Un nanosistem recent descoperit ar putea crește eficiența tratamentului pentru melanom

©

Autor:

Un nanosistem recent descoperit ar putea crește eficiența tratamentului pentru melanom
Strategiile terapeutice care vizează formele agresive de melanom, sunt în continuă dezvoltare. Recent, cercetătorii din Tel Aviv au prezentat o nouă metodă de nanotehnologie ce ar putea fi eficientă.
Schemele terapeutice deja folosite în practica curentă vizează administrarea unor medicamente în același timp. Deși sunt administrate simultan, medicamentele dețin proprietăți diferite legate de timpul de înjumătățire, timpul de absorbție în torentul sanguin și astfel nu ajung simultan la țesutul tumoral, acțiunea lor fiind limitată de lipsa funcționarii concomitente.

Cunoscând faptul că celulele canceroase pot dezvolta un grad de rezistență față de terapiile biologice, autorii studiului au vizat distrugerea acestor celule dintr-o altă perspectivă. Concret, aceștia au realizat un sistem ce poate livra două sau mai multe medicamente țintit către celulele canceroase. Particularitatea acestui sistem constă în faptul că administrarea se realizează cu forță și din direcții diferite, urmărind astfel întârzierea sau chiar evitarea apariției fenomenului de rezistență.

Prof. Ronit Satchi-Fainaro împreună cu colaboratorii săi, a dezvoltat un nou sistem de administrare a medicamentelor ce ar putea spori eficiența tratamentului melanomului.

Bazat pe tehnici de nanotehnologie, acest sistem este reprezentat de un polimer biocompatibil și biodegradabil care înglobează unități repetate de acizi glutamici. În structura acestui complex se regăsesc două medicamente cu eficiență dovedită asupra cazurilor de melanom, și anume: Dabrafenib (inhibitor BRAF) și Selumetinib (inhibitor MEK). Polimerul de acid glutamic a fost denumit PGA.

Stabilind raportul optim dintre cele două medicamente pe baza nivelurilor și tipurilor de toxicitate, precum și a mecanismului de rezistență a celulelor canceroase, autorii au urmărit obținerea unui raport care să dovedească eficiență maximă. Aceștia au identificat modificările chimice necesare pentru formarea complexului dintre polimer și cele două medicamente. Astfel, noul complex a fost format să se degradeze doar la contactul cu proteinele specifice din tumorile maligne, lăsând țesuturile normale neafectate și eliberând substanțele medicamentoase în același timp pentru a spori eficiența.

Noul sistem a fost testat pe animale de laborator, iar rezultatele au fost promițătoare. Pe lângă faptul că medicamentele au fost eliberate la contactul cu tumora, cantitatea de medicament eliberată a fost de 20 de ori mai mare decât cantitatea care ajungea în mod normal în cazul administrării clasice a medicamentelor. Un alt avantaj observat a fost faptul că durata efectului terapeutic s-a dublat, comparativ cu durata rezultată după administrarea independentă a medicamentelor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-09-2020 | creare: 15-09-2020 | Vizite: 407
Bibliografie
New nanosystem enhances treatment for melanoma in animal models, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200908131101.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pielea închisă la culoare nu constiuie un „scut” împotriva cancerului de piele
  • Melanomul se dezvoltă mai degrabă din alunițe noi, decât din cele existente deja
  • Nicio legătură cauzală definitivă între bronzarea la solar și melanomul malign?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum