Frecventa sexului - importanta pentru viata intima?

©

Autor:

Frecventa sexului - importanta pentru viata intima?
Din momentul in care ne nastem, sanatatea, cresterea si dezvoltarea noastra se bazeaza pe o serie de comparatii de date, numere si standarde. Competitia, dorinta de a fi „in rand cu ceilalti” si chiar de a depasi media este nesfarsita si adesea, frustranta.

Aceasta tendinta competitiva apare si in viata sexuala; partenerii ajung sa se intrebe la un moment dat daca au o viata sexuala sanatoasa, daca fac sex suficient de des, comparativ cu alte cupluri si cam cat dureaza in medie o partida de sex reusita. Comparatiile nu iau insa in considerare caracteristicile individuale, particulare ale cuplului.

In functie de cat de mult intereseaza subiectul, raspunsurile standard pot fi gasite in diverse surse: intr-o caseta/carte a unui sexolog renumit, care te va invata cum sa calculezi cifra exacta, recomandata a frecventei sexuale,  statistici care mentioneaza cat de des se practica sexul, la nivel mondial, studiii realizate de producatorii de prezervative sau lubrifiant.
De asemenea, ai putea sa-ti intrebi prietenii, care insa rar vor fi foarte sinceri cu tine in aceasta privinta.

De fapt, frecventa sexuala tine mai degraba de cunoasterea si potrivirea dintre parteneri, si nu de o statistica exacta: cifrele din studii depinde de anumite contexte pe care nu le cunoastem. In plus, acestea nu pot constitui o regula generala pentru toata lumea, cata vreme factorii implicati variaza mult de la un cuplu, la altul.

Frecventa cu care unele cupluri practica sexul depinde, in principal, de trei factori esentiali: varsta, durata relatiei si sanatatea generala a partenerilor.

Astfel, cuplurile mai in varsta tind sa practice mai rar sexul decat cele mai tinere. Similar, la inceputul unei relatii, partidele de sex sunt mai frecvente si devin mai rare pe masura ce relatia inainteaza. De asemenea, in frecventa actelor sexuale intervin si unele probleme sexuale (anorgasmia, disfunctii erectile, ejaculare precoce).

In continuare, va prezentam factorii care influenteaza frecventa actului sexual si argumente in favoarea unei vieti sexuale active.

Factori de influenta a frecventei actului sexual

Majoritatea studiilor releva faptul ca in cadrul cuplurilor casatorite, frecventa sexului scade in timp, cu o rata chiar mai mare decat in cazul cuplurilor necasatorite, cu relatii de lunga durata.

Mitul conform caruia barbatii sunt mult mai interesati de sex decat femeile nu este neaparat adevarat, insa este adevarat ca femeile sunt mai subtile si recunosc mai greu faptul ca se gandesc des la sex si ca au anumite fantezii sexuale.
Anumite studii publicate in British Medical Journal aratau ca diferentele in ceea ce priveste interesul fata de sex, desfasurarea efectiva a actului sexual si placerea actului sexual mareste decalajul intre sexe, odata cu inaintarea in varsta. Aproximativ 40 % dintre barbati, comparativ cu 17% dintre femei sunt activi sexual avand varste cuprinse intre 75-85 de ani.

Cei doi factori legati de varsta (imbatranirea relatiei si a partenerilor) sunt relationati si de aceea, este dificil sa afirmi cu certitudine care dintre ele cauzeaza declinul frecventei sexuale: varsta cronologica sau obisnuinta cu acelasi partener sexual de-a lungul timpului.
Cert este ca ambii factori au un rol foarte important in diminuarea frecventei activitatii sexuale.

Pe masura ce barbatii si femeile imbatranesc, au loc anumite schimbari fizice, modificari structurale (generale, dar si la nivel genital), creste incidenta bolilor, scade rezistenta fizica, scade libidoul si creste atitudinea neutra sau indiferenta fata de sex.
De asemenea, si pierderea elementului de noutate, prin mentinerea unui singur partener sexual timp de multi ani, conduce la scaderea frecventei activitatii sexuale.

La inceputul unei relatii, frecventa activitatilor sexuale este destul de mare, libidoul si rezistanta fizica sustinand aceasta frecventa. In primele cateva luni, chiar 1-2 ani, sexul si preludiul sexual sunt asemenea unui drog: pe masura ce partenerii se angajeaza in diverse activitati sexuale satisfacatoare, isi doresc mai mult, neputand sa-ti tina mainile departe de corpul celuilalt, nerabdatori de a-si explora sexualitatea.

