Tumorile conjunctivale

©

Autor:

Tumorile conjunctivale
Membrana conjunctivala, ca oricare alta structura a organismului uman, poate prezenta la nivelul sau o serie de formatiuni tumorale benigne sau maligne, cu o gravitate diferita. In functie de originea histologica, tumorile conjunctivale pot fi:
 • tumori conjunctivale epiteliale
 • tumori conjunctivale glandulare
 • tumori conjunctivale vasculare
 • tumori conjunctivale ale tesutului adipos
 • tumori conjunctivale pigmentare
 • tumori conjunctivale nervoase
 • tumori conjunctivale inflamatorii
 • melanoame conjunctivale
 • limfosarcoame conjunctivale
 • reticulosarcoame conjunctivale

Dintre tumorile benigne ale conjunctivei, putem aminti urmatoarele formatiuni:
 • papilomul (este o tumora epiteliala benigna)
 • adenomul sebaceu al carunculei (tumora benigna glandulara)
 • oncocitomul (tumora benigna glandulara)
 • adenoamele conjunctivei bulbare (tumori benigne glandulare)
 • lipomul (tumora benigna a tesutului adipos)
 • angiomul si limfangiomul (tumori benigne de origine vasculara)
 • nevul si dermoepiteliomul Parinaud (tumori benigne pigmentare)
 • neurofibromul conjunctivei (tumora benigna nervoasa)
 • granulomul telangiectazic (tumora benigna inflamatorie).

Vom detalia in continuare principalele formatiuni tumorale ale membranei conjunctivale.

Papilomul

Papilomul conjunctival este o formatiune tumorala benigna a membranei conjunctivale. Se prezinta ca o tumora pediculata sau sesila (functie de insertia sa la membrana conjunctivala), iar suprafata sa este neregulata. Papilomul este mobil, are o culoare rosiatica si nu sangereaza atunci cand este atins. Cel mai frecvent, papiloamele se localizeaza in vecinatatea limbului sau pe marginea libera a conjunctivei tarsale. Cel mai adesea, dupa ce sunt indepartate, papiloamele vor recidiva. La exterior, papilomul este constituit dintr-un strat epitelial ce inconjoara axul conjunctivovascular din interiorul formatiunii. Unele papiloame sunt cauzate de anumite infectii virale.

Adenomul sebaceu al carunculei

Este e formatiune tumorala benigna cu origine glandulara – o hiperplazie (hiperplazie = dezvoltare exagerata a unui tesut, datorita inmultirii elementelor celulare normale). Astfel, regiunea afectata devine mai voluminoasa, dar organul isi pastreaza forma fiziologica) a glandelor sebacee de la nivelul carunculei (caruncula = repliu al mucoase conjunctivale, de forma conica, de culoare rosiatica, putin proeminent si relativ vascularizat, situat in unghiul intern al globului ocular).

Oncocitomul

Oncocitomul conjunctivei este o formatiune tumorala benigna, de origine glandulara, formata din celule granuloase acidofile (denumite oncocite – oncocitul este o celula epiteliala glandulara, care prezinta un nulceu mic si dens, si o citoplasma acidofila cu foarte multe mitocondrii – tinand cont de aceasta structura particulara a oncocitelor, ele se mai pot localiza la nivelul tiroidei, glandelor salivare, bronhiilor sau rinichilor). Aceste oncocite au o dispozitie de tip pseudoglandular. Ele se localizeaza mai ales la nivelul carunculei sau la nivelul pliului semilunar. Pentru indepartarea formatiunii tumorale, se apeleaza la metodele chirurgicale de rezectie.

Adenoamele conjunctivei bulbare

Sunt formatiuni tumorale de origine glandulara (adenom = tumora benigna dezvoltata la nivelul unei glande, structura sa fiind asemanatoare cu cea a glandei din care provine). Adenoamele conjunctivei bulbare se prezinta sub forma unor formatiuni de mici dimensiuni, de culoare galbena. In structura interna acestea prezinta o serie de lobuli glandulari de tip lacrimal ce deriva din glandele Krause sau Manz. Pentru vindecare, leziunile tumorale pot fi rezecate prin metode chirurgicale.

Lipomul conjunctival

Este o tumora benigna a tesutului adipos (lipom = formatiune tumorala benigna bine delimitata, de consistenta moale. Cel mai frecvent, lipomul este localizat la nivel subcutanat. Lipomul rezulta din proliferarea tesutului adipos normal). Lipomul conjunctival are un aspect lobulat si se poate localiza la nivelul ambilor globi oculari, in cadranul superolateral, sub conjunctiva bulbara. Pentru tratament, lipomul poate fi extirpat prin metode chirurgicale.

Hemangiomul

Este o formatiune tumorala benigna a conjunctivei, de origine vasculara (hemangiom = tumora benigna constituita din vase neoformate si dilatate. Hemangiomul mai este cunoscut si sub denumirea de „nev vascular”). Hemangiomul conjunctivei se prezinta ca o pata rosiatica, cu aspect plan, de forma si dimensiuni variabile. Leziunea poate fi mobilizata odata cu conjunctiva si poate fi o formatiune proeminenta sau pediculata, localizata cel mai adesea in unghiul intern al pleoapelor.

Hemangiomul conjunctivei se poate manifesta ca o leziune unica, sau se poate dezvolta in cadrul unei angiomatoze faciale (angiomatoza = boala cu determinism genetic, caracterizata prin formarea de angioame multiple cu dispozitie cutanata, retiniana etc.). Hemangiomul conjunctivei se poate manifesta inca de la nastere. Uneori leziunea are o evolutie lenta, alteori poate creste rapid in dimensiune. Din punct de vedere histologic, leziunile sunt formate din mici cavitati tapetate cu endoteliu, pline cu sange.

Leziunile din hemangiom pot fi extirpate cu ajutorul metodelor chirurgicale - extirpare cu bisturiul electric, cu bisturiul laser, distrugere cu strontiu radioactiv (metoda de extirpare a leziunilor se alege functie de dimensiunile hemangiomului).

Limfangiomul

Limfangiomul conjunctival este o formatiune tumorala benigna de origine vasculara. Leziunea are un aspect roziu si este alcatuita dintr-o multitudine de cordoane limfatice aglomerate, precum un ciorchine (limfangiom = displazie congenitala, caracterizata printr-o proliferare a vaselor limfatice). Limfangiomul se asociaza in mod frecvent cu proliferarea vaselor sanguine – hemangiom. Dupa localizarea lor la nivelul structurilor tisulare, limfangioamele pot fi superficale sau profunde).

Tratamentul limfangiomului este in mare parte asemanator cu cel aplicat in cazul hemangioamelor.

Nevul

Nevul conjunctivei este o formatiune tumorala benigna de origine pigmentara. Leziunile se manifesta imediat dupa nastere sau in adolescenta. Nevii se prezinta sub forma unor pete brune, evolutia acestora fiind dependenta de anumite modificari hormonale. Nevii se localizeaza cu predilectie in vecinatatea limbului sau la nivelul carunculei si a pliului semilunar. In foarte rare situatii leziunile pot aparea si la nivelul conjunctivei tarsale.

Din punct de vedere histologic, aceste leziuni pot fi nevi de jonctiune dermo-epidermica sau nervi compusi. In foarte rare cazuri nevii pot degenera malig, situatie in care leziunea creste intr-un timp foarte scurt in dimensiune, pigmentatia leziunii se accentueaza si apar sangerari locale. Nevii care prezinta tendinta spre malignizare, sau cei inestetici pot fi indepartati prin excizie chirurgicala (cu ajutorul bisturiului electric).

Nevul chistic

Nevul chistic mai este cunoscut si sub denumirea de dermoepiteliom Parinaud. Este tot o leziune tumorala benigna care se manifesta mai ales in randul adultilor tineri. Leziunea caracteristica are un aspect semilunar si coloratie rozie. Poate fi vascularizata, iar suprafata este neregulata datorita formatiunilor chistice mici. Din punct de vedere histologic, nevul chistic este un amalgam de celule nevice nepigmentare si formatiuni epiteliale (chist = formatiune anormala, de forma unui sac sau a unei cavitati inchise, care nu comunica cu exteriorul. Cavitatea este captusita cu un epiteliu si contine o substanta lichida si moale. Uneori chistul poate contine si gaz. Peretele chistului nu are legaturi vasculare cu continutul acestuia).

Neurofibromul conjunctivei

Este o formatiune tumorala benigna, de origine nervoasa. Leziunea se manifesta in cadrul bolii von Recklinghausen (boala von Recklinghausen – neurofibromatoza = afectiune cronica, determinata de hipersecretia de parathormon, datorata prezentei unui adenom paratiroidian). Boala determina aparitia de modificari renale, osoase, calcificari viscerale, hipercalcemie, hipercalciurie, hipofosfatemie si hiperfosfatazemie). Leziunile ce apar in neurofibromul conjunctivei sunt de mici dimensiuni (1-2 mm), de culoare galbena si consistenta dura.

Granulomul telangiectazic

Granulomul telangiectazic este o formatiune tumorala benigna de origine inflamatorie. Leziunea caracteristica se prezinta ca fiind pediculata, are o coloratie rosiatica intensa, este vascularizata si sangereaza atunci cand este atinsa. Granulomul telangiectazie poate aparea ca urmare a unor inflamatii prin corpi straini, ca urmare a unor fire chirurgicale restante, sau datorita prezentei protezelor oculare (granulom = reactie inflamatori cronica, care prezinta un aspect caracteristic – o arie centrala formata din macrofage, inconjurate de limfocite activate. Centrul leziunii granulomatoase este format in mod frecvent din celule gigante multinucleate rezultate din fuziunea macrofagelor si este inconjurat de macrofage mari, denumite celule epitelioide).

Tratamentul granulomului telangiectazic se face prin metede chirurgicale – extirparea leziunii cu ajutorul bisturiului electric (telangiectazie – dilatatie patologica si permanenta, congenitala sau dobandita, a unor mici vase cutanate sau mucoase, al caror traseu devine vizibil cu ochiul liber. Telangiectaziile dispar de obicei la vitropresiune).

Melanoza conjunctivala Reese

Se prezinta ca fiind o formatiune tumorala precanceroasa ce afecteaza mai ales adultii, dupa varsta de 40 de ani. Leziunea este precum o pigmentare difuza, neomogena localizata de obicei la nivelul conjunctivei bulbare.

Caracteristic acestei boli este faptul ca leziunea are tendinta de a se extinde catre cornee si tegumentul pleoapelor. Uneori leziunea poate disparea spontan. Alteori zonele de regresie ale leziunii se intercaleaza cu zonele in care leziunea avanseaza. Practic, este vorba de o supraincarcare cu pigment melanic a epiteliului membranei conjunctivale. Ulterior, acest pigment va migra si va degenera malign - se va multiplica si va forma o serie de gramezi, plasate catre regiunea bazala a epiteliului. Tratamentul este unul chirurgical – leziunile trebuiesc excizate cu ajutorul bisturiului electric.

Leukokeratoza limbului

Este tot o formatiune tumorala precanceroasa. Leziunile caracteristice sunt de forma unor placi leucoplazice si sunt localizate cu predilectie la nivelul regiunii limbice. Placile prezinta o suprafata uscata si sunt avasculare, ele pot degenera, formand un epiteliom spinocelular (epiteliom = tumora epiteliala maligna. Mai este cunoscuta si sub denumirea de carcinom epitelial).

Boala Bowen

Reprezinta o formatiune tumorala precanceroasa. Leziunile sunt unilaterale si se localizeaza la nivelul limbului. Boala Bowen apare datorita multiplicarii haotice a celulelor epiteliale - se prezinta ca o formatiune tumorala de mici dimensiuni, de consistenta gelatinoasa si culoare rozie. Suprafata tumorii poate fi in contact cu o reata vasculara foarte fina. Leziunea astfel descrisa poate degenera malign, transformandu-se intr-un epiteliom spinocelular.

Epiteliomul conjunctival

Epiteliomul conjunctival reprezinta o formatiune tumorala maligna a membranei conjunctivale. Leziunea se poate prezenta uneori ca o tumora sesila. Alteori, leziunea are un aspect de tumora papilomatoasa, cu suprafata neregulata si un ax vascular situat central – tumora papilomatoasa este localizata cel mai frecvent, in aria palpebrala, acolo unde membrana conjunctivala este expusa. Din punct de vedere histologic, majoritatea epitelioamelor conjunctivale sunt spinocelulare. Epiteliomul are un caracter evolutiv foarte agresiv. Leziunea patrunde catre structurile profunde si se extinde cu usurinta in suprafata. De asemenea, epiteliomul conjunctival metastazeaza cu usurinta in ganglionii preauriculari si submaxilari.

Ca si tratament, tumora trebuie inlaturata pe cale chirurgicala. Dupa interventia chirurgicala se poate realiza o autogrefa conjunctivala. Daca tumora este intr-un stadiu avansat de evolutie, se poate apela inclusiv la radioterapie.

Melanomul malign conjunctival

Este o formatiune tumomorala maligna destul de rar intalnita. Apare cel mai adesea, ca urmare a degenerescentei maligne a unui nev pigmentar. Leziunea este de forma unei tumorete de culoare neagra, foarte bine pigmentata, vascularizata, sesila sau pediculata. Leziunea sangereaza atunci cand este atinsa si poate fi mobilizata odata cu miscarile conjunctivei. Tumora poate invada rapid intraga structura a conjunctivei, corneea, ganglionii preauriculari si submandibulari. De asemenea, melanomul malign conjunctival poate produce metastaze cerebrale si hepatice.

Tratamentul consta in excizia tumorii in limite de siguranta oncologica. Dupa excizia chirurgicala se practica crioterapia (crioterapia = metoda terapeutica care utilizeaza temperaturile joase) si imunoterapie cu interferon.

Limfosarcomul si reticulosarcomul

Sunt formatiuni tumorale conjunctivale maligne, ce afecteaza mai ales persoanele varstnice. Leziunile sunt bine delimitate, bilaterale si simetrice. Se localizeaza mai ales la nivelul carunculei sau conjunctivei bulbare si evolueaza lent-progresiv. Tumorile pot fi indepartate prin excizie chirurgicala. Dupa tratamentul chirurgical se utilizeaza crioterapia.

Data actualizare: 10-03-2014 | creare: 22-04-2010 | Vizite: 27762
Bibliografie
P. Cernea – Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala 2002, pag. 248-302
D. Chiselita – Oftalmologie generala, Ed. Stef, 2008, pag. 71-84
V. Rusu – Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001
Jack J. Kanski – Clynical Ophtalmology, Ed. Butterworth Heinemann – 2009
Basic and Clinical Science Course, Ed.: American Academy of Ophtalmology, 2009
Clinical Diagnosis in Ophthalmology, Autor: Jack J. Kanski, Ed. Mosby 2006
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Curiozitate: cum cresc ochii?
 •  
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.