentru sindromul de intestin iritabil, incluzând reducerea carbohidraților fermentabili (FODMAPs), care sunt cunoscuți că pot fermenta în colon și să provoace durere. A doua grupă a fost tratată cu o dietă săracă în carbohidrați și bogată în proteine și grăsimi. Cea de-a treia grupă a primit cel mai bun tratament medicamentos disponibil, personalizat pe baza simptomelor predominante ale pacientului.

După patru săptămâni de tratament, rezultatele evaluării simptomelor sindromului de intestin iritabil au arătat că 76% din participanții din prima grupă și 71% din cei din a doua grupă au înregistrat o reducere semnificativă a simptomelor. În grupul tratat medicamentos, procentul a fost de 58%.

La urmărirea efectuată după șase luni, chiar și după ce participanții din grupurile dietetice au revenit parțial la obiceiurile alimentare anterioare, o proporție mare a continuat să raporteze ameliorări semnificative ale simptomelor; 68% în grupul cu sfaturi dietetice tradiționale și FODMAP scăzut, și 60% în grupul cu dietă săracă în carbohidrați.

Studiul subliniază importanța personalizării tratamentului pentru sindromul de intestin iritabil, indicând că dietele joacă un rol central în managementul acestei afecțiuni. Cercetările ulterioare vor căuta să identifice factori predictivi care pot indica răspunsul pacienților la diferite opțiuni de tratament.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-04-2024 | creare: 19-04-2024 | Vizite: 258
Bibliografie
Dietary treatments outperform medications for IBS management, link: https://www.news-medical.net/news/20240418/Dietary-treatments-outperform-medications-for-IBS-management.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Enzimele digestive sunt de ajutor în sindromul de colon iritabil?
  • L-glutamina funcționează în sindromul de colon iritabil?
  • O anumită bacterie din intestin se corelează cu sindromul de intestin iritabil
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum