Un nou studiu identifică cinci factori de risc din copilărie pentru evenimente cardiovasculare la vârsta adultă

©

Autor:

Un nou studiu identifică cinci factori de risc din copilărie pentru evenimente cardiovasculare la vârsta adultă

Oamenii de știință din cadrul International Childhood Cardiovascular Consortium (i3C), alături de cercetători de la Murdoch Children Research Institute (MCRI) au publicat recent cel mai mare studiu internațional prospectiv privind bolile cardiovasculare. Acest studiu s-a desfășurat pe o perioadă de aproximativ jumătate de secol și a avut drept scop îmbunătățirea metodelor de screening pentru bolile cardiovasculare. Datorită acestui experiment, au fost identificați cinci factori de risc prezenți în copilărie, care prezic riscul de apariție pentru accidentul vascular cerebral și pentru infarctul miocardic acut la vârsta adultă.
Studiul, publicat în revista New England Journal of Medicine, a cuprins un lot de participanți de 38.589 de persoane din Australia, Finlanda și SUA, având la momentul începerii studiului vârste cuprinse între 3 și 19 ani. Aceștia au fost urmăriți pentru colectarea datelor de-a lungul unei perioade de 35-50 de ani. Datorită eforturilor oamenilor de știință, au fost descoperiți următorii factori de risc pentru bolile cardiovasculare: indicele de masă corporală mare, valoarea crescută a tensiunii arteriale, nivelul crescut de colesterol, nivelul crescut de trigliceride și statutul de fumător în rândul tinerilor. Acești factori, mai ales atunci când au fost identificați încă din timpul copilăriei timpurii, au fost puternic corelați clinic cu apariția evenimentelor cardiovasculare precoce, documentate încă de la vârsta de 40 de ani.

Autorul principal al studiului, Terence Dwyer, a afirmat: „În ciuda efectului pe care îngrijirea medicală și cea chirurgicală îl au asupra prognosticului unui pacient tratat de boală de inimă, impactul major va depinde de strategiile de prevenire, iar acest studiu confirmă faptul că prevenirea ar trebui să înceapă încă din copilărie. Studiile realizate până acum au fost îngreunate de lipsa includerii datelor cuprinzătoare despre copilărie cu privire la măsurătorile corporale, tensiunea arterială și lipidele din sânge și de eșecul urmăririi la vârstele în care bolile cardiovasculare devin comune.”

Conform studiului, riscul crescut de evenimente cardiovasculare la adulți nu este tocmai rar întâlnit, fiind observat la peste jumătate dintre copiii studiați. Unii dintre aceștia, cu precădere cei cu factori de risc prezenți, au avut un risc de evenimente cardiovasculare de nouă ori mai mare decât cei cu factori de risc sub medie. Aceste informații se corelează pozitiv cu descoperirile de până acum, întrucât era cunoscut faptul că semne timpurii de depozite de grăsime la nivelul pereților arteriali pot fi identificate și la copii de până la cinci ani.

Metodele de prevenție pentru a scădea semnificativ incidența bolilor cardiovasculare pot fi îmbunătățite prin adaptarea acestora și pentru pacienții mai tineri, încă din copilărie. Alături de îmbunătățirea dietei, renunțarea la fumat, creșterea nivelului de activitate fizică și administrarea de medicamente adecvate, se pot impune măsuri din timpul copilăriei și adolescenței, cum ar fi reducerea importantă a indicelui de masă corporală și controlul riguros al dietei.

sursa: News Medical
foto:  Murdoch Children Research Institute


Data actualizare: 08-04-2022 | creare: 08-04-2022 | Vizite: 273
Bibliografie
Study identifies five childhood risk factors that predict cardiovascular events in adulthood, link: https://www.news-medical.net/news/20220406/Study-identifies-five-childhood-risk-factors-that-predict-cardiovascular-events-in-adulthood.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum