Trăsăturile distinctive ale îmbătrânirii analizate de cercetători

©

Autor:

Trăsăturile distinctive ale îmbătrânirii analizate de cercetători
Într-un articol recent publicat în Cell, cercetătorii au discutat despre natura interconectată a 12 trăsături distinctive ale îmbătrânirii. Aceste trăsături, inclusiv instabilitatea genomică, atenuarea telomerilor, modificările epigenetice, pierderea proteostazei și inflamația cronică, printre altele, îndeplinesc trei criterii: devin evidente odată cu vârsta, îmbunătățirea experimentală accelerează îmbătrânirea și intervenția terapeutică asupra lor are potențialul de a încetini, încetează sau inversează îmbătrânirea.
Autorii au oferit exemple pentru a demonstra interconectarea acestor trăsături de îmbătrânire. De exemplu, instabilitatea genomică cauzată de scurtarea telomerilor afectează diverse alte trăsături, cum ar fi modificările epigenetice, pierderea proteostazei și disfuncția mitocondrială prin diferite mecanisme. Ei au subliniat, de asemenea, modul în care intervențiile anti-îmbătrânire care vizează mai multe trăsături simultan, cum ar fi medicamentele pleiotrope și modificările stilului de viață, pot aborda în mod eficient problemele legate de îmbătrânire.

Cercetătorii au subliniat că, în timp ce țintirea individuală a trăsăturilor de îmbătrânire poate aduce beneficii, procesul urmează un model ierarhic, cu trăsăturile primare de îmbătrânire care se acumulează în timp pentru a accelera îmbătrânirea. Pe de altă parte, trăsăturile de îmbătrânire antagoniste, care reprezintă răspunsuri la daune, joacă un rol mai subtil în procesul de îmbătrânire. Cu toate acestea, atunci când daunele acumulate devin de necontrolat, apar trăsături de îmbătrânire integratoare, care duc la oboseala celulelor stem, modificări de comunicare intercelulară, disbioză și inflamație cronică, care determină viteza de îmbătrânire.

Articolul încheie cu o discuție despre progresul înregistrat în geroștiință, strategiile de longevitate și necesitatea unei evaluări critice a intervențiilor pentru îmbătrânirea umană. Acesta a ridicat întrebări cu privire la cele mai eficiente abordări, inclusiv modificări ale stilului de viață, medicamente pleiotrope și tratamente medicale specifice, recunoscând în același timp complexitatea și costurile asociate cu anumite intervenții. Autorii au subliniat importanța regimurilor combinate adaptate pentru ritmuri individuale de îmbătrânire și au subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a explora intervenții eficiente pentru o longevitate sănătoasă.

sursa: News Medical
foto: goodluz/Shutterstock

Data actualizare: 26-05-2023 | creare: 26-05-2023 | Vizite: 417
Bibliografie
New research extensively explores 12 distinctive aging traits, link: https://www.news-medical.net/news/20230105/New-research-extensively-explores-12-distinctive-aging-traits.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
  • Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai fericiți
  •