Dupa cativa ani, acelasi cuplu isi va reduce putin din escapadele aventuroase, iar frecventa sexuala scade. Lucrurile incep sa se petreaca intr-un ritm lent, precis, sigur. Se trece de la o viata sexuala salbatica la profunzime, pasiune terna, caldura sufleasca. Inca mai exista acea adictie de partener, insa poate scadea nota de originalitate, creativitate in ceea ce priveste viata, dinamica sexuala.

Pe masura ce timpul trece si apar responsabilitati noi, apare si rutina in relatie, care poate cauza insatisfactia sexuala de ambele parti. In multe din cazuri, atunci cand constata aceste schimbari sau decalaje intre asteptari, partenerii  se simt prea stanjeniti pentru a-i comunica asta partenerului, din teama de a fi respins.


Daca cei doi nu reusesc sa conlucreze pentri a-si revigora viata sexuala, vor aparea frustrarile, conflictele si se poate ajunge chiar la infidelitati si adulter.

Exista si alte evenimente normale ce au loc in viata unui cuplu care asociate duc la schimbari masive in frecventa activitatii sexuale: sarcina (durere, abstinenta temporara, in anumite cazuri), nasterea (abstinenta temporara), aparitia copiilor (lipsa intimitatii, oboseala). Toti acesti factori enumerati limiteaza dorinta sexuala a cuplului, precum si oportunitatile de a face sex.
Unele cupluri revin la o viata sexuala activa, dinamica, adaptandu-se diverselor circumstante si evenimente de cuplu, altele insa se complac in aceasta situatie in care interesul este foarte mic, dorinta sexuala foarte scazuta, activitatile sexuale devin din ce in ce mai rare.

Libidoul si implicit, frecventa sexuala sunt afectate si de lipsa de incredere in sine, de un respect de sine scazut. Daca unul din parteneri nu se simte bine in propriul corp, nu se mai simte atragator pentru celalalt, va exista tendinta de evitare a contactelor intime, iar performantele sexuale vor deveni nesatisfactoare.

Alte motive pentru care sexul nu mai este o prioritate in relatia de cuplu pot fi si aspectele emotionale:

  • diferente de opnii nerezolvate, care ii impiedica sa fie afectuosi si pasionali unul cu celalalt
  • atitudini nesanatoase fata de sex (existenta unui sentiment de datorie)
  • diferente culturale in ceea ce priveste abordarea sexului si a ideii de cuplu
  • probleme psihologice netratate, nedepasite (anxietate, frica in urma unui viol, incest etc).


Alte motive pot fi un job solicitant, indatoririle casnice, conflictele, evenimentele neplacute in familie, dificultatile financiare, infidelitatea unuia dintre parteneri, probleme de incredere reciproca.

In cazul in care un cuplu observa schimbari dramatice in viata lor sexuala si partenerii nu pot ajunge la un consens in privinta cauzelor sau solutiei de rezolvare, ar putea fi luata in calcul consilierea de specialitate. Cel mai important, inainte de toate, este ca cei doi sa recunoasteti impreuna ca exista o problema si sa aveti suficienta dorinta si implicare pentru a rezolva problema.

Beneficile unei frecvente sexuale ridicate

A fost dovedit stiintific si medical ca sexul are beneficii in ceea ce priveste sanatatea fizica, emotionala si psihica a individului, in afara placerii propriu-zise.

Din perspectiva emotionala, o frecventa sexuala ridicata contribuie la un sentiment de tinerete, vigoare in cuplu; partenerii se simt mai dinamici, mai plini de viata, mai calmi si mai putin irascibili. Persoanele cu o viata sexuala activa manifesta un nivel foarte scazut de insecuritate si un nivel crescut al angajamentului fata de partener.
Astfel, se poate spune ca sexul este un adevarat tonic in ceea ce priveste stresul.

Din punct de vedere medical, sexul regulat reduce crampele menstruale, imbunatateste digestia si memoria, contribuie la un somn linistit, reduce stresul si nivelul de oboseala din organism, avand un efect terapeutic pentru sistemul imunitar. Activitatea sexuala stimuleaza totodata si activitatea cerebrala.

In contextul unei vieti sexuale implinite, longevitatea partenerilor creste, psihologii explicand acest lucru si prin ajutorul si sprijinul reciproc acordat in viata.

Alte beneficii ale activitatii sexuale regulate sunt:

  • imbunatatirea respectului de sine
  • stimulare fizica si mentala
  • un atasament emotional mai profund intre parteneri
  • o incidenta scazuta a bolilor, prin mentinerea unei frecvente sexuale constante, moderate (sexul este un adevarat exercitiu cardiovascular)
  • imbunatatirea posturii corporale, contribuind la mentinerea flexibilitatii
  • energie, dinamism si bucurie de viata: eliberarea endorfinelor si oxitocinei in organism in timpul sexului
  • optimism si pozitivitate in atitudine, comportament
  • modalitate de eliberare de stres si anxietate
  • o rata de mortalitate mai scazuta
  • reducerea riscului de cancer al prostatei
  • mentine fermitatea feselor si a abdomenului (miscarile ritmate si sustinute realizate frecvent constituie un adevarat exercitiu de tonifiere a organismului)
  • reduce anumite dureri ale corpului (crampe menstruale, dureri musculare, dureri de cap)
  • reducerea/ eliminarea depresiei
  • amplificarea simtul olfactiv
  • asigura un control mai bun asupra vezicii urinare in cazul incontinentei urinare
  • produce anumite chimicale la nivelul creierului care stimuleaza cresterea de dendrite
  • scade nivelul de cortizol (hormonul care declanseaza oboseala si poftele)
  • contribuie la modelarea corporala, prin arderea a 300 de calorii/ h in timpul unei partide de sex.

Luand in considerare aceste efecte benefice ale activitatii sexuale, cuplurile trebuie sa-si mentina o atitudine pozitiva si sanatoasa fata de sex, experimentand noi activitati sexuale, placute pentru ambii parteneri. Spre deosebire de problemele financiare ce pot afecta o relatie, pasiunea si sexul sunt doua lucruri pe care le putem controla noi insine, stapani fiind pe mintea si trupul nostru.

Cantitate sau calitate?

Desi, am vazut, o viata sexuala activa are numeroase beneficii, succesul pe plan intim nu se masoara numai in termeni de cantitate.

Factorii care influenteaza frecventa sexuala nu pot fi ignorati, prin urmare, nu este cazul sa puneti un verdict asupra vietii sexuale. Mai mult decat un numar, este vorba de sentimente, de calitatea relatiei, de disponibilitate, de abilitatea de a face compromisuri, de ambele parti.

Evitati sa va incadrati pe o directie gresita si anume cea a masurarii vietii sexuale in numarul de contacte sexuale. Nu exista un numar magic care poate promite o viata sexuala implinita. Concentrati-va nu atat pe atingerea unui standard, ci pe o viata sexuala diversificata, care va implineste ca pereche si va face sa va simtiti satisfacuti si fericiti.

Bucurati-va de individualitate si valorificati-o: viata voastra intima nu trebuie sa semene cu a altora, nici calitativ, nici cantitativ - nimeni nu dicteaza cat este suficient sau cand este cel mai potrivit moment pentru a va bucura unul de altul!

Data actualizare: 06-06-2014 | creare: 18-03-2010 | Vizite: 52165
Bibliografie
Sexul marital - scaderea frecventei in timp - link:
https://family.jrank.org/pages/1103/Marital-Sex-Decline-Sexual-Frequency-Over-Time.html

Frecventa sexului in mariaj - link:
https://www.everything.com/frequency-sex-marriage/

Cat de des se implica cuplurile intr-un act sexual?- - link:
https://www.professorshouse.com/family/relationships/how-often-do-married-couples-have-sex.aspx

Frecventa sexului in mariaj - link:
https://marriage.about.com/cs/sex/a/sexfrequency.htm

Cat sex face in medie un cuplu? - link:
https://sexuality.about.com/od/sexinformation/a/sex_frequency.htm

Sex si romantism pentru seniori - link:
https://seniorjournal.com/Sex.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O viața sexuală activă ne ajută să fim mai sănătoși și mai performanți la locul de muncă
  • Cum poți influența libidoul sexual? - informații dovedite științific
  • Cât de frecvent fac sex cuplurile, în funcție de vârstă (conform studiilor)
  •