Un tratament îndreptat către o singură enzimă(PI5P4Kα) ar putea fi eficient în cancerul de prostată

©

Autor:

Un tratament îndreptat către o singură enzimă(PI5P4Kα) ar putea fi eficient în cancerul de prostată
Cercetătorii au descoperit pentru prima dată că cancerul de prostată poate fi neutralizat prin acționarea asupra unei singure enzime, numită PI5P4Kα. Aceste descoperiri, publicate în februarie 2023 în Science Advances, ar putea ajuta la abordarea amenințării tot mai crescânde a rezistenței la tratament în cancerul de prostată și ar putea, de asemenea, duce la îmbunătățirea tratamentelor pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cele care afectează sânul, pielea și pancreasul.

Aceasta este prima dată când această enzimă a fost implicată în cancerul de prostată și se așteaptă ca ea să dovedească relevantă și pentru alte tipuri de cancer. Un element important al îmbunătățirii medicinei precise este utilizarea cât mai multor instrumente posibile pentru a trata cancerul, minimalizând astfel riscul rezistenței.

Multe cazuri de cancer de prostată pot fi tratate prin terapii care reduc testosteronul și alte hormoni sexuali masculini, dar aproximativ 10-20% dintre cazurile de cancer de prostată rezistă la tratament în decurs de cinci ani. Acest cancer de prostată rezistent la tratament poate să se răspândească în restul corpului.
"Înțelegerea modului în care cancerul de prostată devine rezistent este critică pentru descoperirea de noi strategii terapeutice pentru a întârzia sau a inversa progresia cancerului de prostată", spune Emerling, coautoare al studiului.

Prostata are nevoie de hormoni sexuali masculini, cunoscuți sub numele de androgeni, pentru a crește. Cancerul de prostată înșală mecanismul de semnalizare androgenică al prostatei pentru a crește rapid, de aceea terapiile care întrerup aceste căi sunt eficiente. "Ceea ce este remarcabil este că am găsit o enzimă care poate fi vizată împotriva cancerului de prostată, chiar și în cazurile în care tratamentele care reduc hormonii sunt ineficiente sau unde a apărut rezistența", spune Emerling. "Acest lucru ne poate oferi o armă complet nouă împotriva cancerului de prostată și a altor tipuri de cancer care depind de această enzimă."

Echipa lui Emerling a reușit să demonstreze prin intermediul mai multor modele de cancer de prostată că inhibarea acestei enzime poate ucide cancerul de prostată rezistent la tratament. Studiul a fost declanșat de o observație făcută de colegii lui Emerling de la Universitatea din Bern, condusă de co-autorul senior Mark A. Rubin. Ei au remarcat că pacienții cu cancer de prostată rezistent la tratament au avut niveluri ridicate de PI5P4Kα, sugerând că această proteină joacă un rol în capacitatea cancerului de a rezista tratamentului și a crește.

PI5P4Kα face parte dintr-un grup de enzime numite PI5P4Ks, care sunt implicate în metabolismul lipidic, un tip de molecule care include grăsimi, hormoni și multe vitamine. Deși alte aspecte ale metabolismului cancerului au fost studiate intens timp de decenii, metabolismul lipidic a apărut recent ca o cale terapeutică promițătoare pentru cancer.

Data actualizare: 06-02-2023 | creare: 06-02-2023 | Vizite: 268
Bibliografie
Sanford Burnham Prebys
Triscott, J., et al. (2023)
PI5P4Kα supports prostate cancer metabolism and exposes a survival vulnerability during androgen receptor inhibition.
Science Advances.
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.ade8641
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică și cancerul de prostată
  • IMC-ul și circumferința abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum