Viața cu o disfuncție erectilă

©

Autor:

Viața cu o disfuncție erectilă

Disfuncția erectilă reprezintă una dintre cele mai comune condiții medicale care afectează viața sexuală a unui bărbat, vârsta fiind de regulă variabila cea mai asociată cu această tulburare.
Studiile epidemiologice efectuate au confirmat faptul că prevalența acestei condiții medicale crește gradual, în funcție de vârstă. Astfel, dacă în cazul bărbaților de 40 de ani rata celor cu disfuncție erectilă este de aproximativ 40%, la cei de 70 de ani rata ajunge la 70%. (1) (2)

Persoanele cu disfuncție erectilă întâmpină probleme atunci când vine vorba de obținerea sau de menținerea unei erecții pe parcursul unui act sexual sau premergător începerii actului sexual. Tocmai de aceea, ei nu pot întreține relații sexuale care să implice penetrare, ci doar relații sexuale orale. Disfuncția erectilă afectează nu doar viața sexuală a bărbatului, ci și încrederea sa în propria persoană, calitatea vieții sale nemaifiind aceeași. Impactul emoțional pe care îl are impotența asupra bărbatului, cât și asupra partenerei sale, este unul major. Furia, tristețea și lipsa de încredere sunt primele emoții resimțite. Comunicarea cu partenerul de viață devine esențială, deoarece sexul reprezintă un aspect important al vieții de cuplu și îi implică pe ambii parteneri, problema bărbatului devenind și problema femeii de lângă el. (3) (4) (6)

Pentru a se putea pune diagnosticul de disfuncție erectilă este necesar ca incapacitatea de a menține o erecție să fie recurentă, așadar constantă. Atunci când un bărbat nu reușește să obțină o erecție o singură dată, însă experiența nu se va repeta, nu este chiar un motiv de îngrijorare, iar vizita la medic nu este neapărat necesară. (4)

Numeroși factori pot fi asociați cu această disfuncție sexuală, astfel că, pentru a putea avea o viață sexuală normală și pentru a îmbunătății astfel și calitatea vieții este necesară diagnosticarea cauzei principale. Impotența poate fi asociată cu probleme de sănătate grave, precum diabetul zaharat, afecțiunile cardiovasculare sau chiar și cu cancerul de prostată, fiind imperios necesar să se trateze cauza și nu simptomele. În timp ce tratarea cauzei ar putea elimina disfuncția, un tratament medicamentos doar pentru impotență ar putea agrava afecțiunile deja prezente. (1) (4) (5)

Viața sexuală nu trebuie să se încheie odată cu apariția primelor semne ale unei disfuncții erectile

Există multiple opțiuni de tratament, singura obligație a bărbatului fiind aceea de a solicita ajutorul unui medic specialist. Din nefericire însă, este bine-cunoscut faptul că bărbații vizitează mult mai rar decât femeile medicul lor curant, de multe ori fiind necesară existența unor simptome grave pentru ca aceștia să se hotărască să ajungă la doctor. O problemă de ordin sexual se pare că nu se încadrează pe lista problemelor majore, deoarece, conform statisticilor, doar 1 din 10 bărbați cu probleme de ordin sexual solicită ajutorul unui medic, majoritatea celor cu disfuncție erectilă alegând fie să folosească viagra, fie să renunțe la activitățile sexuale.

Ceea ce mulți bărbați nu cunosc este faptul că medicamentele nu sunt întotdeauna eficiente, iar uneori riscurile asociate administrarii unui anumit medicament sunt extrem de mari. Pastilele pentru potență sunt contraindicate celor care suferă de angină refractară, hipertensiune arterială care nu este ținută sub control, insuficiență cardiacă congestivă de tip III-IV, aritmii cu risc ridicat, cardiomiopatii hipertrofice obstructive sau tulburări moderate, cât și celor care au suferit un infarct miocardic sau un accident cerebrovascular în ultimele două săptămâni. (1) (4)

Studiile au dovedit faptul că prin tratarea sau înlăturarea cauzei care a dus la apariția impotenței eficiența erectilă poate fi mult crescută, astfel că atitudinea bărbaților ar trebui să fie cu totul alta, îndreptată către tratarea cauzei și nu către tratarea simptomelor. Un exemplu concludent este oferit de specialiștii Cleveland Clinic și de studiile efectuate de către aceștia. Conform acestora, persoanele care au renunțat la tutun au remarcat o îmbunătățire a eficienței lor erectile cu aproximativ 25%, la doar un an de la renunțarea la viciu. De asemenea, în cazul persoanelor supraponderale care au decis să slăbească s-a remarcat o creștere a eficienței erectile de două ori mai mare, la doi ani de la momentul schimbării stilului de viață. (1)


Data actualizare: 18-01-2019 | creare: 18-01-2019 | Vizite: 3346
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exerciții pentru disfuncția erectilă
  • Riscul de evenimente cardiovasculare majore este semnificativ mai mare în rândul bărbaților cu parodontită și disfuncție erectilă
  • Erecția slabă - evaluare, diagnostic, cauze, simptome, tratament și remedii eficiente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum